Multiboot usb Nasıl Oluşturulur (windows ortamında) RESİMLİ ANLATIM

Arkadaşlar merhaba,
Daha önce pek çok multiboot maker kullanmış biri olarak,sizlere en kolay olan programın kullanımını anlatmaya çalışıcam.
Öncelikle buradan son sürümü indirin : Downloads | WinSetupFromUSB
Daha sonra işletim sistemine göre 32-64,uygun sürümü çalıştırın.


İkinci resimde kırmızı işaretli yerde usb aygıtlar listelenir. Aygıt seçerken dikkatli olun.Çünkü harici hdd de görünüyor,yanlışlıkla silmeyin veya üzerine yazmayın.

Daha sonra Linux iso yazan sekmeden,istediğiniz iso dosyasını seçin :

Seçim yaptıktan sonra GO butonuna basın ve yukarıdaki aygıtı tekrar kontrol ettikten sonra çıkan uyarı kutusuna EVET diye cevap verin.

Şu an devam ediyor :

Bitince JOB DONE yazan bi kutu çıkacak. TAMAM deyince ilk iso bootable olarak yazılmış olacak.

Kaç tane iso yazdıracaksanız,her seferinde aynı işlemleri tekrarlıyorsunuz. Hani olur ki xp yi de eklemek istersiniz;o zaman yapacağınız şu :
XP iso dosyasına sağ tıklayıp,winrar kullanarak klasöre çıkarın. Çıkarma işlemi bitince winsetup programını çalıştırın. En üstte windows 2000/xp vs yazan sekmeye gelin,ve demin klasöre çıkarmış olduğunuz xp klasörünü seçin. Ve yine GO butonuna basın. Bitince yine JOB DONE—>tamam deyin. İşlem tamamdır.Aşağıdaki resimde kendi oluşturduğum Multiboot usb menüsü vardır.

Evet arkadaşla,multiboot usb hazır. Şimdi menüdeki isimleri düzenleyelim. Önce usb belleğin içine girelim :


Daha sonra “menu” isimli dosyayı not defteri ile açalım.

Burada ; title yazısına dokunmadan,"pardus kurumsal 5 den sonraki “from partition 0” yazısını silersek,iki üstteki resimde gördüğünüz from partition 0 yazısı menüde görünmeyecek. Bu arada isterseniz “pardus kurumsal” yerine istediğiniz ismi yazabilirsiniz. Yani menüde hangi ismi görmek istiyorsanız onu yazın. İşlem bitince kaydet deyip kapatın. Ve multiboot usb nin keyfini çıkarın. Artık dvd taşıma,ikide bir usb yazma devri bitti.

Bu arada şunu belirteyim ; Windows yazarken bazen program donuyor ve yanıt vermiyor. Telaş yok,programı kapatın ve tekrar kaldığınız yerden devam edin. İsterseniz bugün 4 iso,yarın 3 ,ertesi gün 1 tane yazdırın. Hiçbir problem olmuyor.
Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Kolay gelsin : slight_smile:

11 Beğeni

Bir de arkadaşlar yazmayı unuttum ; tüm bu işlemlerden önce usb belleği ntfs olarak biçimlendirin, veya auto format seçeneğini işaretleyip, ntfs formatını seçin. Fat32’de sorun çıkabiliyor…

2 Beğeni

Önemli, işe yarar bir konuda güzelbir anlatım olmuş. Teşekkür ederiz

2 Beğeni

Eyvallah hocam sağolasın. Baya uğraşmıştım zamanında… :slight_smile:

1 Beğeni

Teşekkürler hocam, hallettim.

1 Beğeni

Teşekkürler, peki, güncel iso çıktığında usbnin hepsini silmeden, eskisini kaldırıp yenisini yazabiliyor muyuz?

1 Beğeni

Güzel soru. Ancak cevabı yok. :smirk: Çünkü iso yu kaldırma olayını hiç denemedim. Ama flashın içine girip winsetup yazan klasördeki iso dosyasını silersek olur diye düşünüyorum…? Ancak bu bir varsayım.

