Linux tabanlı çalışmak istediğim için bizim sistemimiz olan Pardus 'a geçtim.
Çalıştırmak istediğim ROS gibi simülasyon ortamları şu anda Deb9 tabanını desteklediği için Pardus DDE 17.5 kullanıyorum. Nvidia GT 540M kullanıyorum ve sistem başlangıçta ekran kartlarımı gördü.
Bir çok yöntem denedim, ekran kartını yükleyebilmek için. Nvidia 'nın sitesinden indirdiğim, NVIDIA-390.run driverını denedim, X çalışıyor, kurulamaz dedi. İnternette gördüğüm “tty1” ekranına, geçip, lightdm 'yi sonlandıran ve kurulum yapan yöntemleri de denedim, maalesef kuramadım.
En son https://linuxconfig.org/how-to-install-the-latest-nvidia-drivers-on-debian-9-stretch-linux adresindeki “Debian Config” başlığındaki yöntemi denedim. Evet, diğer ekran kartına geçtiği belli oluyor, kırmızı uyarı ışığı da yanıyor. “nvidia-xconfig” komutuyla bitirdim, sistemi yeniden başlattıktan ve Pardus giriş animasyonundan sonra “Siyah Ekran” geliyor. Sistem hala çalışıyor, çünkü; “tty1” ekranına geçiş yapabiliyorum. Fakat masaüstü ortamının esamesi yok.
Şimdi; siyah ekrandan kurtulup, masaüstü ortamını nasıl döndürebilirim ?
Son olarak, masaüstünü kurtarırsak ben ekran kartları arasında geçiş yapmasını istiyorum. İhtiyaç duyduğunda yüksek performans, ihtiyaç olmazsa İntel grafik işlemcisi. Böyle bir lüks de mümkün müdür ?
Bende buradan deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Belki benzer sorunlar yaşayan arkadaşlar için faydalı olabilir.
Öncelikle ekran kartınızın legacy olup, olmadığına bakın. Nvidia Legacy Listesi 'nden bakabilirsiniz. Benim ekran kartım GT 540M olduğu için listede yer almaktadır.
Şimdi kullandığınız Debian 9 veya 10 için en uygun ekran kartı sürümüne buradan baktım. Debian 9 için parantez içinde legacy GPU’s diye belirtilen versiyonu kurmamız gerekiyor. Normalde Windows ortamında bende 390 driverını kursamda, burada
sudo apt install nvidia- yazdıktan sonra iki kere tab yaparak, nvidia-legacy- 340xx-driver 'ı kurdum. Sistemi reboot ettikten sonra donma problemi yaşayabilirsiniz.
Bunun için nvidia-xconfig yerine Bumblebee kurmanız gerekiyor. Bumblebee Türkçe Kurulum Rehberi ile kurulum adımlarını sırayla yaptıktan sonra sisteminiz çalışacaktır.
Ufak not : Benim gibi 64-bit kullanıyorsanız; Kuruluma başlıyoruz kısmından sonraki 64-bit sisteme sahip olup da primus i386 kütüphaneleri… şeklinde başlayan ve kendilerine göre gerekli olan adımları takip etsinler. Muhtemelen bumblebee kullanıcınızı dahil edecektir ama tekrar yazmaktan zarar gelmez. Reboot yaptıktan sonra donma probleminizde geçecektir.
Genel olarak hala çözemediğim ufak tefek hatalar alsam da şu anda program çalışıyor. Simülasyon testlerine henüz başlamadım, problem yaşarsam konuyu elimden geldiğince güncellemeye çalışırım.