Neden Pardus (bence) Kötü Bir Dağıtım?

Pardus 23 ten önce Mint ve Ubuntu kullandım. Pardus, 23 ile nvidia driver sorununu giderdiği için pardusa geçtim, mint ve ubuntuya geri dönme ihtiyacı duymadım. Daha hızlı ve diğerlerine göre daha az sorun yaşadım, ayrıca Mint’teki sık sık yaşadığım arayüz kitlenme (masa üstü ortamı) sorununu de hiç yaşamadım. 2 yıldır kullanıyorum ve kötü bir dağıtım olduğuna katılmıyorum.

3 Beğeni

İki yıl önce linuxa geçme kararı aldım ve ubuntu düşünüyordum. Ama arkadaşım, “Madem linuxa geçiyorsun bi pardusu dene bakalım nasılmış. Ben de göreyim. Beğenmezsen ubuntuya geçersin” demesi üzerine “iyi, bi bakalım madem” dedim.

Masaüstü ortamı ne demek bilmiyorken, sitedeki ram önerisine bakarak gnome seçtim.
İlk kurulumda biraz acemilik yaptım, olayı anlayınca iki hafta sonra aynı kurulumu tekrar daha iyi yaptım.

İki yıldır, (arada bir nvidia driver uğraştırmaları hariç) severek kullanıyorum ve gnome gerçekten çok hoşuma gitti.

Ben de şuan Pardus/Gnome standart kullanıcılar, özellikle Türk’ler için oldukça uygun bir distro olduğunu düşünüyorum.

Onun haricinde üç masaüstü takibi şuan zor olabilir. Aslında gnome düşük sistemde çalışsa xfce’yi elerdim. Ama xfce gerçekten 3gb ramli eski notebook’ta bile fişek. gnome kasıyor, denedim eski cihazımda.

Burada genel olarak xfce ile kde arasındaki seçim kararı neydi ona bakmak lazım.

Ama kde eksik olması, az olan linux kullanıcı sayısını daha da aza indirmiş olabileceği doğru.
Malesef, anladığım kadarıyla, bu linux distrolar en az üç ekran vermezse sevilmiyorlar.

Ben yönetici olsaydım, bilmeyen kullanıcının kafası karışmasın diye ana sitede sadece gnome’u gösterirdim.(adınada sadece Pardus derdim) Diğer ortamları da (xfce ve kde) kıyıya bir yere ufacık link olarak bırakırdım. Ne aradığını bilen bulur zaten.

Bu arada, gnome uzantılar ayarlarından masaüstü simgeleri özelliğini kapattım, windowsta’da kullanmayı sevmiyordum zaten… xfce’de açık olsun ama gnome’de olmasın daha iyi bence.

Masaüstüne dosya doldurma huyundan kurtulunca daha ferah bir deneyim elde ediyor insan. Tam harika bir gnome deyimi. Bir de touchpad iyi algılayan bir cihazınız varsa tadından yenmez gnome.

1 Beğeni

Pardus hızlı, stabil, diğer dağıtımlara göre daha az sorunlu olması ve uygulama mağazası ile de kendi ekosistemini oluşturan bir işletim sistemi olduğu için BİRGÜN HERKES PARDUS KULLANACAKTIR… masaüstü ortamları kararlılık ve hız olarak test edilip en iyi test sonucu veren masaüstü ortamları benimsenip desteklenmiştir. Ayrıca İsteyen istediği masaüstü ortamını kurup kullanabilir… Pardus gelisitiricileri bireysel kullanıcıyı kenara atmıyor, aksine son kullanıcı için Gnome sürümü yapılıyor ve işlemleri kolaylaştırmak için uygulama magazası kuruldu. Çalışmalar harika gidiyor. Sen sürekli dağıtım değiştirdigine göre demekki hepsi kararsız ve sorunlu dağıtımlar. Fikirlerini kendine sakla…

1 Beğeni

Temelde destek sorunu hocam. Çok öncelerinde konusunu açmıştım. Değerli hocalarımız da mümkün mertebe detaylandırmıştı.

https://forum.pardus.org.tr/t/kde-masaustu-ortami-pardus-tarafindan-resmi-olarak-desteklenmeli-mi/21336/9?u=mkara96

https://forum.pardus.org.tr/t/kde-masaustu-ortami-pardus-tarafindan-resmi-olarak-desteklenmeli-mi/21336/5?u=mkara96

1 Beğeni

Pardus’un her kullanıcıya hitap etmeyebileceği zaten herkesin bildiği bir nokta, siz de bunu “bence” diyerek dile getirmişsiniz. Ama ben Pardus’a bakınca şunları net bir artı olarak görüyorum:

Basit ve anlaşılır bir kurulum yönlendiricisi var

Hoş geldin ekranıyla (özellikle GNOME tarafında) sistemi kolayca şekillendirebiliyorsunuz.

Çoğu dağıtımda olmayan bazı GUI araçlarıyla kullanıcıya ciddi kolaylık sağlıyor.

Codec veya özel lisans mevzularını halledip “ya bu niye açılmıyor” dedirtmiyor.

Debian tabanı sayesinde hem geniş hem de uzun süreli bir destek söz konusu. Pardus’tan yardım bulamazsanız bile Debian ekosisteminden buluyorsunuz.

