Nasıl Programlar Lazım?

Selamlar, ben yazılımcıyım.
Profesyonel olarak native şekilde mobil uygulamalar geliştiriyorum. Bunun yanında masaüstü uygulaması gerekirse JavaFX, Electron ya da Python-Tkinter yazabilirim. Backend de ise NodeJS kullanıyorum, gerekirse SaaS uygulamaları da geliştirebilirim.
Teknik olarak bir darboğaz söz konusu değil.

Bir devlet dairesinde Pardus logosunu gördükten sonra konuya bir göz atayım dedim.

Pardus 'te özellikle devlet kurumları için ne tarz yazılımların geliştirilmesine ihtiyaç var, bilgisi olan var mı?

Teşekkürler.

5 Beğeni

Okullar için ;
Ders dağıtım programı
Ek ders hazırlama ve KBS ye yükleme programı
Kütüphane otomasyonu.

3 Beğeni

Güzel fikirler, teşekkürler.
Okullarda yönetici ve öğretmenler tarafından Pardus kullanılıyor mu?

1 Beğeni

Ali hocam ders dağıtım programı için 2011 yada 2012 yıllarında e okulla entegre FET (Free Timetabling) adlı ücretsiz bir program kullanmıştık.( meb destekliyordu) sonra program niye kullanılmadı bilmiyorum. bahsettiğim FET programı depolarda mevcut. Synaptic paket yöneticisinde " timetable generator" yada “fet” diye aratırsanız çıkıyor. depodaki sürüm 5-37 ama internet sitesindeki sürüm 5-39. depodaki sürümü tek tıkla kurabilirsiniz. programın ara yüzü çok iyi değil ama ücretsiz olduğu için güzel. proğramın dil çevirisi biraz kötü. internette kullanımı ile ilgili videolar var

3 Beğeni

Güzel soru :grinning:

Okul ve kurum bilgisayarlarında Pardus’a geçen iller var. Ağır ilerlese de zamanla yaygınlaşıyor.

1 Beğeni

Evet Biz kullanıyoruz :slight_smile:

1 Beğeni

FET programını inceledim. Küçük okullar için yeterli olabilir ama orta ve büyük okullar için yetersiz … Bilsa Ayarında program lazım yoksa okullar kullanmaz

1 Beğeni

Selamlar, konunun biraz canlandığını görmek güzel :slight_smile:

@science40 Sıfırdan yazılım yazmaktansa var olan bir sistemi iyileştirmeyi tercih ederim, çok daha güzel bir ürüne ulaşmamızı sağlayacaktır. E Okul ile ne derece entegre idi, herşeyi otomatik mi yapıyor? Öğretmen listesi, dersliklerin listesi vs…

@ogretMAN önemli bir ayrıntı :smiley:

@Alimertx Sanırım okulda öğretmensiniz, o zaman okulların yaşadığı sorunları en iyi siz bilirsiniz. Sizce ne yapabiliriz? Örneğin; metin ödevleri karşılaştırarak benzerlikleri tespit eden yazılım ya da not girişlerinde 68-70 arası gibi kıyıda kalacak öğrencilerin tespiti gibi…

1 Beğeni

okullardaki en büyük sorunlardan biriside gerçekten ders dağıtım programları, genellikle ücret ödeyip bilsa gibi programları alıyorlar. ( bir zamanlar iyi paraydı şimdi bilmiyorum).
bahsettiğim fet programı 2011 -2012 gibi meb’in desteği ile okullarda kullanılıyordu. e okula girdiğimiz derslik bilgileri,öğretmen listesi ,giriş çıkış saatleri vb bilgilerini e okul üzerinden alıyordu. verileri elle girmek için ugraştırmıyordu.

Ben derslik ve öğretmen sayısı az okullarda çalıştım program iş görüyordu. ali hocamın dediği gibi büyük okullarda iş görüp görmiyeceğini bilmiyorum.
ali hocamın bahsettiği bilsa bir zamanlar (2006 öncesi) idarecilerin eli ayağıydı . bir çok iş bilsa üzerinden yapılırdı. şimdi hala o amaçla kullanılıyor mu bilmiyorum.

okullar için gerekli proğramları en iyi idareci arkadaşlar bilir. onlardan gelecek öneriler dikkate alınmalı.
okullarda kullanılacak programlar kesinlikle paket yöneticisinde olmalı ki tek tıkla kurulsun. tek tıkla kurulmazsa bu forumdaki anlatılan çözümleri uygulamak için uğraşmazlar.
bence pardus etap okullarda (Akıllı Tahtalarda) zorunlu kullanılmalı ki yaygınlaşsın, öğrencilerde böyle bir işletim sisteminden haberdar olsun.
en basiti pardus magaza okullardaki internetle açılmıyor. her il kendi ağından bir seyler yapması gerekiyor. bunu her ilin ayrı yapması mı kolay yada meb in tüm türkiye genelinde her ne yapması gerkiyorsa onu mu yapması.

