Neden Pardus (bence) Kötü Bir Dağıtım?

Uzun süredir linux kullanıyorum ve kendi dağıtımımıda bu süreçte yaptım (hayır, cubic ile yapılmış sadece calamares kurulup plymouth temasını değiştirip yayınlanan noname dağıtımlardan değil) eldiven değişir gibi dağıtım değişirim ve en sevmediğim dağıtımlardan biri pardus oldu, nedenlerini liste halinde yazdım;
KDE sürümü yok; xfce ve gnome sürümü var (gnome en nefret ettiğim DE) fakat resmi KDE sürümü yok.
Paket yöneticisi; pardus, apt kullanıyor tıpkı çoğu debian tabanlı dağıtım gibi, fakat yine en sevmediğim paket yöneticisidir apt! sebebi hyperland olmaması illa git clone yapıp sistemimdemi derlemem gerek?
devlet kurumlarının bile kullanmaması; açıkcası hiçbir devlet kurumunda pardus kullanıldığına rastlamadım, ben bile devlet kurumlarında linux kullanmak için her zaman yanımda live iso bulunan ventoy diskimi taşıyorum, nedeni ne?
bireysel kullanıcıyı kenara atması; daha çok kurumlara yönelik tasarım, zaten kullanan kurum olduğunuda sanmıyorum.

Bende Opel sevmiyorum çünkü yolda tabela yok.

5 Beğeni

PARDUS Kullanan Diğer Kurum ve Kuruluşlar

Dönüşümü yapılan ve PARDUS kullanmakta olan kurum ve kuruluşlar arasında Milli Savunma Bakanlığı; Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı; İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi; Aydın, Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi; Bursa Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi; Bursa Muammer Ağım Gemlik Devlet Hastanesi; Şanlıurfa Eyyübiye Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi; Aydın, Didim Devlet Hastanesi; Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi; İzmit Belediyesi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (5 merkez ve 40 il Müdürlüğü) yer alıyor.

Pilot Çalışması veya Yaygınlaştırması Devam Etmekte Olan Kurumlar

Milli Eğitim Bakanlığı, Etkileşimli Tahta Arayüz Sistemi için pilot sonrası Ar-Ge çalışmaları; Adalet Bakanlığı, PARDUS uyumlandırma çalışmaları; Bursa, Çanakkale ve Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yaygınlaştırma çalışmaları devam ediyor. 2017 yılı itibariyle 25’ten fazla kamu kurum ve kuruluşunda PARDUS ve alt ürünleri kullanılıyor veya yaygınlaştırma için çalışmalara devam ediliyor.

5 Beğeni

Bende gnome ile kdeyi sevmiyorum. Dağıtımlarında kendi uygulamalarını dayatıyorlar. Kde cüzdan uygulamasını kaldıramıyorum mesela. Herşeyi siliyor.
Gnome de ise evolution uygulamasını sevmiyorum. Herşeye entegre olup arkaplanda aşırı ram harcıyor. Xfce esnek her uygulamayı kabul ediyor.

2 Beğeni

Linux dağıtımlarının her kesimden kullanıcıyı hedeflemesi gibi ne bir amacı ne de bir misyonu var. Bu kadar dağıtım çeşitliliğin olması da bundan kaynaklanıyor. O nedenle sizin sıraladığınız şekilde ihtiyaçlarınızı karşılamayan bir dağıtım; başka kişi, kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarını karşılıyor olabilir. Bu da Pardus’u kötü bir dağıtım yapmaz. Sadece sizin ihtiyaçlarınıza yönelik olmadığını gösterir.

3 Beğeni

gülen maymun XXb

Daha iki hafta önce acaba kullanır mıyım diyerek Kubuntu’ya geçtim. Sorunların içine o kadar dalmışım ki sabah 8’den akşam 7’ye kadar uğraştığımı farkettim ve bir arpa boyu yol alamamıştım. Sistemimi kullanıma hazır hale getirmeye çalışıyordum başka birşey değil.

Daha fazla dayanamayarak bu kez Xubuntu’ya geçtim. Bir sürü sorun ağaç diyagramı şeklinde birbirini takip ediyordu. Dalın birini çözsem, önceki ana dalın çözüleceği belli değildi ve yine başladığım yere dönüyordum. Sonunda cinnet geçirme noktasındayken onu da bıraktım ve Pardus’a döndüm.

Maymun resmine tekrar bakın.

(resmi bilgisayara indirin, ilerde kullanırsınız GIMP’te yaptım).

3 Beğeni

Şurada yazılanların hepsi kendi fikrin. APT, KDE… Dağıtım senin keyfine göre mi çıkmak zorunda… Biz APT’den memnunuz. KDE kullanmak isteyen de kursun depoda var. Varsayılan olarak KDE gelmemesinden memnunum ben.

