Nasıl? Vestel AMD işlemcili tahtalarda dokunmatik sorunun çözümü

Herkese Adıyaman’dan selamlar.

Vestel Amd işlemcili E-tahtalar da dokunmatik, ve de tahtaların elektirik enerjisinin kesilmesinin ardından sistemin hiç bir şekilde açılmaması sorunu ile ilgili, değerli bir öğretmenimizin çözüm için bize ulaşması üzerine, kendisine aşağıda yazacağım komutları deneyerek sistemi gözlemlemesini rica etmiştim. Olumlu sonuçlanması ve de yaygın olarak test edemediğimiz için burada çözüm önerimizi paylaşarak, E-tahtalarda denenerek geri dönüş almak istedik.
Sistemin açılmaması ile ilgili sorun için olan çözüm önerimizi biraz daha uzun açıklama gerektirdiği için ayrıca Allah’tan bir şey olmazsa paylaşacağım. Burada ki öneri, yıllar önce ismini ve kaynağını hatırlayamadığım, AMD firmasında çalışan bir muhendisin Linux sistemler de IOMMU ile ilgili yayınladığı bir makaleden ve sistemin dmesg çıktısından esinlenerek üretilmiştir.

Bir konsol açtıktan sonra,

sudo nano  /etc/default/grub

Ardından açılan dosyada GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satrını şu şekilde düzenleyin.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="usbcore.old_scheme_first=1 irqpoll amd_iommu=soft"

Düzenleme bittikten sonra CTRL+O tuşlarına aynı anda basarak düzenlemeyi kayıt edin ve enter tuşuna basın, sonrasında ise CTRL+X ile düzenleyiciden çıkın.

Konsol ekranına geri döneceksiniz ve son olarak şu komutu çalıştırarak grubu güncelleyip sistemi yeniden başlatın.

sudo update-grub

Burada yapılan işlemlerden sonra öğretmenizden aldığımız geri dönüşe göre, usb 2.0 ve usb 3.0 cihazlar aynı anda sisteme bağlandığında, bu cihazların çalışmama sorununa da çözüm olduğunu belirtmiştir.

Herkese çalışmalarında kolaylıklar dilerim.
Saygılar.

3 Beğeni

Merhaba,

Belirttiğiniz çözüm testi için söz konusu makaleyi bilgi@pardus.org.tr adresine gönderebilir misiniz?
Diğer yandan konu başlığında dokunmatik sorunu çözümü diye belirtilmiş ancak içerikte “elektrik kesilmesi sonucu açılmama” sorunun çözümünden bahsedilmiş.

Konuyu detaylandıran bir mail atabilir misiniz?

Son derece mantıklı, seriport üzerinden cihazla haberleşmede sorun yaşamıştım. Xorg yapılandırmasıyla aşmayı düşünüyordum. Hemen bir test yapayım.

İlgili makale bu galiba
https://linux.debian.user.narkive.com/Mgbg8NF5/io-problems-usb-seem-to-hang-on-boot-amd64

2 Beğeni

Merhabalar,

Konu içeriğinin yüzde 95’i dokunmatik ile ilgili iken elektirik kesintisiyle ilgili bölüm yüzde 3 , kaldı ki

Burada belirttiğim üzere, çözüm için paylaşım yapacağımı ifade etmiştim, çözümle ilgili bir açıklamam bulunmuyor. Bu durumda konu içeriğinin sonunda yazdığım

bu cümle de dokunmatik ile ilgili değil.

Eğer konuda bahs etiğim IOMMU ile ilgili makale ise maalesef, deprem sırasında tüm arşivimi kayıp ettim, bilgiyi üreteni kaynak göstermeden paylaşmayı saygısızlık olarak kabul ettiğimden, bağlantı ve ilgili makale artık elimde olmadığından, bu şekilde atıfta bulunmak istedim.

Elektirik kesintisi sonrası oluşan sorunun çözümü ile ilgili olarak şimdilik şu kadarını kısaca belirteyim, sorun açılmayan sistemde calışan, canlı sistem üzerinden chroot aracılığıyla grubun yeniden yüklenmesiyle çözülebilir. Aslında forumda yer alan özellikle de E-tahtalarla ilgili sorunlara çözüm önerilerimi paylaşarak katkıda bulunmayı düşünüyorum, ancak zaman sorunumdan dolayıancak geç saatlerde zaman ayırabiliyorum, bu nedenle iletilerinize bu saate cevap yazabildim, kusura kalmayın. Belirtiğiniz adrese elektirik kesintisiyle ilgili, bizce çözüm adımlarını içeren bir elektronik ileti yollayabilirim.