2 Beğeni

Reca ederim hocam. Bir de iso dosyasını sildikten sonra menu.lst dosyasını yine not defteri ile açıp, ilgili iso dosyasının tüm kodlarını da silsek mi diye bi aklıma geliyor…? Hani menüde de görünmesin diye…

Hocam merhaba. Aşağıda, son verdiğim cevapta dediğim gibi, önce flashı açın. Sonra Linux için İSO klasörünü açın. Windows için ise winsetup klasörünü açın. . İçinde hangisini silmek istiyorsanız silin. Sonra geri dönüp menü dosyasını not defteri ile açıp, az önce sildiğiniz iso dosyasının kodlarını bulun. Title ile başlayan paragrafı komple silin. Bu işlem diğer dosyalara zarar vermiyor. Ve bootable özelliği kaybolmuyor.

1 Beğeni

Teşekkürler,
Peki orijinal 8.1 isosunu tek başına yazınca sources klasörüne ei.cg diye bir dosya eklediğimizde key sormuyordu.
Ama bu şekilde yazınca sources diye bir klasör oluşmuyor.

Hocam program bunu neye göre böyle yapıyor bilmiyorum, ama sources klasörü winsetup klasörünün içindeki iso dosyasının içinde. Ve orada da ei.cfg dosyası var. Sen ei.cg demişsin ama, herhalde yanlış oldu…?
Bu durumda muhtemelen iso dosyasına müdahale edemeyeceksin, o zaman klasöre çıkarıp, istediğin işlemi yapıp, daha sonra Any to iso programı ile klasörü tekrar iso Dosyasına çevireceksin.
Ya da 8.1 iso dosyasını winrar ile açıp, indirdiğin ei.cfg dosyasını winrar ın içine atacaksın. (bunu hiç denemedim)
Sonucu bana da haber ver olur mu hocam. Kolay gelsin…

Yakup hocam harici hdd’mizin içerisinde ayırdığımız bir alana da bunu uygulayabilir miyiz? Yani usb aygıt secimi aşamasında harici HDD deki boş alanlardan birini secsek olur mu sence?

Valla hocam hiç denemedim. Ancak aygıt seçme sekmesinde harici disk de göründüğüne göre, olması muhtemel. İstersen bi dene, bana da haber ver. Ben de öğrenmiş olurum. Kolay gelsin…

Cevapla dedim ama bildirim gelmedi galiba?

Hocam flash diskten yaptım fakat harici hdd den beceremedim. İnternette okuduğum bir yazıda harici hdd yi bölümlendirdikten sonra bilgisayarıma sağ tıklayıp yönetimsel araçlardan disk yönetimine girip; harici hdd de bölümlendirdiğimiz alanların hangisinden kurulum yapacak isek (ISO ları hangi bölüme yazıyorsak) o alana sağ tıklayıp “birincil ve etkin” olarak işaretlememiz gerektiğini okudum denedim fakat olmadı. Denemeye devam ediyorum, becerirsem bu konu başlığı altına yazacam. Saygılar

Olur. Ancak bence riske gerek yok. Özelden verdiğim linkteki durum başına gelirse verilerine yazık olur. Bence hiç uğraşma. Bi flaş bellek bul. 32 gb yeterli. Onu multiboot yap bak yoluna…

Evet çalışıyor. Mesela benim hazırladığım multiboot usb üzerinden uefi 7 kurdum. Eğer bi aksilik çıkarsa yaz buraya bi bakalım. Çoğu kişi uefi için fat32 gerekir diyor ama ben ntfs ile kurdum uefi 7…?

Benim hazırladığım usb efi destekli olmadı. USB kök dizinde efi klasörü de yok:
image
İkincisi Win 10 iso sunu yazmayı reddetti. Win10 iso dosyasını seçince şu uyarıyı veriyor.
image
Hazırladığım usb uefi disable iken bootable oluyor ancak enable yapınca başlamıyor.

Program, bilmediğim bir nedenle imaj seçiyor. Daha önce w7 ve 8 imajlarında başıma geldi. Farklı bir w 10 imajı kullanmanı öneririm. Mutlaka kabul edecektir. Olmazsa bir önceki sürümü kullan, veya çalıştırırken uyumluluk modundan farklı Windows sürümü seç…
Uefi için ise ;
Flaş belleği fat32 olarak biçimlendirip dene. Ancak eğer imajlardan herhangi biri 4gb üzeri ise yine sorun çıkacaktır. 4gb altı ise sorunsuz yazılır. Bunları bi dene bakalım…

Yine olmazsa teamviewer yoluyla uzaktan denerim, eğer uygun görürsen…