5 Beğeni

Pardus’un kötü bir dağıtım olduğunu düşünmüyorum. Türk kullanıcıları için yapılmış en iyi dağıtım olabilir. Gnome’u hiç kullanmadım ama oldukça iyi görünüyor. Pardus 25 çıkınca Gnome’u deneyeceğim. Xfce tasarım ve işlevsellik olarak Gnome’a göre zayıf ama aşırı berbat değil.

Paket yöneticisi konusu tüm Linux dağıtımlarının kanayan yarası. İlla o dağıtımın deposundaki versiyonunu kullanmaya zorluyor. Güncel paketi derlemek dışında edinemiyorsunuz. Burada Pardus’un yapabileceği pek bir şey yok.

Resmi KDE desteği konusu forumda defalarca kez söylendi. Ancak Pardus’un tüm masaüstü ortamlarının sürümlerini çıkarması mümkün değil. Zibilyon tane masaüstü ortamı var. Bana göre en iyisi olan Pardus’un tek bir masaüstü ortamı üzerinde geliştirilmesidir. Birden fazla masaüstü ortamı olunca sürümler arasında özellik farkı ve dengesizlik oluşuyor.

Pardus’u kullanan şuan bir sürü kurum bulunuyor ama bunlar çok gündem konusu olmuyor. Ancak Pardus kullanmayan bir sürü yerler de var. “Çalışıyorsa dokunma, bozulur” anlayışı Pardus’un yaygınlaştırılmasına engel oluyor.

8 Beğeni

Üstat Pardus en sağlam linux dağıtımlarından birisi. Sizin dağıtımı da bir test edelim linkini bırakın da.

5 Beğeni

Yaygınlaşmak istiyorsan ne yazık ki Kde gelmesi lazım.

Hocam çok güzel bir masaüstü ortamı. Harika bir stili var. Ayrıca eskisi gibi yavaş değil ve az sistem kaynağı kullanıyor. Sistemin açılış-kapanış hızı süper.

Ama gel gelelim şahsi denemelerimde şu anda hatırlayamadığım için belirtemediğim irili ufaklı sorunları var. Bir değil iki değil. Tavsiye etmiyorum.

Yok, ben sadece bir iki youtube videosu izleyip, haber okuyup kapatacağım diyorsanız hiç sorun değil, kullanın. Ama detaylara çok takılan titiz kullanıcılara kayışı sıyırtıyor.

1 Beğeni

Bence bu şahsi bir görüş. İşletim sistemini ne amaçla kullandığınıza bağlı. Ben işim icabı uyap ve e-imza kullanıyorum. Pardus benim işime çok yarıyor bu konuda. Ayrıca günlük kullanımda da bence yeterli ve her türlü kişiselleştirmeyi de rahatlıkla yapabiliyoruz. İlla KDE sürümü istiyorsanız yapacak birşey yok.:slight_smile:

2 Beğeni

Pardus 23 ten önce Mint ve Ubuntu kullandım. Pardus, 23 ile nvidia driver sorununu giderdiği için pardusa geçtim, mint ve ubuntuya geri dönme ihtiyacı duymadım. Daha hızlı ve diğerlerine göre daha az sorun yaşadım, ayrıca Mint’teki sık sık yaşadığım arayüz kitlenme (masa üstü ortamı) sorununu de hiç yaşamadım. 2 yıldır kullanıyorum ve kötü bir dağıtım olduğuna katılmıyorum.

3 Beğeni

İki yıl önce linuxa geçme kararı aldım ve ubuntu düşünüyordum. Ama arkadaşım, “Madem linuxa geçiyorsun bi pardusu dene bakalım nasılmış. Ben de göreyim. Beğenmezsen ubuntuya geçersin” demesi üzerine “iyi, bi bakalım madem” dedim.

Masaüstü ortamı ne demek bilmiyorken, sitedeki ram önerisine bakarak gnome seçtim.
İlk kurulumda biraz acemilik yaptım, olayı anlayınca iki hafta sonra aynı kurulumu tekrar daha iyi yaptım.

İki yıldır, (arada bir nvidia driver uğraştırmaları hariç) severek kullanıyorum ve gnome gerçekten çok hoşuma gitti.

Ben de şuan Pardus/Gnome standart kullanıcılar, özellikle Türk’ler için oldukça uygun bir distro olduğunu düşünüyorum.

Onun haricinde üç masaüstü takibi şuan zor olabilir. Aslında gnome düşük sistemde çalışsa xfce’yi elerdim. Ama xfce gerçekten 3gb ramli eski notebook’ta bile fişek. gnome kasıyor, denedim eski cihazımda.

Burada genel olarak xfce ile kde arasındaki seçim kararı neydi ona bakmak lazım.

