Ne Yapmalı, Nasıl Yapmalı?

Tabi siz bilgisayarla nispeten erken tanışmışsınız.Dolayısıyla da Linux deneyiminiz de daha öncesinden başlamış.

Merhaba
Cevabınız için teşekkür ederim. MacOs kıyaslaması ve eziklik iması yapmışsınız. Belli bir süre MacOs kullandım.
1- Kimse bana şu programı yükleyemezsin demedi. Olmayan programları da yamasıyla bilgisayarcı yükledi.
2- Hiç bir işimi kodlarla görmedim, her şeyi mouse ile hallettim
3- Windows kullanan birinin önüne Mac koyun yüzde 80 istediği her şeyi yapar.

Hal böyleyken, Pardus’u kolaylaştırıp tamamen kullanımı çoğaltalım derken sizler insanlara “Pardus böyle, ya alışacaksınız ya da bırakacaksınız” seçeneklerini sunuyorsunuz. Türkiyede bilgisayar alırken 1 kişiyi bile Windowsa 80-200 dolar telif ücreti vermekten kurtarabilsek ne mutlu.

1 Beğeni

Merhaba.
Kurumları binalardan ibaret düşünüyorsunuz, içerisindeki insanlar da nihayetinde son kullanıcı. Ya da okullarda çocuklara neden Pardus aşılanmaya çalışılıyor o zaman?

Ayrıca biz Pardus ile dışarı bağımlılığı azaltacağız deniyorsa son kullanıcıların her yıl aldığı milyonlarca Windows telifli bilgisayarları nereye koyacağız?

1 Beğeni

bunu nası siz bize getirdiniz anlamadım tabi ki bizim bizim insanımız devletimiz finanse ediyor ne var ki bunda bizim demeyi seviyoruz evet neden sıkıntı olsun sıkıldığınızı belirtmişsiniz e doğal başka bir şey istiyorsunuz sizi buraya bağlayan nedir dileyen dilediğini kullansın…hem sıkılıp hemde yereceğinize biraz pozitif olmalıyız bence .evet bu debian ne olmuş yani bahsedilen sistemlerde unix ne yapalım şimdi yani… darlanalımmı .arkadaşların bahsettiği yazılımlar o sistemlerde ücretsiz sunuluyor da benim mi? haberim yok.pardusta ücretli satın aldığınız bir şey mi varda ben bilmiyorum?burda herşey özgür özel yazılımları çalıştırmayı deneyip kullanalar yapmaya çalışacak hep beraber yardım edeceğiz .herkes deneyimini paylaşacak anlatacak birbirine öğretecek burası öyle bir yer.kapalı kodlarında ne olduğu bilinmeyen yazılımları geliştirin demekle bir şey değişmiyor,o dediğiniz sistemleri parayla alıyorsunuz ,pardusa sallamayın rica ediyorum yavaş yavaş bir çok şey yapılıyor.o sistemler 1980 de dünyada tüm son kullanıcıya satılıyordu .pardus çıkalı daha ne ol du ki.gelişecek sabır yahu…üstelik satın alınan bir şey değil.özel yazılımların kullanmasını yapamıyoruz hata veriyor diye üzülmeyin artık .o yazılımı üreten firma hangi sistemleri önermişse onları kullanın .bildiğim kadarıyla pardus o yazılımları üretmiyor,satmıyor,destekte vermiyor .son kullanıcı masaüstü tamamen göreceli şeyler.bende jwm seviyorum.ama bunları kurup denemeyi yapabilmeye çalışıyorum ayrıca öyle olmasını da seviyorum.hep herşey önüme gelsin o olsu onda bu vardı bunda niye yok diye eleştirmişsiniz çok doğal kullandıkça alışılıyor bence biraz deneyip diğer sistemlere geçince tekrar devamlılık olmuyor bence …acizane ben böyle düşünüyorum pozitif olalım herşey olacak yavaş yavaş.ısrarla son kullanıcı için değil diyor proje anlayalım artık yani ürettik sattık destekliyoruz yok.neden o yok bu yok anlamsız sorular bence.
hürmetler ederim

2 Beğeni

Selam,

Bunun cevabını burada vermiştim.

Bahsi geçen kamu, kurum kuruluş ve KOBİ’lerde teknik eleman istihdam edilir ve/veya dışarıdan hizmet satın alınarak teknik sorunlar giderilir.

