Nova Search - Yerli, Animeli Arama Motoru

NOVA SEARCH ARTADO SEARCH’İ REFERANS ALMIŞTIR

Yaklaşık 2022’nin başından beri Nova Search’i geliştirmekteyim bir ara boşladım ondan dolayı 3-4 ay diyelim bu süreç içerisinde Nova Search’i geliştirirken birçok yeri kontrol ettim ve eksik bulduklarımı Nova Search’te topladım böylelikle diğer Arama Motorlarında olmayanlar Nova’da olucaktı buna çok dikkat ettim aynı zamanda tasarımın özgün ve düzgün olması için framework’ler ile destekledim kesinlikle hiçbir zaman kısmi yerlerde Artado dışında diğer Arama Motorlarını referans almadım veya klonlamadım öyle bir amacım da olmadı. gelelim Nova Search’e

0-) Öncelikle Manifestosundan bahsedelim.

Bizim Manifestomuz Artado Manifestosunun devamıdır buradan detaylıca okuyabilirsiniz:
https://nova.artado.xyz/Nova-Search.php

1-) Tasarımsal Güncellemeler

Yakın zamanda Arkaplan seçme, Tema ve diğer küçük tasarımsal güncellemeler yaptım bu sayede hem kullanıcı için basit ve sade bir tasarım olmuş oldu hem de ileride Arama Motorunu clonelayacak olan insanlar için Arayüz ve Tasarmın değiştirilmesi daha kolay olacaktır.

2-) Açıkların Kapatılması

Nova’yı PHP ile kodladığımdan dolayı birçok açık ortaya çıkabiliyor. genelde açık olmaz fazla lakin URL kısmı için aynısını demek zor sanırım çünkü tüm hata oradan başlıyor. ilk başta aranan harfe göre tüm url’i kontrol ettiriyordum buda Türkçe harf ve boşluk gibi özel karakterlerin kullanıldığı zaman hataya yol açıyordu bende aranan harfi böldüm örneğin ;

$url = $_SERVER['REQUEST_URI'];

$kontrol = explode("&", $url);

Yukarıda ise tüm URL’i çekip '&'den sonrasına göre arama yaptırdım böylelikle hatayı kapatmış oldum bilmiyorum belki hala hatası vardır zaman içinde öğreneceğiz.

3-) Temiz Kod?

Temiz kodlama yaptım dersem yalan söylemiş olurum tüm kodlar karma karışık yakında onlar içinde düzenleme getireceğim. sanırım. umarım…

4-) Vatan Millet Sakarya

Merak etmeyin hiçbir zaman dini veya milli primler yaparak insanların duygularını sömürmedim :slight_smile:

5-) Nova Search Beta

Yakın bir zamanda Betayı yayınlayacağım kullanıcı eleştirisine göre ufak veya köklü değişiklikler yapacağım.

Ek olarak yanlızca beta sürecindeyim ve 15 yaşındayım. (demek ki isteyen herkes bi arama motoru yapabiliomus)

Nova Search Github: https://github.com/Artado-Project/Nova-Search
İletişim için: ozkayayasin964@gmail.com

İyi günler dilerim.

6 Beğeni

Maşallah…
Anime sevmeyen olabilir ama. Sade temalı tercihler de oluştur.

Anime temasını tercihe dayalı olarak değiştireceğim bir sonraki güncellemede

Öncelikle eline sağlık. Bu yaşta böyle şeylerle uğraşman çok çok iyi. Başarılarının devamını diliyorum. Büyük ihtimalle de ileride çok daha güzel projelere imza atacaksın.

Yalnız ufak ve seni geliştirmeye yönelik bir “eleştiri”:

Google’dan hazır sonuçları getirmek “arama motor yapmak” değil de, Google’a bir başka client yazmak gibi oluyor.

Bu konuda arama motorunun kendisinin yapıldığı örnekler istersen vuhuv.com.tr’yi incelemeni öneririm. Hatta oradaki ekip ile iletişime geçip belki staj bile ayarlayabilirsin. Bildiğin Google gibi interneti indexleyip kendi veritabanlarında tutuyorlar. Yani gerçekten de bir arama motoru yazmışlar. Mutlaka ulaş onlara :slight_smile:

Başarılarının devamını dilerim. Selametle.

6 Beğeni

Artado hakkındaki görüşleriniz neler peki? Ayrıca Nova’ya arama motoru değil bir Google client’ı diyip Azimli ile ilgili posta “Veriler Google’dan alıyorsa Google yerine bunu kullanmak için hiçbir sebep yok.” demeniz garip kaçmış.

Dediğiniz gibi biraz Meta arama motoru oldu lakin bi sonraki updatte birçok özellik eklenecek staj için konuşmak lazım eleştiriniz için teşekkür ederim hayırlı geceler :slight_smile:

Ne?

Bunların hepsi Artado(ve Nova, çünkü ikisi de aynı sunucu altında)'da var. Artado’nun kendine ait sonuçları da var. Bu sonuçların yanında diğer arama motorlarınında sonuçlarını gösterebiliyor. Kendine ait veri tabanları ve kendine ait bir botu da var. Nova’da zaten Artado çatısı altında geliştiriliyor. Artado’nun sahip olduğu her şeye Nova’da sahip diyebiliriz.

