Öncelikle Selamun Aleyküm
Ben Özellikle Düşünüyorum Windows İşletim sistemi Linux bağlı değil MacOSda Linux bağlı değil biz niye pardusu yerel bi çekirdeğe bağlamayalım. Daha tasarlamadığım ancak o kadar planını kurduğum bi kernel projesi başlatalım diyorum ama bunu bi arkadaşımın yardımıyla yapmak isterim hilal kernel hilal ismi hilal ile yıldızdan geliyor . linux gibi olacak ama daha iyisi olacak. Bu projenin üstünde durmak istiyorum eğer birgün gerçekten iyi bir yazılım öğrenirsem linuxdan daha iyi bi kernel yazacağım
Yerli kernel çıkarmanın genel kullanıcı açısından çok bir avantaj sağlayacağını düşünmüyorum, Pardus debian tabanına bağlı olduğu için bunu başka bir kernele bağlamak sıfırdan yeniden yazmayı gerektirir, ve şu anda çalışan birsürü yazılım Linux kerneli tabanlı yazıldığı için çalışmayacaktır.
Ama başlangıç için bilgi kaynakları arıyorsan şu kitaba ve https://wiki.osdev.org sitesine gözatmanı öneririm.
Kernel yazmakta bir problem yok, problem son kullanıcı ekosistemine uygun bir kernele sahip olmakta.
Yoksa biz yazamadığımızdan değil, kullanılamaz olacağından yazmıyoruz.
Örneğin bugün Pardus yüklü bilgisayar sayısı milyon adeti geçmiştir. Bu bilgisayarlar onlarca farklı marka ve model donanımın birleşmesinden oluşuyor. Örneğin bir yerde AMD ekran kartı, bir yerde Intel, bir yerde Nvidia. Bir yerde Asus bir anakart, bir yerde samsung ssd’si vs. vs.
Bu donanımların hepsinin düzgün çalışabilmesi için sürücülere ihtiyacı var. Linux kernelinin tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden biri bu. Donanım geliştiricilerinin sunduğu ekosistem.
Örneğin FreeBSD veya GNU Hurd gibi kerneller de var, fakat onlar da Linux kadar yaygın değiller, çünkü ekosistem destekleri nisbeten daha az.
Yani mesele kernel yazmakta değil, sizin kernelinizin kaç kişinin bilgisayarında düzgün çalışabileceğinde.
Eğer özel bir firma hem donanım hem kernel üreticisi olsaydı (apple gibi), sadece kendi donanımında çalışan kendi kernelini yazabilir ve o bilgisayarları sunabilirdi ve bir problem olmazdı.
Fakat bugün ülke geneli bilgisayarlar ve Pardus’un sorunsuz çalışması beklenen bilgisayarları ele aldığımızda, bu bilgisayarların donanımlarını üreten firmaların desteği neredeyse onu kullanmak elzem.
Siz yine içinizdeki ateşi söndürmeyin, kernel geliştirmeyi öğrenin, fakat kendi geliştireceğiniz kernelin çok basit işlevlere sahip olabileceğini, çünkü onlarca yüzlerce donanıma ve sürücüye ihtiyaç duyduğunu unutmayın
.