Neden LINUX Neden Pardus kullanmalıyım?

Neden Hemen Linux Kullanmaya Başlamalı?
İsterseniz önce neden windows kullanıyorsunuz?
Sorusunun yanıtını vermeye çalışın.
Kaç tane gerekçe sıralaya bileceksiniz
bir de aşağıdaki makaleyi okuyun
windowsu terketmeniz için kaç tane neden var.
Sanırım hiç windows kullanıcısı linux kullanmak için kabul edilen gerekçe kadar bir gerekçe bulamayacaktır.
Linux’u neden kullanmanız gerektiğine Yeni Başlayanlar - Pardus Forumları - TÜBİTAK ULAKBİM
da yer alan makale ile bir göz atın isterseniz:

“LINUX KOLAYDIR

Evet, yanlış duymadınız. Gerçi bunun aksini düşünüyorsanız yanlış duymuşsunuz demektir. Linux kullanması zor değildir, kolaydır. Hadi bunun nedenlerine bakalım.

Bir kere kalburüstü bir Linux dağıtımını kurduğunuz anda kullanmaya başlayabilirsiniz. Ekstra hiçbir şey yüklemeden temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Neredeyse tüm Linux dağıtımlarında varsayılan olarak ofis paketi (Libre Office yada Open Office) yüklü gelir. Bu ofis paketleri ile MS Office dosyalarınızı açıp düzenleyebilirsiniz. Yine varsayılan olarak Gimp fotoğraf işleme yazılımı yüklü gelir. Gimp Photoshop’a kafa tutacak kadar gelişmiş ve ücretsiz, açık kaynak kodlu bir yazılımdır ve işletim sisteminin içinde yüklü gelir. Firefox, Video çalar (VLC, Mplayer vs.), Müzik çalar (Banshee, Rhythmbox, Clementine vs.), Torrent yazılımı (Transmission, Deluge), Messenger yazılımı (Pidgin, AMsn), Cd/Dvd yazma yazılımı (Brasero), Mail istemcisi (Thunderbird), Yedek yazılımı; ve çok daha fazlası, hepsi yüklü gelir. Eğer son kullanıcı iseniz Linux’u kurup direk kullanmaya başlayabilirsiniz.

KURULUMU BASİTTİR

Evet, Linux’un kurulumu Windows’dan daha basittir. Çoğu Linux dağıtımını önce Live CD olarak açar, kullanmaya başlarsınız. Kullanırken de bir yandan arka planda grafiksel olarak kurma işlemlerini halledersiniz. Linux’u kurmak, daha önce hiç sistem kurmamış birinin bile yapabileceği çok basit bir işlemdir. Daha önce bilgisayar programı kurduysanız, Linux’u da kurabilirsiniz. İleri ileri diyorsunuz, sizden istenen kullanıcı adı, bilgisayar adı, şifre gibi bilgileri giriyorsunuz, klavyenizi, bulunduğunuz bölgeyi seçiyorsunuz bitti gitti. Zaten kurulum Türkçe, her şey açık bir şekilde yazıyor. Hata yapma ihtimaliniz yok. Dikkat etmeniz gereken tek bir nokta var. Mutlaka tüm dosyalarınızın yedeğini alın. Bir de disk bölümleme aşamasına geldiğinizde eğer tüm bilgisayarınızı formatlayıp Linux kurmayacaksanız, ona göre “Disk bölümlerini elle ayarlama” seçeneğini seçerek, hangi sürücüye Linux kurmak istiyorsanız onu seçmelisiniz.

Bir de Linux’u USB bellekten kurmak çok basittir. Unetbootin gibi etcher gibi bir yazılım kullanarak, 2dk içinde 2 Gb ve üzeri Usb belleğinizi kurulum yapabilir hale getirebilirsiniz. Daha sonra 10 dakika içinde güncel bir bilgisayara Usb üzerinden Linux kurulumu yapabilirsiniz. Abartmıyorum, Linux kurulumu ortalama 10 dakika sürmektedir.

