İki yıl önce linuxa geçme kararı aldım ve ubuntu düşünüyordum. Ama arkadaşım, “Madem linuxa geçiyorsun bi pardusu dene bakalım nasılmış. Ben de göreyim. Beğenmezsen ubuntuya geçersin” demesi üzerine “iyi, bi bakalım madem” dedim.
Masaüstü ortamı ne demek bilmiyorken, sitedeki ram önerisine bakarak gnome seçtim.
İlk kurulumda biraz acemilik yaptım, olayı anlayınca iki hafta sonra aynı kurulumu tekrar daha iyi yaptım.
İki yıldır, (arada bir nvidia driver uğraştırmaları hariç) severek kullanıyorum ve gnome gerçekten çok hoşuma gitti.
Ben de şuan Pardus/Gnome standart kullanıcılar, özellikle Türk’ler için oldukça uygun bir distro olduğunu düşünüyorum.
Onun haricinde üç masaüstü takibi şuan zor olabilir. Aslında gnome düşük sistemde çalışsa xfce’yi elerdim. Ama xfce gerçekten 3gb ramli eski notebook’ta bile fişek. gnome kasıyor, denedim eski cihazımda.
Burada genel olarak xfce ile kde arasındaki seçim kararı neydi ona bakmak lazım.
Ama kde eksik olması, az olan linux kullanıcı sayısını daha da aza indirmiş olabileceği doğru.
Malesef, anladığım kadarıyla, bu linux distrolar en az üç ekran vermezse sevilmiyorlar.
Ben yönetici olsaydım, bilmeyen kullanıcının kafası karışmasın diye ana sitede sadece gnome’u gösterirdim.(adınada sadece Pardus derdim) Diğer ortamları da (xfce ve kde) kıyıya bir yere ufacık link olarak bırakırdım. Ne aradığını bilen bulur zaten.
Bu arada, gnome uzantılar ayarlarından masaüstü simgeleri özelliğini kapattım, windowsta’da kullanmayı sevmiyordum zaten… xfce’de açık olsun ama gnome’de olmasın daha iyi bence.
Masaüstüne dosya doldurma huyundan kurtulunca daha ferah bir deneyim elde ediyor insan. Tam harika bir gnome deyimi. Bir de touchpad iyi algılayan bir cihazınız varsa tadından yenmez gnome.