LLVM ve Clang Derleyicileri

Merhaba. LLVM ve clang hakkında çok az türkçe kaynak var. İngilzce kaynaklar yeterli. Tabii ingilizcem çok iyi değil ve bilgisayar biliminde yeniyim. Bahsettiğim derleyicinin kullanımını hakkında sizden bilgi almak istiyorum. Kaynak önerisinde bulunabilir veya kendi bildiklerinizi aktarablirsiniz.

Makina Mühendisliği öğrencisiyim ve kaçınılmaz bir şekilde bilgisayar destekli hesaplamalara çok ihtiyaç duyuyoruz ancak bu konuda biraz bilgi eksiğimiz var. Hesaplamalarımızda kullandığımız matematiksel modeller bazen çok enerji gerektirebiliyor. Az satır kod ama çok büyük datalar ile uğraşabiliyoruz. Yeni nesil hesaplamalarda yapay zeka ve makine öğrenmesi konuları da sık sık gündemimize giriyor. Programlarımızın oldukça verimli ve hızlı çalşması gerek.

1 Beğeni

Daha önce @ilhamibarut İlhami BARUT bey, matematiksel modelleme için Mathlab benzeri GNU Octave ile ilgili bir kitap paylaşmıştı.
Gnu Octave kullanmayı düşünür müsünüz? C++ 'ta yazıldığı için hızlı çalıştığını tahmin ediyorum.

Ayrıca -ben sadece belki faydam dokunur diye yazıyorum - https://clang.llvm.org/ internet sayfasında soldaki user’s manual bağlantısına tıklayıp açılan kullanıcı kılavuzunu Google Translate ile sayfayı çevirerek kullanabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla anlaşılır çeviriyor.

llvm derleyicilerle alakalı bir şey, sizin ihtiyacınız olan şey makine öğrenmesi araçları olabilir.

Eğer C/C++ muadili olan Rust dilini kullanmak isterseniz: GitHub - burn-rs/burn: Burn - A Flexible and Comprehensive Deep Learning Framework in Rust

Bir de Mojo diye bir dil çıktı ve makine öğrenmesi konusunda çok iddialı, bildiğiniz Python şeklinde yazıyorsunuz: Mojo 🔥: Programming language for all of AI

1 Beğeni

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim, hepsini dikkate alacağım. Tabii özellikle clang derleyisini tartışsak daha iyi olur.

clang derleyicisi tıpkı gcc gibi C veya C++ kodlarını derliyor. Makine öğrenmesine dair özel olarak hiçbir şey yapmıyor.

Makine öğrenmesini çalıştıracak kodunuzu Python yerine C++ ve Rust gibi dillerde yazarsanız performans artışını gözle görülür şekilde fark edersiniz. Python interpreted bir scripting dili. Yani satır satır önce yorumlanır sonra çalıştırılır. Rust ve C++ dilleri ise derlenen diller, yani programı işlemcinin direkt olarak çalıştırabileceği assembly buyruklarına derlerler böylece performansları daha yüksektir.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.