YAZILIM KURMAK BASİTTİR

Bu da bir başka yanlış inanıştır. Linux’da yazılım kurmak oldukça basittir çünkü popüler bir dağıtım kullanıyorsanız ki yeni başlıyorsanız mutlaka popüler dağıtımlardan başlayın, yazılımların hazır paket versiyonları vardır. Örneğin en popüler Linux dağıtımı PARDUS Program kurmak da Windows’dakinden daha kolaydır, hiçbir ayar istemez. (.deb) Sadece dosyaya çift tıklar, programı kur dersiniz, şifrenizi girersiniz ve pof. Program kurulur. Sizden hiçbir ayar istemez. Program otomatik olarak menüye yerleşir.

Bundan daha kolay program kurma yolu ise Yazılım Merkezi’nden program bulup kurma işlemidir. Linux dağıtımlarının çoğunda yazılım merkezi adından bir uygulama vardır. Bunu mobil platformlardaki marketler gibi düşünebilirsiniz. Program kurulumu da aynı onlardaki gibidir. Programın adını yazarsınız, kur dersiniz ve kurar. Android’e ya da iOS’a program kurmak gibidir. Uygulama mağazasında yüzbinlerce uygulama vardır, neredeyse aradığınız tüm uygulamaları bu mağazadan bulmanız mümkündür.

LINUX GÜVENLİDİR

Bu bir mit değil, bunu herkes kabul ediyor. Linux sistemler güvenlidir. Ama az kullanılıyor ondan, ama kimse Linux’lara virüs yazmakla uğraşmıyor; bize ne. Bizim için önemli olan Linux’un Windows sistemlere göre hatta Mac OS sistemlere göre bile çok çok güvenli olduğudur. Linux için yazılmış anti virüs yazılımları vardır ama onlar genelde bilgisayarında hem Windows hem Linux kullanan kişilerin Windows yüklü olan dizinine bulaşan virüsleri engellemek için vardırlar. Eğer bilgisayarınızda sadece Linux kullanacaksanız anti virüs kurmanıza gerek yoktur. Ben şimdiye kadar anti virüs kullanan Linux kullanıcısı görmedim. Vardır illaki ama az sayıdadır, gerek de yok zira. Virüslü olduğunu bildiğiniz bir Usb belleği bilgisayarınıza gözünüz kapalı, içiniz rahat takabildiğinizi düşünün. O virüslerin sizin Linux sisteminize zarar verme ihtimali yoktur. not : hackerler viruslerin yüzde99 u windows için yazarlar…:slight_smile:
linux samimidir…kullanıcısına…:slight_smile:
windows ise kapalı kaynak kodludur… arka planda sizi satar haberinz olmaz belkide satın almıştır…:slight_smile:

LINUX HIZLI AÇILIR

Şu bir gerçek, Linux sistemler daha performanslıdır. Bunu ilk andan itibaren hissedeceksiniz. Daha kullanıcı dostudurlar. Tasarım olarak daha geri planda değildir… Linux sistemler tamamen üretkenliğe, verimliliğe göre dizayn edilmişlerdir. Her şey elinizin altındadır. Kafanızı karıştıran şeyler yoktur. Bilgisayarınızı içgüdüsel olarak kullanırsınız. Linux’un hızlı olduğunu daha açılırken fark edeceksiniz. Bana göre açılma süresi değil de kapanma süresi daha belirleyicidir. Neticede açılma süreleri arasında birkaç on saniye fark eder ama Windows’da dakikalarca kapanmamakta ısrar eden bilgisayar Linux’da kapan komutunu verdiğim saniye fişi çekilmiş gibi şak diye kapanır.

ZAMANLA ŞİŞMEZ

Bu çok önemli bir madde. Temiz kurulum dolayısıyla bilgisayarınız şişmez ,zaman bulamaz. Ama aktif olarak seneler boyunca kullansanız bile Linux bilgisayarınız ilk günkü formunu koruyacak, (windows taki gibi bakım programları kullanmanıza bile gerek yoktur) en ufak bir yavaşlama, açılış süresinde gecikme yaşamayacaktır. Bu Linux’un paket sisteminden kaynaklanmaktadır. Windows’da programları yükleyip kaldırarak bir süre sonra kayıt defterini hantallaştırmanız kaçınılmazdır. Linux’da kayıt defteri olmadığı gibi programları paket paket kurup, paket paket kaldırdığınızdan ötürü en ufak bir hantallaşma yaşanmayacaktır. Bu Linux’un ve açık kaynak uygulamaların şahane bir özelliğidir.

