Nvidia ekran kartı wayland giriş sorunu

Merhaba; deneme amaçlı pardus 25 kurdum dual boot olarak, gnome masa üstü tercih ediyorum, fakat ekran kartı sürücüsünü kurduktan sonra bir türlü şifre ekranındaki o çark gelmiyor yapay zekadan yardım alarak bişeyler denedim fakat bir turlu olmadı sürücü olarak nvidia 550 sürümünü kurabildim sizce neyi yanliş yapıyorum ?

Ekran kartınızın sürücüsü ile Wayland uyumsuz olabilir.

Wayland adeta kullanıcılar yazılım geliştirmesin diye tasarlanmış bir grafik sunucusudur.

Çözüm olarak X sunucusuna geçiş yapabilirsiniz.

Aşağıdaki komutla gdm ayar kütüğünü açınız.

nano /etc/gdm3/daemon.conf

Bu satırın başındaki # işaretini kaldırınız.

Aşağıdaki gibi olsun.

Eğer yoksa kütüğe aşağıdaki satırı ekleyiniz.

WaylandEnable=false

Sonra, oturumu ya da bilgisayarı tekrar açıp kapatmak gerekebilir.

Yazılım yapılacaksa bence wayland ortamında yazmak gerek . X11 de uygulama yazıp wayland da denedin mi bütün iş çökebiliyor . Yaptığım medya player (Müzik-video-Resim-Gift) oynatıyor fakat bir türlü Wayland Native çalıştıramadım sorunsuz olarak. Çokkk sorunlu çokkk wayland çokkk . Mecburen xwayland olarak çalıştırdım . Sıfırdan yazayım dedim . Delirtti vazgeçtim .

Wayland çok sorunlu değil de, kullandığınız yöntemler eski olabilir. Wayland ile X11 tamamen ayrı şeyler.

Dolayısıyla Wayland içerisinde X11 çalıştırmak istediğinizde XWayland devreye giriyor. Kullandığınız kütüphanelerin yeni ve wayland destekli olduğuna emin olun, eski kütüphaneleri kullanmayın.

Mesela Qt5 ve Gtk3 gibi. Bunlar ile waylandda çok verim alamazsınız. Qt6 ve Gtk4 wayland’ı daha iyi destekler.

1 Beğeni

Bana çok basit bir uygulama gerekiyor.

Pencereyi fare ile sürükleyince başlığında konum bilgilerini yazsın.

Nereye bıraktıysam son konumunu hatırlasın.

Örneğin ekranın sağ üst köşesine bıraktıysam, bir dahaki sefere o konumdan çıksın.

Qt6 geçtim fakat wayland native çalıştıramadım . Medya player ekran kısımında sanki 2 GUI açıkmış gibi . bunu düzeltememiştim :frowning: Mecbur kaldım xwaylanda zorlamaya . Bu yorumunuz kıymetli . Kullanılan kütüphaneler ve yöntemlerin waylanda uyumunu kontrol etmek lazım .

Wayland’da pencereyi pencere yöneticisi yönetiyor, program kendi konumunu ayarlayamıyor. Yani waylandda kendi programınızın konumunu hatırlatıp tekrar oraya ayarlamak şuan mümkün değil. Programınıza bu tarz bir işlevsellik eklemeyin.

Linux’ta bir sürü farklı Masaüstü Ortamı (Desktop Environment) var. Dolayısıyla her birinde pozisyonlama farklı çalışır (örneğin i3 gibi), kullanıcının pencerelerinin nerede olacağını kendi ortamı belirlemesi daha doğru.

Bu tarz Wayland’de bilerek kaldırılmış X11 özelliklerini siz de kaldırırsanız belki uygulamalarınız daha verimli çalışır.

Diyelim ki masaüstü saat uygulaması geliştiriyorsunuz.

Uygulama ekranın ortasında başlasın. Sizce bu olur mu?

Başka masaüstü uygulamaları da varsa o zaman uygulamalar birbirine girebilir.

Hyprland veya i3 gibi tile based bir masaüstü ortamında nasıl çalışacak peki?

Pencere yöneticisi böyle bir destek sunarsa ne ala, o kullanılabilir, fakat dediğim gibi modern dağıtımlar ve platformlarda pencerenin boyutu ve konumunu masaüstü ortamı belirliyor. Çünkü uygulamanın ortamdan haberi yoktur, ortam bağımsız bir kod ile yazılması gerekiyor.

Conky veya widgetci gibi ekranda sabit bir yerde widget olsun isterseniz o başka, masaüstü ortamı bağımlı bir kod ile bu mümküm, fakat sadece o ortamda çalışır.

Ben de 8 yıl önce yazdığım benzer bir projeden vazgeçmiştim bu sebeple, ekrana widget yerleştirmeye yarıyordu: GitHub - eminfedar/widgetci: a Cross-Platform Widget Management App. (Win/Linux/Mac) · GitHub

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.