Ne Mutlu Pardus Kullanıyorum Diyene!

Okulumdaki akıllı tahtalara Pardus kurulmasının öncesinde zaten bilip takip ettiğim Pardus geçen haftalarda okulun bütün tahtalarına yüklenince tekrardan bir bakmak istedim internetteki insanların fikir ve görüşlerine.

Buradan da bu konu hakkında görüşlerinizi almak isterim. Bağımsız olmasıyla ve kendi yapımımız olmasıyla benim hoşuma gitti ama doğuştan beri windows kullanan biri olarak tahtada basit şeylerde bile kafa karışıklığı yaşadım. Bizim okulda yine bir şekilde idare ediliyor gibi ama kullanım kısmında zorlanan okulların ve sınıfların olduğundan eminim.

Sizce bir anda böyle bir geçiş doğru oldu mu ve Türkiye’de kullanım alanı sadece devlet kurumlarıyla sınırlı mı kalır? Ek olarak Pardus ETAP akıllı tahtalar için kullanıma sunulmaya hazır mıydı sizce kullanış kolaylığı açısından?
İyi forumlar dilerim herkese

1 Beğeni

İnsan alışkanlığını kolay bırakamaz . Asıl zorluk bu .

1 Beğeni

İnsanlar bundan kısa süre önce,

• Bile isteye,
  • Seve seve,
  • Kendi arzuları ile,
  • Hiçbir tehdit ve zorlama olmadan,
  • Topkeyün,

Akıllı telefonlar aldılar. Bu akıllı telefonlardaki yazılımın linux tabanlı olması bir yana, bu telefonlardaki yazılımı kendi kendilerine öğrendiler ve alıştılar.

Bu telefonlardaki yazılıma ilk başta alışamadılar, ama kullana kullana ve yukarıdaki maddelerde olduğu gibi seve seve öğrendiler.

Konu IOS olunca, Android olunca öğreniliyor da…

xxx’ı kırık bir tahtada, android’den IOS’dan daha kolay kullanılan bir sistemi niye “bir anda geçiş yaparak” öğrenmek istemiyorlar?

Bu arada gereksiz bilgi: “Android” adı, yazıldığı gibi “andıroğid” gibi olunmuyor; bakın şöyle okunuyor: “Endroooyd”.

Sık karşılaşılan yazıcı sorunları Pardus sistemle ilgili değildir, yazıcı üreticileri sürücülerin linux sürümlerini istikrarlı bir şekilde üretmiyorlar ya da hiç üretmiyorlar. Bu tip şikayetler bundan dolayı geliyor.

Fakat, gelen diğer şikayetleri şahsen değerlendirdiğimde, geliştirici ekibe hiç tahta verilmemiş, onlar da isoları bu tahtalarda denememiş, rast-gele iso yapıp dağıtmışlar gibi bir izlenime kapılıyorum.

Okullara gidecek versiyon hazırlanırken, okullarda hangi donanımlar kullanıldığı belli değil miydi? 3 bilemedin 5 marka var. İşte vestel, işte aidata, işte arçelik… Niye uyum sorunları çıkıyor, orasını çözemedim. Demek ki bilmediğim başka birşeyler var (burada dokundurma yapmıyorum).

1 Beğeni

Merhaba, geri bildiriminiz kıymetli ancak bazı noktalarda çerçevenin doğru çizilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle şunu netleştirelim:
Pardus ve ETAP süreci “bir anda ortaya çıkmış” ya da “rastgele hazırlanmış bir ISO” değildir. ETAP ekosistemi 2012 yılından bu yana sahada kullanılan, yüzbinlerce öğrenci ve öğretmene temas etmiş bir yapının devamıdır. Bugün gelinen nokta, uzun yıllara yayılan geliştirme, saha geri bildirimi ve kurumsal birikimin sonucudur. Sizin bu konuyu yeni öğrenmiş olmanız, bu geçmişi ve hikayesinin olmadığı anlamına gelmez. İnsanların en büyük yanılgısı, kendisi ilk defa birşeyle karşılaştığında, o işin de o anda yapılmaya başlandığını sanması.

Dolayısıyla konuyu sadece “alışamadım / zorlandım” perspektifine indirgemek, yapılan işi biraz haksız şekilde basitleştiriyor.

Windows’a doğuştan alışmış bir kullanıcı için farklı bir işletim sisteminde zorlanmak son derece doğaldır. Bu durum:

• Pardus’a özgü değildir
  • macOS, Linux veya başka herhangi bir platform değişiminde de aynıdır.

“Geçiş doğru muydu?” sorusu
Bu tip dönüşümler sadece teknik değil, aynı zamanda stratejik kararlardır.

• Dijital egemenlik
  • Lisans bağımlılığının azaltılması
  • Merkezi yönetilebilirlik
  • Güvenlik ve sürdürülebilirlik
    Bu hedefler göz önüne alındığında, geçişin gerekliliği tartışma konusu olmaktan ziyade bir politika tercihidir. Kamunun genel olarak ve çok büyük miktarda fayda gördüğü bir çalışmayı ticari muadilleri ile kıyaslamak çok da bütüncül bir bakış açısı değil ne yazık ki. Pardus kullanımı sayesinde o tahtalar 10 yıldır kullanılabiliyor. Sadece donanım yenilenmediği için yüzlerce milyon dolar tasarruf edildi. Şu anda da MEB inisiyatifi ve tüm öğretmenlerden gelen geri bildirimler ile tüm Türkiye’deki akıllı tahtalarda kullanılacak.
    Dolayısıyla bu konunun sadece teknik bir tercih değil, aynı zamanda milli ölçekte bir kazanım olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Bu ölçekte bir dönüşümde:

• sadece eleştirmek değil,
  • süreci sahiplenmek,
  • zorlanan kullanıcılara destek olmak,
  • deneyimi birlikte iyileştirmek

çok daha değerli bir yaklaşım olacaktır.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.