DRIVER SORUNU YOKTUR

Bundan önceki maddelere peki diyecekler buna gelince eminim “Yok artık amma abarttın” diyeceklerdir. Yahu elinizi vicdanınıza koyun. Linux ile en son ne zaman ciddi driver sorunu yaşadınız. Ben söyleyeyim, 2008 yılıydı. O zamandan beri düzenli olarak kurduğum her Linux makinemde sorunsuz çalışıyor. Windows Xp’nin her kurulumdan sonra saç baş yolduran driver kurma ritüelini Windows 7′nin nasıl çözdüğünü hatırlayın. İşte Linux’un driver konusundaki başarımı bundan bile iyi. Çünkü Linux’u kurduğunuzda tüm driverlar otomatik kurulur. Bunu güncel birçok farklı makinede test ettim. Ciddi driver sorunu yaşadığım hiç bilgisayar olmadı, hepsi sorunsuz, tüm klavye fonksiyon tuşları ile, tüm donanımları ses ekran kartı vs ile çalışıyordu.
ekstra Siz “Ek Sürücüler” uygulamasından eksik sürücüleri “Aktive Et” diyerek tek tıkla driver kurulumunu yapabilirsiniz.

UPDATE SORUNU YOKTUR

Aslında upgrade sorunu yoktur. Kullandığınız sistemin yeni versiyonu çıktığında ki çok sık çıkar, güncelleme yöneticisinden tıpkı bilgisayarınıza normal güncelleme kuruyormuş gibi yeni versiyonu kurabilirsiniz. Tüm yüklediğiniz uygulamalar, tüm ayarlarınız, tüm dosyalarınız olduğu gibi durmaya devam eder. Para ödemezsiniz. Tabi siz yine de yedeğinizi mutlaka alın. Ne olur ne olmaz. Bunun dışında bir hata anında fixlenir, yani düzeltilir. Açık kaynak olduğu için dünyanın dört bir yanından milyonlarca programcı kodları inceler ve hataları bulup düzeltir ya da raporlar. Dolayısıyla sisteminizde bir açık varsa çok hızlı bir şekilde kapatılır. Çoğu zaman ilk kurulumda yaşadığınız küçük bir takım eksiklikler ilk güncellemeden sonra düzeltilmiş olur.

ÜCRETSİZDİR

Bu şart değil ama kullanacağınız Linux dağıtımı ve içindeki yazılımların %99′u ücretsiz olacaktır. Paralı, kurumsal destek veren Linux dağıtımları vardır elbette. Keza paralı uygulamalar da vardır ama dediğim gibi %99′u ücretsiz ve açık kaynak olacaklardır. Bence Linux’a mutlaka geçmen gerek , crack serial patch yaparak illegal olmak iyi değildir. Korsan Windows kullanıp kendinizi tehlikeye atacağınıza
kul hakkınada girmemiş olursunuz…ve pc ile yaptığınız her işte alacaklı kul hakkı olmaz üzerinizde …:slight_smile: burayı iyi anlayalım arkadaşlar… mis gibi ücretsiz ve yasal helal :slight_smile: Linux kullanabilirsiniz kullanabiliriz…sana inanıyorum
buraya kadar okuduysan başarabilirsin… kıssadan hisse
yaş 35 ben bile daha yeni anlıyorum linux kullanmam gerektiğini…ve sende tuketicilikten kurtulabilirsin…
bismillah diyerek Linuxa başla ve aslında üretici oldugunu anla ve bu zamana kadar sana bana bize dayatılmış olanın
bizi tüketici yaptığını anla…haydii YaAllah Bismillah Başla… :slight_smile: Korsan Windows ya da korsan yazılım kullanmanın şöyle zararları vardır. Crack yazılımı kullandığınız için verilerinizi, bilgilerinizi başkalarına emanet etmiş oluyorsunuz. Örneğin korsan Windows sisteminizin aktivasyonunu yapmak için kullandığınız Crack dosyasının keylogger olmadığından nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz? Ben en çok crackli anti virüs yazılımı kullananlara gülüyorum. Amacı virüsleri toplamak olan yazılımı crackli kullanarak nasıl kendinizi güvende hissedebiliyorsunuz?

