NSosyal ve Next Mesajlaşma Hk

İyi Günler,

Bilindiği üzere yerli sosyal medya uygulamamız NSosyal ve Next Mesajlaşma artık aktif olarak kullanıma sunuldu. Ancak biz pardus kullanıcıları olarak ilgili uygulamaların kendi sistemimizde olması gerektiğini düşünüyorum. Pardus bunları uygulama merkezlerine eklene bilir mi? Birde Next Mesajlaşma için sunucu ihtiyacı var yerli olarak sanal sunucu olayını pardus üyelik sistemiyle bir sistem bize tahsis edebilir mı? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum

1 Beğeni

Her ulusal projeyi önemli ve doğru buluyorum ve kesinlikle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Peki, BiP uygulaması ne durumda?

BiP ne kadar iyi? Bu uygulama daha çok WhatsApp’a bir alternatif mi, yoksa Signal ile karşılaştırılabilir mi?

2 Beğeni

Her şeyi Pardus ekibinden beklemek yanlış olur, ekibe gereğinden fazla yükleniliyor. Bu her iki uygulamada zaten web ve Ferdium üzerinden kullanılabiliniyor. Özel bir uygulama isteniyorsa da bunun Pardus ekibine söylenmesi yerine Nsosyal ekibine söylenmesi daha münasib olur. Veya sizin bir proje başlatıp geliştirmeniz gerekmektedir.

Bip, Whatsapp alternatifidir. Signal ile kıyaslanamaz. Güvenlik politikası ve işleyiş yapısı olarak Signal’in yanından bile geçmez.

Next Mesajlaşma henüz çıkmadı. Sunucu adresini biliyorum ama şuan kullanıma açık değil. Kullanıma açıldığında duyurulacaktır. Bizim hasbihal.arslansah.com.tr adresli Matrix sunucumuz vardı. Lakin sunucu taşırken maalesef veriler zarar gördü, bu sebeple mevcut durumda kullanmıyoruz. Yeni kurulumun ise ayarlarını yapmadık, varsayılan hâlde duruyor, kullanmak için müsait değil. Bugün askere gideceğim, bu sebeple onun üzerine maalesef uğraşacak vaktim yox.

Pardus matrix sunucusu kurup bunu sisteme gömülü getirse ve Pardus hesabı ile entegre çalışsa aslında güzel olabilir. Bence böyle bir proje üzerine kafa yorulmalı. @admins

2 Beğeni

Üstadım next mesajlaşma kullanıma açık ama henüz emekleme aşamasında. Özellikle kullanıcı ekleme ve görme açısından çok değişikliğe ihtiyacı var. Şu anda mesajlaşmadan çok normal sosyal medya hesabı gibi. Herkes herkesi görüyor. Bu da bayan kullanıcılar açısından sorun oluşturabilir. Ülkemizin signal gibi yerli sade ve kullanışlı kimsenin, kimseyi rahatsız etmeyeceği bir mesajlaşma ve arama uygulamasın ihtiyacı var. İnşallah geliştirilir iyi olur.

1 Beğeni

Next Mesajlaşma uygulaması mevcut ama sunucu problemi var şuanlık misal mesaj yazmak için matrix sunucusunda oturum açman gerekiyor. Sahsen bunu beni rahatsız ediyor. Yazılım yazma konusunda becerebilsem yazacam pardus destek olmak için ama malum kodlama vb şeylerde cahilim (:

Bip iyi durumda fakat reklam edilmemesi ve kullanıcı sayısının gün geçtikçe düşmesi bu mesajlaşma uygulamasını hep kullanıcı sayısı olarak geri getirdi. NSosyal ve Next Mesajlaşma şuan beta aşamasında Next Mesajlaşmada tek problem sunucu olarak matrix kullanmamız onu çözdüklerinde bi mesajlaşma uygulamamız olacak telefon numarasına gerek yok maille kayıt ol ilerle

Uygulama yalnızca istemci görevi görüyor. Asıl sunucu açılmadan Next mesajlaşma açılmış denemez. Matrix sunucusunu istediğiniz uygulamada kullanabilirsiniz. Bu Next Mesajlaşmanın açılmış olduğu anlamına gelmez. https://digger.tools/lookup/chat.teknofest.app hazır olunca muhtemelen bu adres kullanılacak.

kullanıma açık değil. Next Mesajlaşma uygulaması zaten Element’in forku. Bunlara istemci denir. Next henüz kendi sunucusunu açmadı.

