Masaüstündeki Kilit Simgeli Klasörler

Öncelikli not: Forumumuzda “Donanım” diye bir kategori olmalı. (Yoksa ben mi göremedim? :thinking: )

Arkadaşlar, aslında sorunu çözdüm. Ama sorun biraz ilginç olduğu için paylaşmak istedim. Birkaç saat evvel bilgisayarımı Pardus’la başlattım ve biraz dizi izledim. Dikkat etmemiştim. Sonradan bakınca masaüstündeki bazı klasörlerde kilit simgesi olduğunu farkettim.

Ekran görüntüsü_2023-10-17_04-43-56

Bunun nedenini anlamadım. Sanırım klasörlerin izin durumları değişmiş. Bunu kontrol etmek için klasör özelliklerini kontrol ettim ve yanılmamışım, izinler pasif hale gelmiş, değiştirilemiyordu:

Ekran görüntüsü_2023-10-17_04-46-15

Geçici bir sorun olduğunu düşünerek sistemi yeniden başlattım. Ancak gitmedi. Diskte geçici bir hata olduğunu düşünerek “Gnome disks” yazılımını çalıştırıp “Dosya sistemini onar” işlemi yaptım. Sistemi yeniden başlattım. Herşey normale döndü.

NOT: Bu kısayolların kaynağı olan asıl klasörler sistemin kurulu olduğu diskte değil, bir arşiv HDD’sinde. Diski yeni biçimlendirip içeriğini oluşturmuştum. Bu hata oluşmamalıydı diye düşünüyorum. Daha önce de bir iki defa başıma geldi.

Sorum şu: daha önce böyle birşey yaşayan var mı? Nasıl çözdünüz? Ya da bu hata neden oluşuyor? Düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

İyi çalışmalar.

Merhaba Serhat hocam. Forumda Donanım kısmı bulunuyor.
Buyrun: #donanim

Bu bir hata değil, sebebi sizin kullanıcınızdan ziyade root kullanıcısı dosyanın sahibi.

Bu tarz sorunlar ya her komutun başına sudo eklemekten kaynaklı veya kısayolun gösterdiği dosyaları disk, sisteme takılırken sahibi root olarak takılmış.

Sahibi root olan bir diskin sahipliğini kullanıcınıza almak için:

DISKYOLU=/mnt/diskin_baglandigi_konum

# Diski sistemden unmount eder, çıkarır
umount $DISKYOLU

# chown(Change Owner) dosyanın sahibini değiştirir.
# -R etiketi Recursive yani içindeki tüm dosyalar için uygula.
# user:group şeklinde de dosya sahibi ve dosyanın grubu tanımlanır. Örneğin kullanıcınız `emin` ise `emin:emin` gibi olabilir.
chown -R <kullaniciadiniz>:<kullaniciadiniz> $DISKYOLU
2 Beğeni

@Muhammed_Emin , alt kategorilerde aradığım için koca yazıyı görmemişim :grinning_face_with_smiling_eyes: Aslında aradığım kategori yine yok. “Donanım Genel” diye bir kategori olmalı ve oradaki alt kategorilere alternatif olmalı.

1 Beğeni