Uygulama mağazası, yeni başlayanlar için gayet derli toplu bir merkez sunuyor.

KDE Plasma’ya ben de bayılırım ama Pardus’un şu anki hedefi tam olarak günlük kullanıcı değil. Daha çok kamusal alanlar ve okullar için optimize edilmiş durumda. Ama ilerde masaüstüne daha fazla odaklanılırsa, KDE Plasma ile ayrı bir sürüm görmek benim de hoşuma gider hocam.

3 Beğeni

ben Pardusu 2018 yılında lisede ki bilişim hocalarım dan öğrenmiştim o güne kadar Linuxtan haberim bile yoktu ilk olarak Pardus 21 sürümünü kullanmaya başlamıştım ve açıkçası windows u aratmıyordu hiç günlük işlerimi sorun yaşamadan görüyordum şuan 23.4 ile devam ediyorum ve memnunum her ne kadar makyajlı Debian olarak anılıyor olsa da ben buna katılmıyorum

5 Beğeni

pardusu savunduğumdan demiyorum ama bu yazdığın yazılara bakarak uzun süredir linux kullandığın, hatta kendi distronu yazdığın gerceği pek doğru gibi gelmedi bana.

1 Beğeni

Üstadım nerede şu sizin linux dağıtımı. Biz gönüllü testcileriz. Şuraya atın da meşhur edelim.

3 Beğeni

Burada güzelce sebebi açıklanmış. KDE taleplerinden bunaldım doğrusu. GNOME gayet güzel bence.

1 Beğeni

O değil de adam kuyuya taşı attı ve gitti iyi mi?

“Ulan Mülayim, yine yedirdin bize meselayı.” Bombacı Mülayim filminden.

4 Beğeni

Pardus ismini ‘kötü’ diye karalamaya mı çalışıyorlar, bilinçli mi yapıyorlaar analmıyorum ki. Birkaç yerde daha görüyorum millet “neden kötü” diye birbirine soruyor. Sorsan hiçbiri de kurup kullanmamıştır ezbere konuşuyorlar.

3 Beğeni

15 yıllık yazılımcıyım böyle hatalı doğum pardon kod hatası görmedim. (bence)?

Resmi KDE yok ama KDE yüklersen gayet stabil çalışıyor? Sorun nedir? Ben 6-7 yıldır Linux kullanıyorum ve Debian sevmezdim, ve Debian temelli olanları. Sonradan sağlamlığını görünce beğeniyorsun. Sende bence “shiny new stuff” sendromu var.

1 Beğeni

https://www.reddit.com/r/debian/comments/1fg0o8q/shiny_new_stuff_syndrome_is_the_main_debian/

1 Beğeni

Pardusun geliştirilmesinde emekler zaten 5’e (xfce, gnome, arm, etap ve sunucu) bölünmüş durumda. Bu bölünmenin daha artması pardusun gelişimini olumsuz etkiler. Emeklerin sürümleri daha iyiye ulaştırabilmek için kullanılması doğru olacaktır. İsteyen başka sürümleri kendi bilgisayarında kurup kullanmasında bir engel yok.

1 Beğeni

Bunun yanı sıra; GNOME çox kullanışlı bir arayüz. Uzun vakit kullandım, sıkılınca ve biraz da ilk Linux anılarımı yaşamak için XFCE’ye geçtim. :smiley:

Bir vakit Debian’da KDE’de kullandım. Doğrusu ben alışamadım ona, GNOME daha pratik geliyordu.

O değilde “bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış” atasözü burada gerçek oldu. Herif sözü attı kaçtı.

1 Beğeni

Vallahi üstad şimdi pardusun ne kadar iyi dağıtım olduğunu yazarak vatandaşı sanki ikna etmek zorundayız. İster kullan ister kullanma ben memnumum benim işim görülüyor. Bu kadar basit

2 Beğeni

Prestiji kötülemek için bilinçli yapıyorlar gibime geliyor. Pardus zaten bu aralar revaçtan düştü, yeniden gündem olmalı ama bunlar sürekli kötüleyip duruyor. Arkadaşlardan ricam lütfen Pardus’u sıkça dillendirin, sosyal medyada paylaşın. Nsosyal’de Pardus paylaşıyordum, bir arkadaşımız merak edip kurdu ve denedi. Daha sonra memnun kaldığını hesabından paylaşarak duyurdu. Gönderisi:
https://sosyal.teknofest.app/@gkaan_60/115209797734025955

2 Beğeni

İlk kullandığımda bu nerden çıktı hayatta kullanamam dedim ama kullandıkça alıştım sevdim arada sırada aksaklıklar oluyor ama kusursuz yazılım yoktur diye düşünüyorum

2 Beğeni

Pardus kullanmıyorsanız burada ne işiniz var?Pardus vindovsdaki programlarınızın çalışacağı yer değildir.Pardusda ihtiyaç duyulan programları istemek başka bir şey pardus devlet dairesinde kullanılmıyor diye karalamak ayrı bir şeydir.Evet yıllardır linux kullanıyorum.İhtiyacım olan programların pardus uyumlusunu kuruyorum.

2 Beğeni