MacBook Air Mid 2012 (A1465 - 64 GB SSD) Cihazına Pardus 25.2 GNOME Kurulum Deneyimim

Herkese merhaba,

​Eski sayılabilecek ama donanım kalitesiyle hâlâ iş gören MacBook Air Mid 2012 (A1465) cihazımda macOS desteğinin eskimesi nedeniyle yerli işletim sistemimiz Pardus’u denemek istedim. Cihazım 64 GB Apple SSD versiyonuna sahip. Güncel Pardus 25.2 GNOME sürümünü bu cihaza başarıyla kurdum ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

​Öncelikle cihazımın donanım özellikleri kısaca şöyle:

​İşlemci: Intel Core i5

​Bellek: 4 GB RAM

​Depolama: 64 GB Apple SSD

​Kurulum Süreci ve Karşılaştığım Durumlar:

​Medya Hazırlığı ve Kurulum: ISO dosyasını USB belleğe yazdıktan sonra Mac’in açılışında Option (Alt) tuşunu kullanarak kurulum ekranına sorunsuz ulaştım. Disk bölümlendirme aşamasında 64 GB’lık alanı Pardus için tek parça olarak ayarladım.

​İnternet ve Bluetooth / Sürücü Durumu: İnternet ve Bluetooth başlangıçta çalışıyordu ancak tam performansta çalışmıyordu. Terminalden sudo apt update ve sudo apt upgrade komutlarını yazınca terminalde boot error veriyordu. Sorunu çözmek için eksik sürücüleri ve paketleri kendim indirerek bu durumu düzelttim; şu an her şey sorunsuz çalışıyor.

​Depolama Alanı: 64 GB SSD günümüz şartları için kısıtlı olsa da Pardus’un sade yapısı sayesinde cihazda gayet iyi alan kalıyor.

​GNOME Masaüstü Performansı: GNOME masaüstü bu donanıma çok yakıştı ve oldukça akıcı bir deneyim sunuyor. Günlük işlerde herhangi bir kasma yaşamadım.

1 Beğeni

Hoş geldiniz ve paylaşım için teşekkürler.

Apple ve Microsoft gibi firmaların yeni donanım satışlarını teşvik için artık desteklemediği, MacOS/Windows işletim sistemlerinin bir noktadan sonra güncellenemediği, bu yüzden birçok uygulamanın güncel sürümlerini de kullanılmadığından kullanıcıların yeni bilgisayar satın almaya itildiği, eski model bilgisayarları yeniden hayata döndüren, en son uygulamaları kurma imkanı sağlayan Linux işletim sistemini tercih etme nedenlerinden önemli biri de bu olabiliyor.

Fazla karmaşık ve zahmetli değilse, MacBook Air Mid 2012 (A1465) cihazında Pardus’un son sürümünü kullanmak için hangi eksik sürücüleri ve paketleri (ve nasıl) kurmak gerektiğini de yazarsanız harika olur bence.

1 Beğeni

Linux’u tercih etmenin önemli nedenlerinden biri de eski bilgisayarları yeniden kullanılabilir hâle getirmesi. Apple ve Microsoft gibi şirketlerin macOS ve Windows için belirli bir noktadan sonra desteği kesmesiyle, eski cihazlar zamanla güncelleme alamaz ve birçok yeni uygulamanın güncel sürümleri çalışmaz hâle gelir. Linux ise daha eski donanımlarda bile güncel ve işlevsel bir işletim sistemi deneyimi sunarak kullanıcıların sırf yazılım desteği sona erdi diye yeni bir bilgisayar satın almak zorunda kalmasının önüne geçebiliyor.

1 Beğeni

MacBook Air Mid 2012 (A1465) cihazında Wi-Fi ilk başta çalışıyordu ancak eksik/yanlış sürücü yüzünden tam performans vermiyordu. İnternet bağlantısında sorun yaşadığım için terminal üzerinden uygun Broadcom sürücüsünü (firmware-brcm80211) indirip kurarak sorunu çözdüm.

​Ayrıca macOS’te sorunsuz çalışan ama ilk kurulumda çalışmayan klavye arka ışıklarını da Apple SMC bileşenlerini ayarlayarak tamamen aktif hale getirdim. Bu küçük dokunuşlardan sonra cihazda hiçbir sıkıntı kalmıyor, gayet akıcı çalışıyor.

2 Beğeni