2 Beğeni

Okula en çok lazım olan programlardan birisi toplu fotoğraf boyutlandırma. E okula öğrenci fotoğrafları tek tek çekilip istenilen en boy ve kb olarak uygun boyuta getirmek için bazen çok vaktimiz gidiyor. Windows ortamında fotoğraflardaki öğrencileri yüzlerini otomatik algılayıp gerekli en boy uzunluğuna sahip çerçeve içine alan ve bir kerede hepsini düzenleyip uygun kb’lık ölçüde kaydeden yazılımlar var. Pardus’ta var mı bilmiyorum ben karşılaşmadım.

Bir de dönem sonlarında öğrencilere verilen ders ve etkinliklere katılım notlarının düzgün bir tablo yapısı şeklinde e okuldan cekilebildigi bir program olsa o da iyi iş görür. Program üzerinden e okulda login olup öğrenciye verilen tüm notların düzenli bir şekilde tablo halinde alınması lazim

Ha bir de açık kaynak kodlu optik okuma yazılımı olmalı. Okullara Fatih projesi kapsamında kyocera çok fonksiyonlu yazıcılar verildi. Bı yazıcılar üst tepsiden bir sınıftaki tüm öğrencilerin sınav kağıtlarını alıp jpg ya da tif formatında resim olarak kaydedebiliyor. A4 boyutunda içinde optik işaretleme bölümü olan bu kağıtları görüntü işleme tekniği ile okuyup puanlayacak açık kaynaklı ve ücretsiz bir optik okuyucu yazılımı olmalı. (Bu aynı zamanda benim kişisel hedef projem, sırf bunun için Python çalışıyorum :slight_smile: )

4 Beğeni

Selam,
Görsel boyutlandırmak güzel fikir.
Eğer isterseniz diğerinde de yardımcı olabilirim.

Peki öğrenci görselleri nerede tutuluyor? Bunu öğretmenler mi çekiyor? Eğer böyle ise bir Android app daha kullanışlı olabilir. Otomatik olarak eokul a çekilen fotoğrafı upload etmeyi deniyebiliriz.

Kardeş öğrenciler sürekli büyüdükleri için suratları da değişiyor. Mesela ilk okuldan benim çalıştığım ortaokula geçen öğrencinin fotoğrafının yenilenmesi gerek. Yine ortaokuldaki bir öğrenci liseye geçtiğinde de yenilenmesi gerek. Ben köy okullarında çalıştığım için okul idarecileri öğrencilerin fotoğraflarını çekip istenilen formata uygun hale getirmemizi istiyor. Sonrasında tek tek eokuldaki resim yükleme bölümünden yüklüyoruz.

Maddi kaynağı bol olan okullar fotoğraf işini fotoğrafçılara yaptırıyor.

Android uygulama fikri güzel, ben fotoları telefonumdan çekip PC ye atıyorum. Sonra çeşitli uygulamalarla düzenleme yapıp e-okula yüklüyorum.

Ama şunu belirtmek de isterim bazı okullarda fotoğraf makinesi var, onla çekiyorlar. Çocukların fotoğraflarını kişisel telefonumuzla çekmemiz aslında etik açıdan çok doğru değil fakat imkanlar öyle gerektiriyor.

Öğrenci görselleri e okulda kalıyor.

1 Beğeni

Öğretmenler yada yönetim çekip yüklemeye çalışıyor
Pardus üzerinden çalışacak program olsa çok daha güzel olur sonuçta bir taraftan ihtiyaçları gidermeye çalışırken bir taraftan da Pardus yayginlassin istiyoruz

Selamlar,
Bizim lisemizde de hocamız bilgisayrın webcam 'i ile çekmişti. Bunun dışında okula profesyonel makina aldıklarını sanmıyorum, belki hocalardan biri kendi şahsi fotoğraf makinesini getiriyordur.

Bu arada, gönderdikten sonra onayda bekleyen mesajları nasıl görebilirim? bunlar onaylanmazlarsa tamamen siliniyorlar mı? Bunları görebileceğim bir yer var mı?

