NebiOS10.2 X Birçok Kişinin İlk Defa Duyacağı Yerli Dağıtım

NebiOS X 10.2 güncellemesi yayımlandı. Kendine özgü özellikleri olan ilginç bir sistem. Türkçe desteği konusunda bir çok eksiği var. Masaüstü ortamı gelecek vadediyor. Ama bir çok geliştirmeye ihtiyacı var. Destek verilirse ileride kendine özgü masaüstü ortamı olan iyi bir linux dağıtımı olmaya doğru gider.

1 Beğeni

Toksik yorum yazdığımı düşünmeyin lütfen ama hiç beğenmedim. Ekran görüntülerine bakmak istedim, bulamadım. Keşfet’e bakmak istedim, şu çıktı:

Ekran görüntüsü_2026-02-27_15-56-51

Ciddiyet yok.

İşletim sistemi yapmak çok zordur. Ekip olmazsa olmaz. Anladığım kadarıyla tek kişi geliştiriyor. Ve tüm bunlar güven vermiyor. Yarın öbürgün yok olup gideceğini öngörüyorum. Umarım beni utandırır.

Sırf Debian tabanlı 300+ distro var ve bunların pek çoğu artık ölü proje iken keza 100 üzerinde Arch tabanlı dağıtım varken kendi özgün yollarını çizenleri de hesap edersek muhtemelen ötekinlerden çok farklı yönü ve felsefesi olmayacak bir dağıtım olacaktır…

Ubuntu, Linux Mint, Kali, Deepin, MX Linux, Pardus
Manjaro, EndeavourOS, Garuda, Artix
RHEL, AlmaLinux, Rocky Linux, Nobara ve daha niceleri var…

İşin gerçeği mevcut olanda odaklanmak ve daha iyi çözümler üretmek gerek

Bana kalsa Debian, Ubuntu hatta Pardus temel alarak TaraftarOs olsun isterdim
Geçmişte de bunu istedim…

Sonuç olarak o günlerde 'onlardan gelecek hayır Allah’dan gelsin denmişti
Bugün de farklı düşüneceklerini sanmıyorum…

Lakin Linux dünyasının bu taraftar potansiyelini kullanması lazım
Üstelik ortada boşta dolaşan bunca patates bilgisayar varken…

NebiOS dağıtımını bu gün eski bir bilgisayar üzerinde test ettim. İşletim sistemi olarak birçok eksiği var ancak geliştirilmeye müsait. Özellikle masaüstü ortamı bütünleşik olarak gelecek vadediyor. Katkı sağlanıp yerli işletim sistemleri için geliştirilebilir.