Şöyle bir senaryo düşünelim. Microsoft ne yaptı etti ve korsan Windows kullanımını tamamen sonlandıracak bir çözüm buldu (ki istese yapar, işine gelmiyor). Tüm korsan Windows kullanıcılarından 200$ para istiyor. Kaçınız bu parayı ödeyip aynen kullanmaya devam ederdiniz, kaçınız alternatiflere yönelirdi. İşte alternatif Linux. Microsoft korsan Windows kullanımını tamamen sonlandırsa çok ciddi pazar payı kaybederdi, bu yüzden de hiçbir zaman bunu yapmayacak.

TOPLULUK DESTEĞİ VARDIR

Bu çok önemli. Windows sistem kullananlar şöyle bir yanılgı içerisindeler. Windows kullanımı dünyada %90 seviyelerinde olduğu için her şey bu sisteme özel çıkıyor, bir problem olunca internette anında çözümü yayılıyor vs. Oysa Linux dünyasında girdiğinizde sahip olduğunuz topluluk desteğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Kullandığınız Linux dağıtımının resmi Türkçe sayfalarında size yardımcı olmak için bekleyen binlerce gönüllü kullanıcı vardır. Belki siz de Linux üzerine uzmanlaştıkça onlardan biri olup acemi kullanıcıların sorunlarını çözmelerine yardımcı olan biri olabilirsiniz. sudo rm -r windows :slight_smile: Bu kişiler hiçbir şekilde çıkar gözetmezler. Karşılıksız bir şekilde size yardımcı olmak için çabalarlar. Windows için de destek vardır ama Linux’daki kadar organize bir topluluk yoktur. Şimdi düşünün, Windows ile ilgili bir sorun yaşadınız. Şu anda kime gidip soracağınızı biliyor musunuz? Ben Linux ile ilgili bir sorun yaşadığımda destek alabileceğim blog gibi bloglar Pardus foruma sahibiz… [https://forum.pardus.org.tr] bir sorun olduğunda çözümünü anında yayınlıyorlar. bazen basit bir webde aramakı sorununuzu çözmeye yardımcda oluyor.

KARMAŞIK DEĞİLDİR

Bu maddeye de isyan edecekler çıkacaktır. Kabul ediyorum, Linux daha bu dünyaya girmeden insanın kafasını acayip karıştırıyor. Ben bile yeni bir Linux dağıtımı denerken, kendi sitesinden hangi .iso dosyasını indirmem gerektiğini düşünürken buluyorum kendimi. Bir kere çok fazla Linux dağıtımı var. Hangisini seçmeniz gerektiğiyle ilgili bir karmaşa yaşanıyor olsa gerek. Ben hemen bu ızdıraba son vereyim. PARDUS kurun ubuntu kurun, bu kadar basit. Neden? dünyada en çok kullanılan PArdus Linux dağıtımı olcaz İnşallah
destek alabileceğiniz PArdus dağıtımı da kendileri oluyor haliyle. Hemen Yerli işletim sistemi …cabası yanii
bir başka karmaşayı da sonlandırayım dedim . Linux işletim sistemi değil, işletim sistemi çekirdeğidir. Bu çekirdeği kullanan işletim sistemlerine dağıtım (Distribution) denir. Android’de misal Linux tabanlı bir dağıtımdır aslında. Pardus’da Linux çekirdeği kullanmış…