Ama kde eksik olması, az olan linux kullanıcı sayısını daha da aza indirmiş olabileceği doğru.
Malesef, anladığım kadarıyla, bu linux distrolar en az üç ekran vermezse sevilmiyorlar.

Ben yönetici olsaydım, bilmeyen kullanıcının kafası karışmasın diye ana sitede sadece gnome’u gösterirdim.(adınada sadece Pardus derdim) Diğer ortamları da (xfce ve kde) kıyıya bir yere ufacık link olarak bırakırdım. Ne aradığını bilen bulur zaten.

Bu arada, gnome uzantılar ayarlarından masaüstü simgeleri özelliğini kapattım, windowsta’da kullanmayı sevmiyordum zaten… xfce’de açık olsun ama gnome’de olmasın daha iyi bence.

Masaüstüne dosya doldurma huyundan kurtulunca daha ferah bir deneyim elde ediyor insan. Tam harika bir gnome deyimi. Bir de touchpad iyi algılayan bir cihazınız varsa tadından yenmez gnome.

2 Beğeni

Pardus hızlı, stabil, diğer dağıtımlara göre daha az sorunlu olması ve uygulama mağazası ile de kendi ekosistemini oluşturan bir işletim sistemi olduğu için BİRGÜN HERKES PARDUS KULLANACAKTIR… masaüstü ortamları kararlılık ve hız olarak test edilip en iyi test sonucu veren masaüstü ortamları benimsenip desteklenmiştir. Ayrıca İsteyen istediği masaüstü ortamını kurup kullanabilir… Pardus gelisitiricileri bireysel kullanıcıyı kenara atmıyor, aksine son kullanıcı için Gnome sürümü yapılıyor ve işlemleri kolaylaştırmak için uygulama magazası kuruldu. Çalışmalar harika gidiyor. Sen sürekli dağıtım değiştirdigine göre demekki hepsi kararsız ve sorunlu dağıtımlar. Fikirlerini kendine sakla…

1 Beğeni

Temelde destek sorunu hocam. Çok öncelerinde konusunu açmıştım. Değerli hocalarımız da mümkün mertebe detaylandırmıştı.

https://forum.pardus.org.tr/t/kde-masaustu-ortami-pardus-tarafindan-resmi-olarak-desteklenmeli-mi/21336/9?u=mkara96

https://forum.pardus.org.tr/t/kde-masaustu-ortami-pardus-tarafindan-resmi-olarak-desteklenmeli-mi/21336/5?u=mkara96

1 Beğeni

Pardus’un her kullanıcıya hitap etmeyebileceği zaten herkesin bildiği bir nokta, siz de bunu “bence” diyerek dile getirmişsiniz. Ama ben Pardus’a bakınca şunları net bir artı olarak görüyorum:

Basit ve anlaşılır bir kurulum yönlendiricisi var

Hoş geldin ekranıyla (özellikle GNOME tarafında) sistemi kolayca şekillendirebiliyorsunuz.

Çoğu dağıtımda olmayan bazı GUI araçlarıyla kullanıcıya ciddi kolaylık sağlıyor.

Codec veya özel lisans mevzularını halledip “ya bu niye açılmıyor” dedirtmiyor.

Debian tabanı sayesinde hem geniş hem de uzun süreli bir destek söz konusu. Pardus’tan yardım bulamazsanız bile Debian ekosisteminden buluyorsunuz.

Uygulama mağazası, yeni başlayanlar için gayet derli toplu bir merkez sunuyor.

KDE Plasma’ya ben de bayılırım ama Pardus’un şu anki hedefi tam olarak günlük kullanıcı değil. Daha çok kamusal alanlar ve okullar için optimize edilmiş durumda. Ama ilerde masaüstüne daha fazla odaklanılırsa, KDE Plasma ile ayrı bir sürüm görmek benim de hoşuma gider hocam.

3 Beğeni

ben Pardusu 2018 yılında lisede ki bilişim hocalarım dan öğrenmiştim o güne kadar Linuxtan haberim bile yoktu ilk olarak Pardus 21 sürümünü kullanmaya başlamıştım ve açıkçası windows u aratmıyordu hiç günlük işlerimi sorun yaşamadan görüyordum şuan 23.4 ile devam ediyorum ve memnunum her ne kadar makyajlı Debian olarak anılıyor olsa da ben buna katılmıyorum

5 Beğeni

pardusu savunduğumdan demiyorum ama bu yazdığın yazılara bakarak uzun süredir linux kullandığın, hatta kendi distronu yazdığın gerceği pek doğru gibi gelmedi bana.

1 Beğeni

Üstadım nerede şu sizin linux dağıtımı. Biz gönüllü testcileriz. Şuraya atın da meşhur edelim.

4 Beğeni