Bunun münkün olmadığının bir çok kanıtı var. Eğer internette biraz araştırma yaparsanız diğer ülkelerin bu konu (Windows’tan ayrılıp, açık kaynak sistemlere kamunun geçmesi vs) hakkında ki deneyimlerini, elde ettikleri sonuçları ve vardıkları noktayı göreceksiniz.

Sevgiler,saygılar.

1 Beğeni

Selam,

Okunması o kadar zor bir metin ki. Sonunu getiremedim. Lütfen Türkçe yazım ve imla kurallarına mümkün olduğunca uyarak yazın ki, bizde yazdıklarınızdan ders alalım.

Sevgiler, saygılar.

3 Beğeni

Bu arada bugün tesadüfen gördüm. Havelsan dahi daha Pardus’a geçememiş, genel müdürüne kadar bilgisayarlarda Windows kullanıyor:)

1 Beğeni

Merhaba değerli hocam,
Dediklerinize hak veriyorum: Yapılması gerekenleri yazıyorsunuz. Fakat sanki bir umut yitirme sezdim. Pardus´un önceliği kamu fakat kamunun ihtiyaçları halledilince de son kullanıcıya dönülmez mi?

Yanlış anlaşılmasın önerilerinize ben de katılıyorum, yakarışlarınıza da. Sadece sistemin öncelğinin kamu olması güzel gelişmeler görmeyeceğimiz anlamına gelmez diyorum. Öncelik kamu fakat gözetilen yalnız kamu değil; O daha çok sırası gibi.

Taleplerimizi talep.pardus.org.tr adresinden iletebiliriz, mümkün olduğunca ilgileniyorlar.

Komutlar evet biraz son kullanıcıya karşı biraz kaba durabiliyor, aslında bir çok kolaylığı da beraberinde getirse de Pardus´un yayılımı açısından Windows veya başka sistemden gelenler için sanki sistem daha yapım aşamasındaymış gibi duruyor ve oldukça da sık kullanılıyor. Aslında komutların arayüz karşılıkları da var. Ben bunun genelde sorulan sorulara komut ile cevap verdikleri için sanki kanaatindeyim, keza bende öyle yapıyorum.

Tabi bağımlılıklar da var. Paket kurulumunda oldukça gereken şeyler ve bunları arayüz ile de kursan uçbirim ile de kursan bağımlılık fazla ise uğraştırıyor. Paket kurucalara bu özellik de eklenmelidir. Hani dedik ya arayüz diye son kullanıcılar için, zaten komut satırından halledenler bunlara hayli alışkın.
Paket kuruculara bu özelliğin de eklenmesi gerektiğini düşünüyorum kolaylık olması açısından. Pardus´un paket kurucusuna mesela, eklenebilir: gereken bağımlılıkları hata vermek yerine kendi kursun?

Ama şunu tekrardan belirteyim, Pardus geliştiriliyor ve topluluğun ihtiyaçlarını da dinliyor.
Biz de destek vermeye çalışıyoruz.

Saygıyla

2 Beğeni

Size ve @eminfedar ’ a sonuna kadar katılıyorum. İnsanlar Windows ve MacOS’ ta yaşadıkları sorunlar için bir şey demezken, onları çözmeye çalışırken GNU/Linux tabanlı işletim sistemlerinde, özellikle de Pardus’ ta, hemen işletim sisteminin üreticisine saldırmaya başlıyor. Yaşadıkları sorunları çözmeye çalışmak yerine işletim sisteminin son kullanıcıya uygun olmadığından başlayıp, Türklerin hiçbir işi beceremeyeceğine varana kadar sızlanmalar, hakaretler…
Özel yazılım geliştiricileriyle ilgili Pardus ekibinin yapabileceği hiçbir şey yok. O yazılımların geliştiricileriyle iletişime geçilmesi gerek. Wine ile de öyle. Pardus apayrı bir işletim sistemi ve burada Windows uygulamalarının zaten çalışmaması gerekiyor.

