MongoDB Atlas kullanmayın

Uzun zamandır MongoDB Atlas kullanıyordum.

Hatta MongoDB 44 kurulumu ile ilgili makale yazmıştım.

Mongo veritabanı bazı özellikler bakımından oldukça kullanışlıdır.

Ancak Mongo Atlas ücretsiz sürümü birden erişilmez yapmış.

Veribanına bağlanıp eski verileri bile yedeklemek mümkün olmadı.

YZ ile hata ayıklama, ya da YZ mi müşteri temsilcisi mi ne idüğü belirsiz bir yere bağlanıp sohbet etmek gerekiyormuş.

Görürsem söylerim.

Dikkat veri kaybına uğrayabilirsiniz.

Ben de Pardus için hazırladığım Mongo paketlerini özel yaptım.

Mongo’dan gelen bilgilendirme postasında, özet olarak;

AWS omurgasında yapılan değişiklikler nedeniyle veritabanınızın olduğu bölgedeki veritabanları bozuldu diyor.

Bulunduğunuz bölgedeki veritabanı işlevsel değil, kayıt yapılamaz, başka bölgeye taşınamaz, yedekleme ve geri yükleme yapılamaz diyorlar.

Anlaşıldığına kadar BAE’de bulunan iki tane veri merkezi SİHA tarafından vurulmuş.

Konu ile ilgili bir başka haber de var.

Haberde, Microsoft, Google ve Amazon’un Filistin’de yapılan soykırımda etkin olarak rol oynadıkları bildiriliyor.

Arkasında ticari şirket olan hiçbir açık kaynak yazılıma güvenmem. Tek bir hamle ile kapalı kaynağa çevirebiliyorlar. MongoDB bir zamanlar AGPL lisansıyla açık kaynaktı, sonra sözde açık kaynak olan SSPL lisansına çevirdiler.

Microsoft’un meşhur “Embrace, Extend, Extinguish” konseptiyle aynı. Önce açık kaynak yazılımı çıkar, o yazılımı popüler et, sonra kapalı kaynağa çevirip lisans almak zorunda kalan kullanıcılardan tonla para al.

Bunun gibi pek çok örnek var. Elasticsearch, Redis, drawio ve daha fazlası. Bu aç gözlü şirketlere prim verecek değilim. Arkasında topluluk olan açık kaynak yazılımlar her zaman birinci tercihimdir. Bu tarz süprizlerden uzak durmak için alternatif yazılımlar belirlemek şart.

1 Beğeni

Büyük geçmiş olsun, eskiden savaşlarda Kütüphaneler yakılırdı, şimdi veri merkezleri vuruluyor.

Sizin bu konuyu açmanız güzel oldu, bu konuda biraz düşünmemiz lazım benzer durumlar bizim başımıza yada küresel diğer hizmet sağlayıcıların başına gelirse ne gibi zorluklar yaşayabiliriz bu konuda nasıl önlemler alabiliriz???

2 Beğeni

Veri merkezi vuruluyor ama sonradan öğreniyoruz ki aslında sıradan bir veri merkezi değilmiş.

Haberde Amazon’un Yahudi İstihbaratı’na bilgi sızdırdığı, milyarlarca ses kaydının olduğu ifade ediliyor.

Çok basit.

Yedekleme yaparsınız.

Örneğin benim 6 aylık kayıtlar gitti. Önceki kayıtlar duruyor.

Küresel değil, yerel hizmet sağlayıcıları tercih edebilirsiniz.

Kendi sunucunuzu çalıştırmak da düşünülebilir.

1 Beğeni