PArdus kurması çok basit, neredeyse tüm programların PARDUS için derlenmiş hallerine ulaşabiliyorsunuz. Türkiye’de çok aktif bir toplulukları var.
Ve PARDUS tamamen son kullanıcı için dizayn edilmiş bir sistem. Tipografisi görece diğer dağıtımlara göre daha profesyonel. Tasarım olarak hoş gözüküyor,
Yani çok uzun süredir ivme PARDUS ’nun arkasında.DEVLET var doğru Şu https://www.pardus.org.tr/ adresten 32bit ya da 64bit sürümlerini indirip kurun, bu kadar basit. Onun dışında tüm tartışmalar teferruat. Yeni başlayan birinin hiçbirini bilmesine gerek yok. Zamanla öğreniyorsunuz zaten, çok eğlenceli.
Bir de şunu düşünen biri varsa aranızda ifade edeyim. Neden bu kadar çok dağıtım var, çok kafa karıştırıcı, hepsi toplaşıp bir tane adam akıllı dağıtım yapsa herkes onu kullansa süper olmaz mıydı? diye düşünen varsa… Olmazdı, çünkü tüm Linux dağıtımları birer alternatif. Hepsi farklı bir konuda açığı kapatıyor. Bu kadar çok alternatifimizin olması harika bir şey. Herkesin üzerinde hemfikir olduğu dağıtım istiyorsanız PArdus var işte. Onun dışındakiler alternatif. Alternatif iyidir.

ÖZELLEŞTİRİLEBİLİRDİR

Bu çok önemli bir mevzu. Programcı iseniz Linux’un dehlizlerine girip kendi Linux dağıtımınızı bile çıkartabilirsiniz. Düşünsenize sizin tarafınızdan yapılmış ve tamamen size özgü, sizin için var olan bir sistem.
Neyse, benim demek istediğim, programcı olmasanız bile Linux’un esnek yapısı sayesinde üzerinde dilediğiniz gibi at koşturabilirsiniz. İnternette birkaç Linux görseline rast geldiyseniz ya da youtube’den Linux ile ilgili video izlediyseniz, sistemlerin ne kadar harika gözüktüğünü fark etmişsinizdir. İşte onlar sistemi yüklediği gibi kullanmayan, birazcık özelleştiren insanların sayesinde öyle gözükürler. Örneğin biraz araştırırsanız Linux sisteminizi tamamen o harika Mac OS görünümüne, üstelik tüm işlevsel özellikleri ile birlikte ulaştırabileceğinizi görürsünüz. Üstelik bunu yapması çok kolaydır.

Dünyadaki süper bilgisayarlar LİNUX

Farkında olsanız da olmasanız da gün içinde çokça Linux kullanıyorsanız. Dünyadaki süper bilgisayarların neredeyse tamamında Linux çalışmaktadır. Yine dünyadaki sunucuların yarısından fazlasında Linux sistemler çalışmaktadır. Her gün Google’a girdiğinizde aslında Linux bir bilgisayara bağlanmış oluyorsunuz.

Yine aslında farkında olmadan her gün açık kaynak kodlu yazılımlar kullanıyorsunuz. Örneğin Firefox, Gimp gibi yazılımlar Windows’da da yoğun bir şekilde kullanılan yazılımlardır. Linux ortamına geçtiğinizde yine aynı yazılımları aynı şekilde kullanırsınız. Yani Windows’da çalışan Firefox ile Linux’da çalışan Firefox birebir aynı yazılımdır. Özellik olarak hiçbir farkları yoktur. Bu şekilde VLC Player kullanıyorsanız, Draftsight kullanıyorsanız, Libre Office kullanıyorsanız yabancılık çekmezsiniz. Bunların dışında Linux’da çalışan uygulamalar Windows’daki muadillerine benzetilerek yapılırlar. Libre Office örneğin MS Offic’e görünüm olarak çok benzer, aynı şekilde zorlanmadan kullanırsınız. Linux dünyasında her programın bir karşılığı vardır ve ücretsizdir. Karşılığını bulamayacağınız tek platform oyunlardır. onuda wine kullanarak win oyunlarını Linuxta
Linux’da Autocad, Solidworks gibi ticari mühendislik yazılımlarının bile ücretsiz muadillerini bulmak mümkündür. Bunun için sadece Google’da “Solidworks Linux Alternative” şeklinde arama yapmak yeterlidir. Yukarıda bahsettiğim topluluk sitelerinde bir sürü program alternatifi önerilecektir. Linux bilgisayarınıza mesela gitarınızı bağlayıp Amplitube, Guitar Rig yazılımlara benzeyen Rakarrack yazılımı ile çalışma yapabilirsiniz. O seviyelerde bile alternatif bulmak mümkündür. Hatta multimedya üzerine uzmanlaşmış Linux dağıtımları vardır (alternatif iyidir demiştim). Bunlar ses kartı ile aradaki tüm o gereksiz şeyleri çıkartarak ses gecikmesini minimuma indirirler (Asio4All’a gerek yoktur yani). Bunlar ilgilenen insanlar için çok önemli özelliklerdir.