Karşılaştığımız sorunlar için yapıcı eleştiriler getirmeliyiz. Birilerine söylenip hiçbir şey yapmadan durursak, çok dururuz.
Geçenlerde bu forumda Pardus YAMA adlı çok hoş bir proje tanıtıldı. Pardus’ u daha son kullanıcıya uygun hâle getiren bir proje. [Proje] Pardus için Son Kullanıcı Yama uygulamamız

Sorunları çözmeye uğraşmak yerine sizli bizli kavga etmeye devam edersek, Pardus’ u geliştiremeyiz. Yeni başlayanlar sorunlarını anlattığında “Linux uluslararası bir proje. Pardus onun üstüne inşa edildi. O zaman Pardus’ a ‘bizim’ diyemeyiz.” gibi cevaplar vermeye devam edersek, o insanlar Pardus’ tan kaçacaktır.

Not: Linux kamuya açık lisansı olan bir sistem. Bu sebeple 'herkes’in. İsteyen alıp, kendinin gibi kullanabilir ve yaptığı değişikler sistemi tamamen o kişiye ait yapar.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki; Ben konuyu açarken kimseye saldırma ya da Pardus’u kötülüme niyetim yoktu, olamaz da. Telefondan bilgisayara kadar muadil ücretlileri daha iyi olmasına rağmen yerli malzeme kullanan biriyim.

Ben Pardus’a kod veya yazılım olarak da destek veremem çünkü anladığım şeyler değil. Konuyu açmaktaki niyetim sadece bir kaç yıl öncesi ve bugün için, son kullanıcı olarak Pardus’a geri bildirim vermekti. Kurumlar için, son kullanıcı için tartışmasını geçelim. Biz dışa bağımlılığı azaltmak istiyorsak Pardus’u son kullanıcıya da ulaştırmamız gerekiyor. Son kullanıcıdan her yıl milyarlarca lira Windows’a ve ek yazılımlarına gidiyor.

Bu arada halen, insanlarımızın çok sık kullandığı 20-39 kadar üretici ile kurumsal olarak iletişime geçilip Pardus için yama çıkarılmasını talep etmek gerektiğine inanıyorum. (Evet buraya özel programları kullanmak gerek ama gelin Autocad’in işlevini yerine tam getiren program söyleyin bana? Librecad, Freecad vs geçiniz)

Ayrıyetten insanların geri dönüşlerine, ufak eleştirilerine (Hakaret içermeyen) kibirle yaklaşılıp işinize gelmiyorsa kullanmayın, bu program sizler için değil zaten minvalinde cümleler hiç yakışmıyor.

1 Beğeni

Selam,

Bazı yorumları okuyunca Dücane Cündioğlu’nun sevdiğim bir sözü aklıma geldi;

Çelişkiyi söylemek düşmanlığı celp eder…

Sevgiler, saygılar.

Bunun sorumlusu Pardus mu? Yani teknik olarak bir eksiklik mi var da Pardus’ta yok bu programlar? Cevap net, hayır.

Kâr amacı güden (bazı)şirketlerin Linux’a destek vermeme sebebi çok basit. Pazar.

Windows ve macOS’un pazarı var. Linux’un şimdilik desktop’ta o kadar pazarı yok. Oyun dünyasında da o kadar pazarı yok. Bu yüzden şirketler buralara el atmıyor çünkü getirisi yok.

E peki Linux camiası ne yapıyor? Bu programlarin alternatiflerini kendi küçük çabalarıyla ve yine bedava ve açık kaynak olarak geliştirmeye çalışıyor. Size hiçbir ücret ödemediğiniz, güvenli, içinde ne olduğunu bildiğiniz, tamamen sizin hakimiyetinizde, çalışan bir işletim sistemi sunmakla kalmayıp bir de o işletim sistemine normalde başkalarının yazması gereken programları da yazıyorlar.

Eğer bunların hiçbiri umrunuzda değilse, tek önemsediğiniz “ben bir oyuna çift tıklayayım ve eğlenceme bakayım” ise, sizin zaten burada işiniz ne? Pardus’u kullansanız ne olacak ki? Yani ihtiyacınızı karşılayan bir şey yok burada. Verin paranızı kullanın en işinizi gören sistemi. Sonuçta yok veriymiş yok bağımsızlıkmış falan sizin için önemsiz şeyler.

