NVIDIA X Server Çalışmama Sorunu Çözümü

Herkese merhaba. Pardus ve türevi olan GNU/Linux dağıtımlarında NVIDIA sahipli ekran kartı yazılımı yüklemek isteyen fakat bunu başaramayan arkadaşlar için, benim de başıma gelen ufak bir sorunun çözümünü paylaşmak istedim, eğer NVIDIA X Server ayarlarını çalıştıramıyorsanız, belki bu adımlar sizin sorununuza yardımcı olabilir. Ayrıca, bunun basit bir anlatımı Pardus Gönüllüler’de de paylaşılmış.

Her şeyden önce nvidia-detect scriptini indirip çalıştırıyoruz. Çalıştırdıktan sonra şöyle bir çıktı almanız gerekecek, ekran kartınızın türüne göre desteklenen sürücüler de değişecektir fakat size önerdiği paket genellikle aynı olacaktır: nvidia-driver

$ nvidia-detect
Detected NVIDIA GPUs:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 730] [10de:1287] (rev a1)

Checking card:  NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 730] (rev a1)
Your card is supported by all driver versions.
Your card is also supported by the Tesla 470 drivers series.
Your card is also supported by the Tesla 450 drivers series.
Your card is also supported by the Tesla 418 drivers series.
It is recommended to install the
    nvidia-driver
package.

Bundan sonra yapmanız gerekenler, bu sürücüyü yüklemeden önce nouveau, yani Pardus 21 sürümünde önyüklü olarak gelen açık kaynaklı sürücüyü kaldırmak. Ben bunu kaldırmadan bu sürücüyü yüklediğimde NVIDIA X Server ayarı geliyor fakat açılmıyordu ve terminalden nvidia-smi komutunu girdiğimde de şu hatayı alıyordum:

$ nvidia-smi
NVIDIA-SMI has failed because it couldn't communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.

Kısa bir araştırma ile Pardus depolarında bulunan şu paketi kaldırdıktan sonra kurulumu yaparsanız çalıştığını gördüm, en azından benim durumumda işe yaradı:

xserver-xorg-video-nouveau/yirmibir 1:1.0.17-1 amd64
  X.Org X server -- Nouveau display driver

Kurulumları yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve umarım ki NVIDIA X Server ayarlarına erişebileceksiniz. Sıradan ve işlevsellik için normal bir kullanıcı nouveau açık kaynaklı sürücüden verim alabilecektir ancak nouveau maksimum 120hz destekliyor ve tam performans ve verim veremiyor. Bunun için proprietary, yani sahipli yazılıma şu anlık muhtacız.

3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.