Notebookların linux sistemlerde en büyük sıkıntılarından birisidir, biliyorsunuz. Hepsinde işe yaramasa da bir kaç bilgisayarda işe yaradığını gördüğüm yöntemi paylaşmak istedim. Örnek üzerinden anlatıyorum.
Diyelim ki fn + f1 tuşu touchpadimizi aktif-pasif yapmalı ama çalışmıyor.
Adımları sırayla takip edelim.
-
Öncelikle apt-get install acpid yazıp paketi yükleyin. (acpid paketi bastığımız tuş kombinasyonlarının sinyal kodlarını veriyor)
-
Terminali açın ve acpi_listen yazıp enterlayın. Terminal ekranı sizden tuş kombinasyonlarının girdisini bekleyecek
-
fn+f1 tuşuna basın. Şayet sinyali okuduysa ekrana şu çıktıyı verecek
sony/hotkey SNY5001:00 00000001 0000000c
sony/hotkey SNY5001:00 00000001 0000003b
başka marka bilgisayrlarda
asus/hotkey ASS5001:00 00000001 0000000c
asus/hotkey ASS5001:00 00000001 0000003b
şeklinde de olabilir. Genellikle iki satır şeklinde çıktı veriyor. Biz ilk satırı kullanacağız. -
masaüstüne sağ tıktan sony-touchpad isminde boş bir dosya oluşturuyoruz ve içine şu kodları yazıyoruz
event=sony/hotkey SNY5001:00 00000001 0000000c
action=/usr/share/icons/sony-touchpad-script.sh
Evet sadece bu kadar. Kodun açılımın yapayım. event kısmı çıktısını aldığımız tuş kombinasyonun sinyal kodu, action kısmı da çalıştırılmasını istediğimiz görevi içeriyor. Aslında işin can alıcı kısmı burası. Çünkü event kısmına firefoxu açsın isterseniz action=firefox da yazabilirsiniz. Ama bizim amacımız orjinalliği korumak adına touchpadi aktifleştirmekti. O zaman touchpadi nasıl enable-disable edeceğinize dair komutu veya scripti sizin elde etmeniz lazım. Ben sony laptopum için uygun scripti biraz araştırıp buldum. Farklı bilgisayarlara referans olması açısından paylaşıyorum.
Yine masaüstüne sony-touchpad-script.sh adında boş bir dosya açıp içine aşağıdaki kodları yazıp kaydediyorum.
TP=/sys/devices/platform/sony-laptop/touchpad
test -f "$TP" || exit 0
state=$(cat $TP)
if [ $state = 1 ] ; then
echo 0 > $TP
else
echo 1 > $TP
fi
-
Eğer iki dosyamız da hazırsa şimdi sıra bunları atacağımız yerlere geldi. İlk oluştuduğumuz ve acpi kodunu içeren sony-touchpad dosyası kesinlikle /etc/acpi/events/ yoluna kopyalanmak zorunda. İkinci dosyayı istediğiniz yere kopyalayabilirsiniz. Ben onu örneğin /usr/share/icons/ yoluna kopyaladığımızı varsayarak anlatımıma devam ediyorum. Oluşturduğumuz ilk dosyanın event kısmına /usr/share/icons/sony-touchpad-script.sh şeklinde yazmak zorundayım.
-
Bu adıma geldiyseniz son bir işimiz kaldı. sh dosyalarını çalıştırılabilir hale getirmek için terminalden bir defaya mahsus “chmod +x /usr/share/icons/sony-touchpad-script.sh” komutu uygulanmalı. Bunu yapın ve bilgisayarı yeniden başlatın. PC yeniden başlamadıkça işlemlerin etkisi olmuyor.
Konunun çok detayına hakim değilim arkadaşlar. Yol gösterici olsun diye paylaştım. Tek söyleyeceğim şu: Eğer yapamadıysanız büyük ihtimalle sh dosyasını doğru oluşturamadığınız içindir. Bu yüzden bu adımları uygulamadan önce oluşturduğunuz bash scriptleri yani sh dosyalarını terminalden deneyin. Çalıştığını teyit ettikten sonra tuş atamasına geçin. Yoksa çok yorucu olur sizin için. İyi çalışmalar diliyorum