SONUÇ, LINUX ACEMİLER İÇİNDİR

Toparlayacak olursam, yıkacağım en son mit şudur. Linux uzman insanlar içindir, acemi insanlar Linux kullanamaz. Yanlış! Tam tersi. Bence Linux tam da acemi kullanıcılar içindir, . Çünkü acemi kullanıcılar çoğunlukla bilgisayarların internete girmek için kullanıyorlar. Yani bilgisayarlarını açıyorlar, Firefox ya da Chrome açıyorlar ve yine Firefox’u kapatıp bilgisayarlarını kapatıyorlar. Arada müzik dinleyip film izliyorlar. Yanlış mıyım? Tüm bunları Linux üzerinde daha hızlı, ücretsiz ve güvenli şekilde zaten yapabilirsiniz. Bunun için bir şey bilmeye gerek yok ki. Ama uzman kullanıcı sistemi kurcalayan, farklı şeyler yapan kullanıcıdır ki onlar alışkın olmadıkları bir sistemde başta zorlanabilirler ama sorunların üzerine gidip internette araştırma yapıp çözmeye çalıştıkça hem öğrenecek, hem uzmanlaşacaklar ve bu çok keyifli bir hale gelecek.
Hemen yılmamak lazım. Emin olun birazcık sabrederek Linux’a alışabilirsiniz ve ben şuna eminim. Bir kere Linux’a alıştıktan sonra bir daha Windows’a dönmek istemeyeceksiniz çünkü Linux çok daha tanıdık gelecek size. Windows’a yabancılaşacaksınız. Acemi bir kullanıcı iseniz, eğer bilgisayarınızı temel ihtiyaçlarınız için, internette gezinme, ofis kullanma film izleme, fotoğraf işleme için kullanıyorsanız hemen bugün Pardus yükleyin. Üstelik Pardus yüklemek için illa ayrı bir partition açmak zorunda değilsiniz ya da Windows’u silmek zorunda değilsiniz. Windows’un yanına da kurabilirsiniz
Windows yanına PArdus kurulumu yaparak Pardus u deneyebilirsiniz.

Sağolun Arkadaşlar umarım alıntı yaparak düzenlediğim yazıyı beğenir daha bir çok arkadaşa Ailemizi Büyütmemize yardımcı olmak için Paylaşırsınız çok kolay copy paste ctrl+c ctrl+v :slight_smile:
Bize dayatılan değil , Bizim seçtiğimiz olmalı
bizim olan olmalı,
hep birlikte hep beraber Pardus …Allah Selamet versin hepimize…
arkdaşlar… birileri makaleye çok kızacak … :smile:

9 Beğeni

Driver sorunu yok demissiniz ama bazı distrolarda wi-fi kartlarında (özellikle realtek) driver sıkıntısı var ama dediğiniz gibi popüler dağıtımlarda böyle sıkıntılar olmuyor

3 Beğeni

Evet biraz sorunlar var inşallah bu sorunlar Temmuz ayında çıkacak olan Pardus 19lar ile birlikte çözülür.

5 Beğeni

Üşenmedim okudum :slight_smile: Hocam linux’u övecem diye windows’u fena gömmüşsünüz :slight_smile: Bende windows 10’dan linux’a geçtim ama geçme sebebi güncellemelerden sonra sistemde çökme yavaşlama olmasıydı. Hepsi değilde karşılaştığım bazı durumları belirteyim.

