NTFS Bölümleri İçin Nasıl Hata Denetimi Yapılıyor?

Aşağıdaki windows ile ilgili sayfaları inceleyiniz:

https://www.sordum.net/60068/check-disk-gui-ile-diskte-bad-sector-ve-hata-kontrolu/

https://www.sordum.net/53330/bad-sector-nedir-onarma-komutlari-nelerdir/

Anlatımlarda gerek dos komutları ile gerekse GUI üzerinden ayrıntılı disk taraması örnekleri verilmiştir. Zaman zaman disklerime bakım yapmam gerekiyor. Ancak bunu yapabilmek için windows tarafına geçmem gerekiyor.

-Sadece okuma modu
-Tara ve düzelt modu
-Bad sektörlü alanı belirle ve okunabiliyorsa veri kurtar

gibi seçenekleri olacak şekilde, linux tarafında da böyle bir uygulama var mı? Varsa terminal komutlarını detaylı verebilir misiniz? Ben arama özürlüyüm, internet üzerinden tatmin edici sonuçlara ulaşamadım.

Kısacası NTFS için scandisk programı istiyorum.

Teşekkürler.

Diskler uygulamasını açıyorsunuz. Hata denetimi yapmak istediğiniz diske giriş yapıyorsunuz. Denetim yapmak istediğiniz bölümün üzerine tıklıyorsunuz. Bölümlerin alt kısmında bulunan küçük dişli simgesine tıklıyorsunuz. Açılan menüde dosya sistemini denetleye tıklıyorsunuz. Sizden şifre isteyecektir. Şifrenizi girerek hata denetimi işleminizi başlatabilirsiniz. Diğer seçenekler de orada yer alıyor.

Teşekkür ederim. O uygulamayı biliyorum. Ama onda işlem çok çabuk sona eriyor ya da bir şekilde işimi görmüyor. (hata veriyor: Error: Failed to fix the alternate boot sector)

Konu hakkında kısıtlı bilgisi olanlar için açıklama:

WindowsXP gibi önceki sürümlerde bu disk fix işlemi çok sağlıklı ve mükemmel şekilde yürütülmektedir. Ancak windows8 ve sonrasında scandisc programı güncellenmiş, üstünkörü ve hızlı işlem yapan bir yazılımcık getirilmiştir. Bu yazılımcık ile tarattığım ve disk iyi durumda dediği HDDyi çıkarıp windows xp’nin scandis yazılımı ile tarattığımda diskte hatalar bulunduğunu söylüyor ve uzun süren bir taramadan sonra diski sağlıklı hale getiriyor.

Geçenlerde forumda bir arkadaş bana disk fix komutu öğretmişti ama o komut linux partisyonu içindi.

Özetle ntfs fixleme hakkında xp scandisk kalitesinde ne biliyorsanız öğrenmek istiyorum. Mutlaka vardır biliyorum. Çünkü yıllarca linux tarafında disk birleştirme yok dediler ve kendimi buna inandırarak yaşadım. Halbuki varmış, öğrendim ve burada başlık açarak anlattım.

Teşekkürler.

Flood için özür dilerim.

Henüz denemedim ama Chat GPT bana mantıklı bazı yöntemler gösterdi.

Debian tabanlı bir Linux sisteminde, bir NTFS diski hata taraması ve onarımı için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Öncelikle, NTFS dosya sistemi desteğini sağlamak için ntfs-3g paketini yüklemeniz gerekmektedir. Bu paketi aşağıdaki komutu kullanarak yükleyebilirsiniz:

sudo apt-get install ntfs-3g

  1. NTFS diskini sisteme bağlamak için bir bağlama noktası (mount point) oluşturmanız gerekmektedir. Örneğin, “/media/ntfs” gibi bir dizin oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki komutu kullanarak bir bağlama noktası oluşturabilirsiniz:

shellCopy code

sudo mkdir /media/ntfs
  1. NTFS diski oluşturduğunuz bağlama noktasına bağlamak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

shellCopy code

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdXN /media/ntfs

Yukarıdaki komutta “/dev/sdXN” kısmını, NTFS diskinizin doğru aygıt adıyla değiştirmeniz gerekmektedir. Örneğin, “/dev/sda1” gibi bir aygıt adı kullanabilirsiniz. Doğru aygıt adını bulmak için “sudo fdisk -l” komutunu kullanabilirsiniz.
3. NTFS diskinin bağlandığını doğrulamak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

shellCopy code

ls -l /media/ntfs

Bu komut, diskin içeriğini göstermelidir.
4. Hata taraması ve onarımı için “ntfsfix” komutunu kullanabilirsiniz. Aşağıdaki komutu kullanarak NTFS diskinde hata taraması ve onarımını başlatabilirsiniz:

shellCopy code

sudo ntfsfix /dev/sdXN

Yine, “/dev/sdXN” kısmını NTFS diskinizin doğru aygıt adıyla değiştirmeniz gerekmektedir.
5. ntfsfix komutu, NTFS diskinde tespit edilen hataları otomatik olarak düzeltmeye çalışacaktır. İşlem tamamlandıktan sonra diski çıkarmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

shellCopy code

sudo umount /media/ntfs

Bu komut, NTFS diski sistemden çıkaracaktır.

Yukarıdaki adımları takip ederek Debian tabanlı bir Linux sisteminde NTFS diskinde hata taraması ve onarımı gerçekleştirebilirsiniz. Lütfen, diski onarmadan önce verilerinizi yedeklediğinizden emin olun, çünkü bazı durumlarda hata onarma işlemi veri kaybına neden olabilir. Hata onarımı işlemi tamamlandıktan sonra diski tekrar bağlayabilir ve kullanmaya devam edebilirsiniz.

Güncel. Anlatılanları denedim ama başarısız oldum. Uzun hikaye… :slightly_smiling_face:

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.