Nvidia driver, fan hız ayarı, overclock yapma ve power limiting rehberi

Merhabalar, overclock yapmanın RİSKLİ olduğunu söylemek gerekir önce. İYİCE DÜŞÜNMEDEN yapmayın. Donanımınız zarar görebilir! Nvidia driver yüklemek için önce şu rehberi tavsiye ederim: Pardus Nvidia Ekran Kartı Kurulumu - Dual Monitor - DEV Community

Fakat, burada sadece, wget ile başlayan komut yerine nvidia nın sitesindeki en güncel linux 64 bit driverı indirmeniz tavsiye edilir. run uzantılı bir dosyadır. Bunu /home/kullanıcıadınız/ içine atın, pratiklik için lazım olacak çünkü.

Geri kalanını bizzat uygulayınız. Tty ekranında yüklemek zorundayız, dosyanın tam adını ls ve tab a basarak bulabiliriz.
Bunun yerine başka şekilde de kurulabiliyormuş, pardus nvidia yazınca çıkıyor farklı kaynaklar onlara bakabilirsiniz.

Overclock yapmak için ise terminalde şunu yazıp sonra reset atıyoruz:
sudo nvidia-xconfig -a --cool-bits=31

Yeniden başlattıktan sonra, nvidia-settings te şöyle bir menü açılacak. Bu sadece tek bir ekran kartı için değil, tüm ekran kartları için bu ayarları açmakta. Yani 5 ekran kartı dahi olsa yapılabilir. Buradan, thermal settingste, fan hızını değiştirebiliriz. Ayrıca, powermizer ile overclock yapabiliriz. Gösterilen metin alanlarına, -100 veya misal 100 yazıp ENTER’e basın, belirtilen saat hızları ona göre artıyor. Fakat belirtilen min ve max değerlerden fazla artıramazsınız:

Ekstra olarak, güç limitleme yapılabilir. Bu da:
sudo nvidia-smi -i 0 -pl watt-değeri
şeklinde yapılabilir. Burada i 0, ilk ekran kartıdır. Ekran kartı listesi için nvidia-smi komutu kullanılır. Bu nvidia-smi oldukça ayrıntılı bir araçtır, inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA/Tips_and_tricks#Overclocking_and_cooling

3 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.