MTmatik Hesap Makinesi

Hesap Makinesi projem

2 Beğeni

Sıradaki projelerimden birisi gerçekçi bir hesap makinesi. Casio’nun bilimsel hesap makinesini taklit eden bir şey yapacağım. İstenirse standart, istenirse bilimsel moda geçecek. Butonlar, şekil şu bu ideal olacak.

@mobilturka Bülent Bey, @shampuan Flathub’da bilim kategorisinde gerçek hesap makineleri gibi olan ya da daha modern hesap makineleri paketleri var. Niye daha fazlasına gerek olsun ki?
Daha faydalı şeyler üretilmeli bence.
Afete hazırlık, afet bilinci, ilk yardım vb. Bunların Pardus’ta tıklayınca Grafik kullanıcı arayüzlü çalıştırılabilir, farkındalık paketleri olması lazım. Önceliğimiz bu konular olmalı. Boşa zaman harcıyoruz gibi düşünüyorum.
Bunlarla ilgili çalışmalar, etkileşimli içerik oluşturucu Ren’py ve bir oyun motoru olan Godot Engine içinde kendi geliştirme dili olan GDscript ile yapılabilir. Nasıl olsa yapay zeka kullanarak uygulama oluşturuluyor, yapay zekaya hangi programlama dilini kullandığı farketmeyecek.

Mesela üstteki gibi ilk yardım çantasında neler olmalı ya da uygun olmayanı çıkar gibi farkındalık oyunu yapılabilir.

Mesela üstteki gibi sakin insanların yanındaki koşan adam, ortamın düzenini bozuyor. Bununla ilgili örneğin deprem anında koridorda koşmayın, binanın içinde güvenli bir yerde çök-kapan-tutun hareketi yapın diye farkındalık veren simülasyon tarzı oyunlar yapılabilir.

Not: Bir de forumda bu tür ilk gönderilerin “yazılım geliştirme” konu başlığında açılması gerekiyor.

Aşağıdaki ise gerçek bir ilk yardım oyunundan tanıtım videosu:

1 Beğeni

İsmail bey,

Aslına bakarsanız “gereksiz program” diye birşey yoktur. Bu yüzden “zaten daha iyisi/benzeri/aynısı var. Niye amerikayı yeniden keşfediyoruz” demek bence doğru değil. Çünkü keşfetmek için okyanusa her açıldığında, senden önce gidenin farketmediği başka bir tecrübeye sahip oluyorsun.

Fakat “çöp yazılım” diye birşey vardır. Yapımcı olacak kişi hiç özenmemiş, teknik gerekliliklere uymamış, spagetti kod üretmiştir, ondan sonraki geliştiriciler zorluk yaşar.

Afet yönetimi çok gerekli bir konu. Ama oyun şeklinde yapmak değil de, video tarzı animasyon yapıp kamu spotu haline getirilebilir.

Neden?

YZ ile oyun yapılabiliyor. Ama 3D oyun yapmak çok daha başka birşey. Kök söktürür. Herkes yapamaz. YZ ile hiç yapılamaz bence. Yapıldı diyelim, kolay olmaz. Ortaya ürün çıkar, birisi der ki: “ne gerek vardı, video çekseydiniz?”. Bitti. Tüm emekler çöp oldu.

1 Beğeni

Hocam haklısınız aslında yapılmayan şeyleri yapmak lazım. Linux felsefesi de öyle diyor. “Bir işi yap ama onu en iyi şekikde yap!” Ben bu işlerin acemisiyim aslında. Yapay zeka ile ufak ufak ögrenmeye çalışıyorum.

1 Beğeni

@shampuan Ren’py ile daha önce başvuru paramın sınavı kazanamayınca boşa gittiği Amatör Telsizcilik sınavına (hobi için açılmış bir sınav) hazırlık yazılımım (belki bu sefer geçerim) için grafik kullanıcı arayüzü olarak Ren’py paketinin uygun olacağını düşündüm ve Google Gemini isimli yapay zekanın yardımıyla başladım. Güzel gidiyor. Canım istedikçe devam ediyorum. Daha farklısı neden olmasın?

" ___

Afet yönetimi çok gerekli bir konu. Ama oyun şeklinde yapmak değil de, video tarzı animasyon yapıp kamu spotu haline getirilebilir.

Neden?

YZ ile oyun yapılabiliyor. Ama 3D oyun yapmak çok daha başka birşey. Kök söktürür. Herkes yapamaz. YZ ile hiç yapılamaz bence. Yapıldı diyelim, kolay olmaz. Ortaya ürün çıkar, birisi der ki: “ne gerek vardı, video çekseydiniz?”. Bitti. Tüm emekler çöp oldu."

Keşke video çekseydiniz diyenlere de “YouTube’daki videolardan izleyebilirsiniz”, dersiniz olur biter.

Tavsiye etmiyorum hocam. Saçlarınıza ak düşer. Büsbütün kod veriyorum. Diyorum ki burada hata var, nerede bana göster ki düzelteyim. Diyor ki şuradaki satırı bul, örneğin:

def şu_işlem_fonksiyonu (hede hödö). Bunu diyor şununla değiştir.

Sıkıntı şu ki benim ona verdiğim ve benden bulmasını istediği kodun içinde “def şu_işlem_fonksiyonu (hede hödö)” diye bir satır yok, hiç olmadı. Neresinden uyduruyor bilemiyorum. Ayrıca bana bir hatanın çözümü için belki onlarca düzeltme önerisi veriyor ve her defasında “bu sefer yüzde yüz buldum. Aha sorun şurada, şunu değiştir” demesine rağmen, çözülmüyor, çözülmüyor çözülmüyor.

İlk cümlemi tekrar okuyun lütfen.

ChatGPT sanki bir tık daha ileride.

Doğrudur. Ben biraz daha böyle yapacağım. Zaten aklımda yapay zekaya daha az güvenerek python bilgisayar programlama dilini öğrenmek var. Bu amaçla önceden Openstax’ın kendi sitesinde python programlama kitabı üzerinden öğrenmeye devam ediyordum. FreeCodeCamp’taki basit denklemleri (basit cebir) Pythonla öğrenmek kursundan da bir kaç video izleyerek ve bazı alıştırmaları yaparak devam etmiştim. Ancak biraz ara vererek çalışmaya (kurslara katılmaya) devam ettiğim için faydası az oluyor. Gerekirse, katıldığım kursun ilgili dersindeki ana fikri ya da önemli konu başlıklarını not ederek sindire sindire öğrenmeye çalışacağım.

UZEM Pardus’ta hâlâ Pardus Masaüstünü kullanma eğitimindeyim, onu bitirmeliyim. Sonra oradaki uçbirim ve betik kursuna daha sonra da Python derslerine bakıp kendimi sağlama alacağım.

Daha sonra ya Atıl Beyin Python programlama için BTKAkademi’de hazırladığı kursa katılıp bitirmeye çalışacağım, -Onun kursunu uzun bulmuştum, bitmeyecek gibi gelmişti- ya da dün YouTube 'daki clearcode kanalının yayınladığı - video daha uzunmuş, videonun yorumlarında ise çok faydalı olduğu yazılmış- videosundan öğrenmeye devam edeceğim. Onu buraya da paylaşayım:

Godot oyun motorunu öğrenmek için hazırladığı video da bu:

Umarım, ilgisi olanlara bu tavsiyelerin faydası olur.

1 Beğeni