Ha eğer yok abi, vatan millet sakarya, benim verilerim niye adamların eline gitsin, ben niye başkalarının sistemlerine bağımlı olayım gibi düşünceleriniz varsa o zaman aynı Pardus’u Windows’a tercih ettiğiniz gibi FreeCAD gibi alternatifleri de Autocad’e tercih edersiniz. Çünkü sizin konfordan daha öncelikli kriterleriniz vardır artık.

Yok ben hem Pardus kullanayım hem de Autocad’im olsun derseniz ya gidip o konuda kaliteli ve müreccah aynı zamanda Linux’ta da çalışan bir programı siz yazarsınız, yahut Pardus’u biraz eksikliklerine rağmen yine de kullanarak bir pazar oluşmasını sağlayıp geliştiricilerin ilgisini buraya çekersiniz.

4 Beğeni

Selam,

Meraktan soruyorum Windows, MacOS, Linux’un pazar payları nedir? Bildiğim kadarı ile MacOS pazarda öyle yüksek paylara sahip değil.

Kod bilgisi olmayan biri, içinde ne olduğunu nereden bilecek?

Eğer Pardus özel bir firma, özel teşebüs ile geliştirilen bir proje olsa idi bu dediklerinizi zorda olsa anlamaya çalışırdım. Fakat Pardus, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vergileri ile TÜBİTAK, HAVELSAN gibi kurumların merkezi bütçeden gelen para ile geliştirdikleri bir proje değil mi? Vatandaşın eleştirme ve sorgulama hakkı yok mu?

Eğer donanım ile yazılım aynı elden çıkmıyorsa (yani doanımı sen üretmiyorsan) bu dediklerin hikayeden, hamasteen öteye geçmeyen, tribünlere oynanmış klasik şark siyasetçisi söyleminden başka bir şey olmaz. Bu konuda (donanım yazılım ilişkişi ve donanım üzeirnden veri toplama/çalma) bir çok makale, yazı, haber vs internette var.

Bir şeyi daha merak ediyorum, Pardus, Linux kerneline, Debian çekirdek projesine ne gibi katkılar sundu yada sunuyor. Demek istediğim Pardus Linux kerneline ve baz aldığı Debian’a ne kadar hakim.

Sevgiler, saygılar.

windows %75
Mac os %18,6 ancak mac os yazılımı iyi olduğu ve yazılımcılara para aktardığı için profesyonel kişiler ve studio lar hatta lab larda kullanıyor ve bunu çok iyi pazarlıyor apple ancak dünyanın en büyük cern testinde linux kulanılıyor bunu linux pazarlayamadı.
klinux %1,66
kaynak: https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide


Operating system market share

1 Beğeni

Kod bilgisi olanın sorun yaşamadan öğrenebilmesi yeterlidir. Zaten o konuda bilgisi olmayan birisi, içini merak edip araştırabilecek düzeyde bir insan değildir. Söyleyecek şeyi olmayan bir insanın fikir açıklama özgürlüğü olmamalı mıdır? Aynısını biraz farklı sorarsak: Yazılımcı olmayan bir insanın kullandığı yazılımın ne olduğunu tam anlamıyla öğrenebilme hakkı olmamalı mıdır?

1 Beğeni

Olay epey dağıldı. Ben bağlayayım. Son kullanıcıları istemeyen, Pardus’un kendilerine ait bir şey olarak kalmasını isteyen bazı yazılımcılar inat, son kullanıcılar Windows’tan kurtulup Pardusu Windows rahatlığında kullanmayı istiyor:))

3 Beğeni

Özür dilerim, ne demek istediğini anlamadım.

Sevgiler, saygılar.

Daha Linux dunyasinda degeri cok anlasilamayan bir sey var, Flatpak…

Flatpak linuxta bir devrim. Linuxun pazar payi neden dusuk sizce ? Onlarca dagitim onlarca paket yöneticisi onlarca bilmem ne. Birde her yeni Pardus/Linux surumunde çöp olan uyumsuz kalan yazilimlar. Siz gelistirici olsaniz her sebe her sisteme uyduracagim diye yazilim gelistirir misiniz ?

Fedora, Endless gibi dagitimlar ostree denen bir sisteme geciyorlar. Ubuntu snapi varsayilan yapti yapacak…

Yani diyecegim o ki az daha sabredin… Flatpak sayesinde bu is bitecek… Ama Pardusunda acilen sistem haric tüm uygulamalari flatpak uzerine kurgulamasi lazim.

1 Beğeni