Okullarda Pardus kısmen kullanıldığı gibi Antalya,ordu,Sinop Samsun vb.
tamamen kullanan iller var MADEM YAZILIMCISINIZ ve PARDUS’da bir şeyler yapmak istiyorsubuz O halde size bazı önerilerim olacak
1-Tüm Devlet DAİRELERİNİN KULLANDIĞI ÇEŞİTLİ ÖDEMELER BORDROSU
2-Resim küçültme programı pixseli yazdıktan sonra otomotik olarak ayarlamalı.
https://reyhanli.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_10/27151245_eokul_resim_ekle.rar
http://aydincikimamhatiportaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/66/10/714469/dosyalar/2017_05/05123309_eokul_resim_kYcYltme.rar
http://odunpazari.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_07/29160817_ODEME_EMRY.xls
Ekders ücret onayı Y.İ.S.G.YOLLUĞU programı
https://erbaa.meb.gov.tr/www/programlar/icerik/429
En başta MEB DYS paketi tıkla kur mantığıyla deb OLARAK HİÇ BİR ŞEY SORMADAN kurulmalı

1 Beğeni

@science40 Selamlar,
Evet, mağazanın açılmama sorununu ben de forumdan okudum, çok yüksek ihtimalle port yüzünden. Ben üniversitedeyken üniversitenin interneti ile SSH bağlantısı kuramıyordum, çünkü SSH 21. porttan çalışıyor. Web siteleri ise 80 ya da 443. portlardan, öyle sanıyorum ki bu iki port dışındaki portların hepsi iletişime kapalı.
Bu aslında bir subdomain ile aşılabilecek bir sorun. Pardus ekibinin iş yoğunluğu nedir, bunları çözmek için zaman ve bilgi olarak ne kadar kaynakları var bunu bilmediğim için yorum yağmıyorum.
github reposuyla ile ilgili bir soru sormuştum ve buna cevap alamadım. repoların da son güncelleme tarihi eski, genelde en yenisi 4 ay civarı. Öyle sanıyorum ki topluluğun kod yazarak katkıda bulabileceği bir açık kapı yok, varsa da ben bulamadım. En azından github 'da issue 'lar en olmadı todo listler olmalı ki geliştiricilere yol göstersin.
Ben yerli işletimim sisteminin en büyük getirisini insan yetiştirmek için bir fırsat olarak görmüştüm aslında ama sanırım böyle bir amaç en azından şu an için mevcut değil.
Bu yüzden ne yapabileceğimden emin değilim.
Pardus kullanıcılarının hızlıca destek alabilmesi için bir masaüstü yazılım kurgulamıştım ancak sanırım böyle bir yazılım herhangi bir şeyi iyileştirmeyecek.

@ogretMAN Bu çok güzel bir nokta. Gerçekten çok güzel. Bu fotoğrafların hepsi bir klasörde mi duruyor? Hangisinin hangi öğrenciye ait olduğu öğrenci numarasının dosya ismi olarak verilmesiyle mi tespit ediliyor?

Sınıf sınıf çekip her sınıfı bir klasöre atıyoruz. Fotoğraf isimlerini değiştirmekle uğraşmıyoruz. Her sınıftaki ogrencileri sınıf listesindeki sıraya göre çağırıp fotoğraflarını çekip sınıf adıyla klasörluyoruz. Ardından gerekli uygulamalarla istenilen en boy oranı ve kb büyüklüğüne getirip sırayla e okula yüklüyoruz.

Müdür bey isterse odasındaki bilgisayarında resimleri saklayabilir fakat genelde böyle birşey olmuyor direkt e okula yükleyip fotoğrafları siliyoruz. Zaten e-okul birkaç farklı formatta fotoğraflı öğrenci listesi verebiliyor.

1 Beğeni

Emre bey konuya cevap vermeden önce yanlış anlamanızı istemediğim bir konuya değinmek isterim, Öncelikle yazılımcı olup bu kadar yetenekli biri olmanız ve mesleğinizi sevip vatanınıza faydalı bir iş için çaba sarf ediyor olmanız çok güzel ancak, bence bunu daha derin bir şekilde araştırıp ve Ülkenizin gelişen yazılımsal kaynaklarını daha iyi takip ediyor olmanızda mesleğinizi başında gelmiyor mu sizce? belkide fikir alışverişi yapmayı seven birisi olarak soruyorsunuz bu yüzden bende samimiyetinize sığınarak cevap vermek isterim, bence ilk olarak temelde dizayn ve çekiciliğe ihtiyacımız var malumunuz Linux tabanı kullanılıyor ve bence ilk olarak bu kulvarda yarışa katılmalıyız diğerlerinden farklı olarak ne yapılabilir diye bakılmalıdır. Onunla beraber ise gömülü olan yazılımlarda daha seçici olunmalı sadece Linux tabanında geliştirilmiş yazılımlar değil veya kişi bazlı yazılımlar değil direk olarak Pardusun kendine ait olan kullanıcıların faydasına olacak programlar olmalı diye düşünüyorum. Bunu kısaca böyle anlata biliyorum yoksa daha bir çok konu var sizinde bildiğiniz üzere gelişen teknolojide hiç bir sınırlama kalmayacak bir döneme hızla yaklaşmaktayız.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.