Testinizin sonucunu paylaşırsanız sevinirim.

Hayır bahsini ettiğim belge bu bağlantıda değil, hatırlayabilirsem paylaşIacağım.

Kolaylıklar dilerim.
Saygılar.

1 Beğeni

Naci hocam teşekkürler.
Bildiğiniz üzere linux kernel 3.16 dan sonraki sürümlerde AMD işlemcili tahtalarda dokunmatik sürücüsü çalışmıyor. Konu başlığından söz konusu soruna atıf yapılıyor diye düşündüm.

1 Beğeni

@ostracod
Ben teşekkür ederim,
akıllı tahtalara erişimim yok maalesef, izin alabilirsem duruma bir göz atmak isterim.

Hocam bugün dediklerinizi araştırıp uyguladım ancak sistemin desteklemediği uyarısı verdi, yarın biraz daha uğraşacağım. AMD’ye konuyla ilgili bir e-posta göndermeyi düşünüyorum. Parametrede amd_iommu=on olması gerekiyor.

Vestel tahta mi kullaniyorsunuz? Başka bir tahta ya da sistemse , Sisteminizin "bios "unda IOMMU yu acıp kapatabileceğiniz bir bölüm var mı? Varsa IOMMU yu biostan acın bu komuta gerek yok.
Kurulu Sisteminizi UEFİ mi?
Aldığınız uyarıyı paylaşabilir misiniz?
Şu anda denen tahtalarda çalışıyor çünkü.

Vestel Faz2 AMD üzerinde denedim. Bios ayarlarına bakmadım. eta-touchdrv eski sürümdü, elden geçirdim, ancak Etap için elimdeki sürücü 0.1.8, yeni sürüm 0.3.0.
aldığım hata
not supported by the device

Vestel Faz2 AMD üzerinde Pardus sorunsuz çalışıyorsa sorun benden kaynaklıdır. Ancak güzel haber, emeğinize sağlık, teşekkürler.

Hocam birde hangi kernel ve hangi Pardus sürümünde çalıştı?

Sayın hocam bende akıllı tahta yok öğretmen ya da MEB personeli de değilim, tahtalar FATİH projesi üzerinden temin edildiğinden, dışarıdan müdahaleye izin de verilmiyor :slight_smile: tahminler ve öngörülerle bu çözüme ulaştık, Ordu faz2 v3 imajını kurdurmuştum, onunla sorunsuz çalışıtığına dair geri dönüşler oldu. Kendim gözlemliyemiyorum.
Bu imajla beraber gelen 0.1.8 i kullanmanlısınız, diğer sürücüler yeni pardus sürümleriyle gelen yeni kernelde derlenebilmesi için uyarlanyor, sayın geliştiricinin afına sığınarak tahminen söylüyorum, bir şekilde kurulsa bile çalışmayacaktır.

Kolaylıklar dilerim
Saygılar.

Hocam ben gerekli düzenlemeleri yaptım, sadece BIOS’tan kaynaklanacağını düşünemedim. Şuan modul yüklü ancak çalıştıramadım. Yarın Bios üzerindeki düzenleme sonrası paylaşım yaparım. Bu kadar basit bir düzenleme niçin daha önce aklıma gelmedi. Odaklandığım nokta çok farklıydı. Gerçekten şimdiden teşekkürler. Boşu boşuna geçen bir 10 yıl bundan çıkarmam gereken dersler var.

1 Beğeni

Ben hala çalıştıramadım, malasef.

Merhabalar

Mesaj yazmıştım ancak sonrasında silmiştim. Orada yazdığım
Vestel tahtalarda iommu yu biostan açıp kapatabilceğiniz bir yer bulunmuyor, parametreyi o nedenle soft olarak seçmiştik.
Kurulumu bahs ettiğimiz şekilde Ordu imajı ve kernel 3 üzerinden yapmıştık. Bu durumları dikkate alarak ilerlediğinizi varsayıp, Rica etsem

/sys/module/usbcore/parameters/old_scheme_first

Dosyasında “N” yi “Y” ile değişip dener misiniz?