Mağazada Blender'ın güncel versiyonu olmalı

Merhaba,
Mağazdaki Blender versiyonu artık kullanılmamaktadır!
2.79 versiyonu çok sıkıntılı ve eski versiyon!
Pardus 19 ile güncel 2.9 versiyonunu görmek isterdim.

Web sitesinden indim ve masa üstüne çıkarttım dosyayı… Son kullanıcı olarak nereye koyacağımı bile bilmiyorum! Bu durumu, yani harici sitelerden indirilen programların nereye koyulacağını geniş şekilde SON KULLANICI için anlatırsanız çok iyi olur.

Son kullanıcı olara sudo apt-get install’dan öte bir şey bilmiyoruz. Hele indirilen program kendisi (Blender gibi) kurulu dosya olarak iniyorsa kitleniyoruz.

Windows ve MacOS’ta dosya isimleri açık yazdığı için son kullanıcı hiç bir şey bilmese bile kurulu programı o dosya içine sürükleyip bırakıyor, masa üstüne kısa yol oluşturuyor.

1- Lütfen mağazdaki sürümü yenileyiniz.
2- Blender gibi kurulu inen dosyaları nereye koyacağımızı son kullanıcı diliyle anlatınızı.

İlginiz için teşekkür ederim.

Murat

pardus mağazadan veya synaptic ile gdebi uygulamasını kur.
indirdiğin deb uzantılı dosyaya sağ tıklayıp gdebi ile aça tıklayıp kurabilirsin.

terminalden ise dpkg -i *.deb komutu ile kuruluyor.
*.deb yerine indirilen dosyanın adı yazılacak.

sudo apt install -f ile bağımlıklar kuruluyor.Depodaki blenderı kullanmak daha güvenli.
internetten indirdiğin programlarda bağımlılık sorunu çıkabilir.

Blender’ın DEB paketi yok. Ben tarball olarak indirip /usr/share/ dizinine çıkarmıştım. Sonra da /usr/share/applications/ dizininde başlatıcı ve /usr/bin/ dizininde kısayol oluşturmuştum.

Blender’ın tar arşivi, snap ve Steam paketleri var. Dağıtım bağımlılığı olan paket yapmamışlar.

1 Beğeni

Merhaba,

Blender belli bir paket halinde değil.
İndir kullan şeklinde.

Şimdi SON KULLANICI ne yapsın? İnen dosya ve çalışan programı nereye koysun?

Son kullanıcı için SSS türünden bir destek lazım…

Son kullanıcı da Pardus yüklesin kullansın istiyorsak “dpkg -i” vs ile iş yürümez!

Kimsenin artık kullanmadığı versiyon tabiki güvenlidir. Önemli olan piyasanın kullandığı versiyonu güvenli şekilde sunmak.

Eleştirilerim Pardus’adır lütfen üstünüze almayın.

İlginiz için ayrıca teşekkür ederim.

Murat

Merhaba,
Programlar söylediğiniz gibi /usr/share/applications/ içinde. Ama Blender dosyasını oraya taşıyamadım. Yani sürükle taşı metodu olmadı… Muhtemelen Linux güvenliği vs.

sudo mv … ile taşıdım sonunda. İkonu da Blender ikonu değil :frowning: Bir de onunla uğraşacağım

Teşekkürler

Daha kolay olmalı

Selamün Aleyküm

Snap hizmeti kurulu değilse sudo apt install snapd komutu ile kurun.

sudo snap install blender --classic komutu ile Blender’ın son sürümünü kurabilirsiniz.

SnapCraft’dan kolay bir şekilde yazılımları yüklemek isterseniz. Snap Store yazılımını yüklemenizi tavsiye ederim.

Snap Store Kurulumu:
sudo snap install snap-store

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.

https://pkgs.org/download/blender

buradan debian 11 veya sid yazan yerden blenderı indir.

inen dosyaya sağ tıkla gdebi ile kur.

gdebi ile kurmak çok kolay.