Windows daha fazla sistem kaynağı tüketmesine rağmen notebook bataryası daha fazla dayanıyordu. Bunu çok düşündüm işin içinden çıkamadım. Mesela ekranı aynı parlaklıkta kullanırım .Windows 8.1 3.5 saat,windows 10 4 saat ve pardus 2 saat civarı batarya ömrü var.

Driver konusunda ne kendim ne de çevremde birinin windows da driver problemi yaşadığına şahit olmadım ama mutlaka birileri vardır. Linuxta ubuntu,manjaro ve pardus’da driver sorunu yaşamadım pek. Debian da ekran kartını tanımadı.

Yazılım kurma konusuna gelince gerçekçi olmak gerekirse windows bu konuda 1 numara bence. Ha linux paketler depodan güvenli olarak çıkar o ayrı. Program çeşitliliği konusunda da durum malum. Geliştiriciler pastadaki büyük dilime hücum ediyor normal .

Linux’un güzel yanları daha uzun çökmelere karşı dayanıklı olması. İstediğin herşeyi özelleştirebilir ve değiştirilebilir olması. Masaüstü ortamı ve görsellik konusunda çok sayıda çeşit sunması. Eğer bir kişi bilgisayarını oyun için ve photoshop vb. programlar için kullanıyorsa linuxu zaten istesede kullanamaz.Fakat bunun dışında kalan herşeyi Pardus yapar.

Sonuç işin içinde oyun varsa Pardus + Windows . Oyun yoksa Pardus kur geç :slight_smile:

5 Beğeni

Birde anla-mamız gereken oyun bagımlılıgı
lütfen okumadan önce düşünelim sonra düşündüklerinizle okuyacaklarınızı anlamaya çalışalım…

Gençlerimiz Gençlerimiz… Gençlerimiz…
kaçımız yapmadı çocukların eline şeker verip (gibi) susturmayı…
bugun bu zamanda şeker degil, telefon tablet laptop
veriyoruz, iradesizce çocuklarımızın ne yapmasını bilmediğimiz halde…
aff edersiniz kuyusunu kazmak deyimini burada kullanabiliriz…
biz bizi bizim olanları nasıl yetiştiriyoruz…
oyunlarlamı yetişeçekler hep tüketicimi olacaklar hayır…
saatleri günleri haftaları aylarımı pc başında
sadece oyun ile geçirmek akıl işimidir bunada hayır…
maddi bir ihtiyacı olmayan bir ailenin yetişkin çocuğu youtube de gamer diye binlerce daha alt yaşlardaki çocukların ,gameri örnek alıp aylarını yıllarını heba etmesi doğrumudur oyun bağımlısı olması doğrumudur…sizce…
bir gamerin kişiliği karakteri masa başı koltuk olmuş
yaşadığı hayat sanal , neyi örnek alınabilir sizce
ben diyeyim hiç bi şeyi … sizde onaylarsınız umarım…

yetiştiğimiz , yetiştirdiğimiz , yetiştireceğimiz fidanları nasıl ve ney ile suladığımız önemli…
çünki yarın bize dönüşü öyle olacak…
ne ekersek onu biçeriz…
hadi bakalım gerçeklere…

Oyun endüstrisi son yıllarda o denli büyüdü ki
oyunların geliri Hollywood filmleri ile yarışıyor 1970’li yıllara damgasını vuran Atari ile hayatımıza giren oyun dünyası , bu kısmı daha uzatmak istemiyorum…
gelelim yıl 2018
10tane filmin gişe hasılatı 19milyar$
17tane pc ve mobil oynun 2018 hasılat 22milyar$
korsan kısmını mı es geçelimmi…

