Meb DYS Okul Programını DEB paketleteme

MEB DYS Yazışma paketinin PARDUS MAĞAZA’ya alınması bütün ferdi uğraşları ve tartışmaları bitirecektir.Bu KONU ÇOK ÖNEMLİ kullanıcıları PARDUS kullanmaktan soğutmaması için olmazsa olmaz şartlarındandır.Tübitak ve MEB.işbirliği ile bu konu çözüme kavuşmalıdır.

5 Beğeni

Pardus kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri dys veya ebys programlarının tam anlamıyla pardus’da çalışmaması yani alt yapılarının pardus’a uyumlu hale getirilmemesidir. Bu programları üreten tüm firmaların pardus’dan görüş alarak ivedi olarak, ülkemizin ve kurumlarımızın güvenliği açısından programları tam anlamıyla pardus’da çalışır hale getirmeleri şarttır. E-imza, evrak tarayıcı ve java desteği gibi…vb.

2 Beğeni

Rezaletin daniskası. Pardus gibi bir projeyi sağır sultan duydu, daha hala birçok resmi uygulama Pardus’u desteklemiyor, akıl alır gibi değil…

1 Beğeni

lütfen öyle demeyin. sonuç olarak debian tabanlı bile olsa, isim hakkıyla yerli ve kendimizin. fakat genele hizmet eder olarak yeniden gözden geçirilmeli. kestirip atmak bana göre gelmiyor pek. neyse biz görür müyüz bilmem ama zamanla iyi duruma gelecek. inanıyorum. selamlar…

@muratyanar o anlamda söylemedim. Pardus, arkasında devlet bulunan bir proje. Resmi uygulamaların da pardusa uyumlu yapılması gerekiyordu.

1 Beğeni

Merhaba,
Stabilite çok önemli yadsınamaz. Aslında stabilite özenini bırakmadan, stable paketlerle Debian yerine Ubuntu LTS sürümleri takip edilerek projeye girilseydi sanırım bu türden saç baş yolduran durumlar yaşanmazdı gibi geliyor bana. Her ne kadar kökenleri ortak olsa da Ubuntuda popüleritenin getirdiği bir kolaylıklar silsilesi var. Uzun vadede çözülecek sorunların da beklenmesi projeye olan ilgiyi zorlayabilir. Kurumsal bazda geçilecekse de bununla ilgili kurumların ihtiyaçlarını önceleyen çok iyi bir ARGE çalışması yapılırsa belki sorunların üstesinden gelmedeki başarıyı arttırabilir. Yani Bilenler bilirler Ubuntu da uygulama kurulum ve yönetim süreçleri için çok fazla kaynak, forum ve anlatım mevcut. Malesefki bazı sorun çözüm ve hata giderme örnekleri Ubuntuda işe yararken, Debian da veya Pardus’ta işe yaramayabiliyor. (uzun süre saf debian kullanan biri olarak söylüyorum.) naçizane bakış açım. :slight_smile:

Saygılar…
My

Not :
Neden bunu yazma ihtiyacı hissettim ?
1- USB Wifi Dongle takıyorsun hemen çat diye görmesini beklersin di mi? Aynı windows gibi. Malesef göremiyor. Kurmak başlı başına bir dert. Fakat Ubuntu’da kurulum bittikten sonra güncelleme yapmadan 2 dk içinde USB yi yerleştir, çat diye görüyor. Neden? adamlar dünyada kullanmışlar. Tabiri caizse Amerika’nın yeri belli, yeniden keşfetmeye çalışmanın bir anlamı yok.

2- Bazı uygulamalar .deb paketini indirip kurulabiliyor (hatasız ! ) amaaa çalıştırınca tam manası işe işlevini yerine getiremiyor. Tamam diyerek anlamak ve kullanma zamanı debug sürecini anlamak için konsoldan çalıştırıyorsun, hata mesajı bekliyorsun ama hata vermiyor. Sistem logları da hata mesajı vermeyen bir süreç devam ettiriyor. Ama git aynı uygulamayı Ubuntu’ya kur, çat diye hatasız kullanmaya başla :slight_smile: neden ? adamlar amerikayı keşfetmişler. Belkide o uygulamayı geliştirenler dünya kullanım skalasında Ubuntuyu lider (genel ve son kullanıcı kullanımı için world lead diyorlar) görmüşler tüm aşamaları buna bakarak yapmışlar.

3- Çoklu ekran : 2, 3 veya 4 ekranlı kullanım senaryolarında aynı ekranı aynı çıkışa neden her sök-tak yaptığımızda ayarlar sıfırlanıyor.? Ubuntuyu övmek için demiyorum ama bu Ubunutu da daha başarılı olarak ele alınmış. Belki de donanım olarak ortak paydalarda çalışmışlar.

gibi gibi düşünülebilir.

Ubuntu temelli Pardus görünümlü bir yaklaşımla kendi distromu da yaptım. :)))) bence güzelde oldu :)) bence yeniden değerlendirmeye değer. Umarım okunur ve dikkate alınır.

Saygılar.
My.

Hocam bizimlede paylaşabilirmisiniz

Anlıyorum. :)) Acele etmemek gerek bence. Zamanla çok güzel bir hale gelecek. Yeterki inanalım, arkasında duralım ve destekleyelim kanaatindeyim… Ben Pardusun ilk hallerini hatırlıyorum. İyi gidiyoruz bence. Yapılacak hala çok şey var.
Selamlar…

1 Beğeni

Kesinlikle, artık temel olarak lazım olduğu belli olan şeylerin paketleştirilip mağazaya alınması gerekiyor. Bu konuda bireysel gayretler var ama bunu bir kısmı göremiyor, görenlerin de bir kısmı belki tam olarak yapamıyor ve destek alamıyor.

@mustifanci gibi bazı hocalarımızın hazırladığı paketler var ama onlarda da mesela yazıyı kaydetmekle ilgili bazı hatalar var. Bunların giderilip paketleştirilmesi ve mağazaya eklenmesi bu konudaki talebi de artıracaktır.

Bazı kişiler bir heves kullanmak istiyor. Kendilerine lazım olan temel paketlerde bile sıkıntı yaşandığını görünce vazgeçiyor Pardus’tan.

1 Beğeni

Kamu kurumlarında dahi yazılımlar ticari firmalardan temin ediliyor. Burada asıl önemli olan hizmet alınan firmaların ürettikleri yazılımları pardus’u destekleyecek şekilde hazırlamalarıdır. Pardus ticari firmaların işini yapamaz. Program, pardus yazılım merkezinde olmasa dahi paket kurucu ile işletim sistemine kurulabilir. Özellikle kamu kurumları bu konuda hassas olmalı ve hizmet aldıkları firmalardan kesinlikle pardus desteği istemeli.

1 Beğeni

"Belge net"e geçilecek diye bir haber okudum. Bakarsınız DYS paketleri tümden kalkar da hiç ihtiyaç olmaz. :slight_smile:

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.