Size Artado hakkında araştırma yapmanızı öneriyorum. Bir deneyin. Vuhuv’un sahip olduğu her şey ve daha fazlasını Artado’da sunuyor. Bunu diyorum çünkü Nova’da Artado çatısı altında geliştiriliyor.

Google nasıl arama yaptığını öğrenmesi için yazmış. Google veya başka arama motorlarından veri alıp kullan dememiş.
Ayrıca veritabanını saklamak için sunucu lazım.
Veritabanı büyüdükçe sunucu maliyeti artar.
Tanınmış bir çok arama motoru zaten google verilerini kullanıyor.
Google avantajı rastgele arama yapmak yerine kendisine reklam veren müşterilerin verilerini kullanıyor.

vuhuv’un sahip olduğu her şey ve daha fazlasını Artado’da sunuyor.

Genç dostlar şevkiniz çok güzel, yaşıtlarınıza göre daha iyi şeyler yapabilmeniz de çok güzel, ama bir ürün geliştirdiğinizde 1 yapıp “bakın 10 yaptım” demek olmaz :slight_smile: artısı eksisiyle ürününüzü objektif bir şekilde yorumlarsanız güven kazanırsınız. “bu adam körü körüne değil, kendi ürünü de olsa artısıyla eksisiyle söylüyor” diye tercih sebebi olabilirsiniz.

Mesela "Artado"yu küçük bir test ettim.

“test” kelimesi için Google sonuçları bu şekilde alakalı sonuçlar iken:

"Artado"nun çıkardığı sonuçlar maalesef “test” kelimesini dahi içermiyordu:

Vuhuv’a baktığımızda ise gayet alakadar ve arayanın çok aradığı şeylere karşın güzel bir listeyle sonuçları çıkardığını görüyoruz:

Kesinlikle sizi küçümsemiyor ve yaptığınız işi yermiyorum. Tek başına şevkiniz ve çalışma gayretiniz bile takdire şayan, sonuçtan bağımsız olarak.

Sadece sonucu doğru analiz etmenize bir "abi"niz olarak yardımcı olmak ve sizi daha da ileriye taşımak istedim. Bir insan eksiğini kabul etmeden gelişmesi mümkün değil, çünkü eksik olduğunu kabul etmediği konuda o eksiği gidermek için de uğraşmaz, böylece hiçbir zaman ilerlemez. :slight_smile:

Allah yolunuzu açık etsin, vatana millete hayırlı projeler geliştirmeyi nasip etsin. 15 yaşında arama motoru geliştirme sevdanıza tutulmanıza bayıldım. Sonuna kadar destekliyorum. Devam edin, fakat dunning-kruger effect’e de dikkat edin :)) https://www.youtube.com/watch?v=10EPkty8Wco

1 Beğeni

Bunun sebebinin Vuhuv’un 2015’den beri geliştirilmesi, Artado’nun ise 2020’den beri geliştirilmesi olabilir mi? Her fırsatta zaten Artado sonuçlarının hala geliştirme aşamasında olduğunu, daha yapılacak çok şeyin olduğunu söylüyoruz zaten. Artado’nun özgün bir tasarımı, geniş özelleştirme seçenekleri ve 15 dilde hizmet verebilmesi gibi bir sürü özelliği var. Tüm özelliklerini saymamaya kalksam en az 5 tane paragraf yazarım. Artado sadece 2 yıldır geliştiriliyor ve şu anda Vuhuv’dan ve çoğu arama motorundan daha iyi bir hizmet sunabiliyor. Eksikleri var mı? Var tabiki de. Bunları da zaten hızla çözüyoruz. Vuhuv neredeyse 7 yıldır geliştiriliyor ve şu anda sadece Türkçe dilini destekliyor. Ayrıca özelleştirme seçenekleri de Artado’ya göre çok az. Artado neredeyse projenin başından beri açık kaynak kodlu, Vuhuv ise hala kapalı kaynak ve geliştiricilerinin açıklamalarına göre asla açık kaynak olmayacak. Ayrıca Artado kullanıcılar ile en çok iletişimde kalan yerli arama motoru. Kendi topluluk forumumuz bile var. Ayrıca Artado en özgün tasarıma sahip yerli arama motoru. Hatta direk dünyada en özgünlerden biri diyebiliriz. Dünyanın her tarafından kullanıcılarımız olduğunu da unutmayalım.

Biz eksiklerimizi kabul edip, gelişiyoruz. Şu ana kadarki gelişimimize bakarsanız bunu çok net görebilirsiniz. Her eleştiri bizim için önemlidir. Artado’da biraz daha gezinin. Forumu ziyaret ederseniz gelişimi daha iyi görebilirsiniz. Herhangi bir hatayı veya eleştiriyi isterseniz oradan veya direk bize “Geri Bildirim” kısmından bildirebilirsiniz.

Bu anlattıklarımın çoğu Nova için de geçerli. Nova, Artado’ya göre daha yeni bir proje o yüzden daha fazla eksiği olabilir. Ayrıca Nova bir kitleyi hedeflerken, Artado herkesi hedefliyor.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.