1 Beğeni

Pardus’da Next Sosyal uygulamasını Brave browser’ın uygulamaya dönüştürme özelliği ile kullanıyorum. Sanki native bir ugulama gibi hızlı ve stabil çalışıyor. Next Sosyalin kendi android istemcisinden daha iyi bile diyebilirim.

Bip’in windows versiyonunu Şişeler ile kullandım ama X11’in ölçeklendirme problemlerinden dolayı ekran çözünürlüğüne göre yazıları çok küçük kaldığı için aynı şekilde Bip Web’i uygulamaya dönüştürdüm. O şekilde kullanıyorum.

Bu uygulamaların pardus için versiyonlarını üretecek olanlar Pardus ekibi değil. Bu programların kendi yayımcıları bunu yapmalı ve hazırladıklarında Pardus Yazılım Merkezine eklenmesi için başvurmalı.

Bip milli eğitimce aktif kullanılıyor. Öğretmenler veli gruplarını Bip’ten kuruyor. Ayrıca MEB sistemi ile entegre çalışan OVA - Okul Veli Asistanı servisi var Bip’in.

Diyanet de aktif kullanıyor. Hacı grupları vs hep Bip’ti. Anam babam Bip kullanıyor. :smiley:

Bip gerçekten çok iyi çalışıyor. Seviyorum Bip’i.

2 Beğeni

BiP’i hiç kullanmadım gibi yani. Şimdiye kadar hep WhatsApp’tan memnundum ama bu herkesin orada olmasından kaynaklanıyor.

Ancak geçenlerde Signal’i keşfettim ve hayran kaldım - özellikle güvenlik konusunda harika ve önemli buluyorum.

BiP’e de baktım, kendi içinde tüm işlevlere sahip ve gayet iyi çalışıyor. Dürüst olmak gerekirse, kullanıcı arayüzü (UI) beni boğuyor.
Benim gözümde her çok fazla. Bence daha minimalist bir kullanıcı arayüzü, örneğin Signal’inki gibi, daha kullanıcı dostu olurdu.

Güvenlik yönleri hakkında pek bir şey söyleyemem, ancak buradan ve resmi siteden okuduğum kadarıyla WhatsApp ile aynı seviyede gibi, ki bu iyi ama mükemmel değil;

WhatsApp’ın ne kadar güvenli olduğu konusunu ise size bırakıyorum.

2 Beğeni

En iyisi olmasını beklemeden, herşeye takılmadan kendi yazılım ekosistemimize yönelmemiz lazım. Hem kullanıcılar hem geliştiriciler olarak. Ben sayısal dünyayı yeni çağın bağımsızlık mücadelesi cephesi olarak görüyorum. Bize ait uygulamalara her zaman pozitif ayrımcılıkla yaklaşıyorum.

1 Beğeni

Bu konuda kesinlikle sana katılıyorum. Benim de Pardus’u, diğer sayısız dağıtım yerine kullanmamın nedeni bu.

Benim nacizane yorumum sadece projelerimizi veya uygulamalarımızı daha iyi yapabilecek şeylere dair bir beyin fırtınasıydı :slight_smile:

1 Beğeni

BİP gayet iyi hatta mesaj hatırlatma özelliği benim için vazgeçilmez ama diğer arkadaşların dediği gibi arayüzü biraz daha sade olsa herkes rahatlıkla kullanabilir.

Bilinirlik ve kullanım yoğunluğu için ise Reklam şart.

1 Beğeni

Next mesaj ile mesaj nasıl atılır?Kullananlardan rica ediyorum.

1 Beğeni

Uygulama oturum açtıysan öncelikle karşı hesabın arama bölümüne @kullaniciadi:matrix.org yazıp kişiyi sohbete davet ediyorsun. karşı kişinin hesabını da sol üstten görebilirsin