gelellim anlatmak istediğimize …
15dk lık çok değil.! 4tane oyun videolarının izlenme sayısı 118milyon…
günde kaç saat oyun oynuyoruz…
12-24 yaş 3ve8saat
abartmıyorum pc kasıyor diyende, Ne yapalım sorun bizde değil zaman kavramını yok eden oyunlarda diye espiri yapanda var,
12saat oynayanda , asosyal olup yarıyıl tatilini
günde 14saat pcnin başında geçirende var…
burnu kanayanda var, pc başında ve dolaylı oyunla ilgili ölenlerin sayısı oldukça fazla…

sonuç dicem lakin bu sefer gelişmenin sonucu değil bizim anlatmak istediğimiz ile sonuçlansın istiyoruz …
milyonlarca çocuklarımız var…
ve şunu biliyorlar- ise
oynadıkları oyunların hepsi kod ile yazılmaktadır…

çin atasözünü uyarlayalım … olabilirmi ?

“Tüketici yaptınmı bir kez, Hep ister kendisi üretemez…
öğretirsen kod yazmayı vs , tüketmez-vakti bilir gerçeği üretir kendisi”

balık verirsen bir kez, doyurursun halkı
öğretirsen balık tutmayı, hep doyar karnı.
bana balık verme tutmayı öğret…

lütfen Allah rızası için wini savunmayın…
yukarıdaki hasılatları niye yazdıgımı anlamayan oldu ise
o kadar para ile yuzlece yazılımcı vs yetişir…
tut bakalım ipin ucunu sende dert bilmeden linuxta oyun yok diye yakınıyorlar …
en sonunda oldu hastalık Teşhisi konuldu…oyunculara
2018 yılında yenilenecek Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması (The International Classification of Diseases) Teşhis Kılavuzu’nda, bilgisayar oyunu bağımlılığı, ‘akıl hastalığı’ başlığı altında yer alacağı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü… geçmiş olsun…hayırlı şifalar bizim oyunculara…

gençlerimizi zehirlemeyecekler daha oyunlardaki subliminali yazmıcam
back massage yazmıcam duygusal ve fiziksel bozuklukları yamıcam…

(bi gerçek daha devletler arası win ile neler yapıldığını hiç yazmıcam…)

gençlerimizin harcadığı oyun ve videolarda geçirdikleri zamanın 1/2 ile gençlerimizin neler katabileceğini bi düşünelim …

bi yazılımcının f16 yazılımını yerli olanını (payına düşeni) yazarken ağladığını bilmiyormusun? bilmiyorsun…
sende payına düşeni yap…
onlarda gençti dayatılana uymadılar…

vatanı sevmek imandandır Hz Resulullah s.a.v

Cennet mekan Sultan Abdulhamit Han dediği gibi
bizler sıırtlanlar vadisine çadır kurmuş ve yolunun üstüne oturmuşuz…
daha neler ile gelecekler bakalım…
son söz…
Cennet mekan Yavuz Sultan Selim …

Sanma şahım Herkezi Sen Sâdîkâne Yâr Olur…
Herkezi Sen Dost Mu Sandın Belki Ol Âğyâr Olur
Sâdîkâne Belki Ol Âlemde Bir Dildâr Olur
Yâr Olur Âğyâr Olur Dildâr Olur Serdâr Olur…

her alanda birlik olmalıyız olmalıyız …
El Camii ismine sarılmalıyız…
başka mümkünatı yok başka alternatifi yok varsak biz varız biz başka yok
bu konuda gençlerimizi kazanacağız …İnşallah…
belki büyüklerimizin zamanında pc vs yoktu…
ve bize bu konuda iyi kötü öğretemediler…
bizlerde gerçekleri göz ardı edemeyiz…
Herkeze Selametle…
yazılım ve programlamayı vs sevin ve saygı gösterin. Onlar sayesinde teknoloji olanaklarını faydalıolarak sonuna kadar kullanabildiğimizi unutmayın. Çünkü onlar bizim, sizin için varlar…
teşekürler PArdus…

3 Beğeni

Dedim aslinda oyunlarda kodlardan ibaret. Uretici tarafinda olmak var aslinda neyi uretip dunyaya servis ettigin onemli herseyde bi vebalde var arkadaşlar. Bunu anlamak çok zor olmasa gerek …

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.