Nvidia X Server Settings Pardusda çalışmıyor

Nvidia X Server Settings Linux Mintde çalışıyordu. Sürücü yönetimi programı vardı onda ve sorunsuzca kurulmuştu ama Pardusda ne yaptıysam çalışmadı. Bumblebee, kapalı kaynak, açık kaynak bütün sürücüleri denedim olmadı. Aylardır bu konu üzerinde uğraşıyorum. Video izlerken %60 lara çıkan işlemci kullanımından bıktım. Diğer linux sürümlerinde de başka hatalar var. O yüzden farklı bir linux dağıtımıda kullanmak istemiyorum. Pardus yetkilileri Linux Mintdeki driver yöneticisini Pardusa getirseler Pardus dört dörtlük olacak.

NOT* Forumdaki konulara baktım hiçbiri işe yaramıyor.

Ekran görüntüsü_2021-02-10_15-54-37

Nvidia X Server Settings’in çalıştığı ekranın görüntüsü NVIDIA kartı tarafından üretilmiyorsa uygulama çalışmaz.

Özgür ya da özgür olmayan sürücüyü kurduktan sonra şunu deneyin:
https://wiki.debian.org/NVIDIA%20Optimus#Using_NVIDIA_GPU_as_the_primary_GPU

xsessionrc ve xorg.config dosyaları bende yok

Tam hatırlamıyorum ama galiba nvdia’nın sitesinden indirdiğim sürücüyü kurmuştum. Tabi mevcut sürücü ile çakıştığından mevcut sürücüyü garip garip yöntemlerle pasif hale getirmiştim.

lspci | egrep “VGA|3D|Display” komutunun çıktısı

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK106 [GeForce GTX 660] (rev a1)

glxinfo | grep render komutunun çıktısı

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GTX 660/PCIe/SSE2
GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
GL_KHR_robustness, GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render,
GL_NV_compute_program5, GL_NV_conditional_render,
GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
GL_ARB_compute_variable_group_size, GL_ARB_conditional_render_inverted,
GL_KHR_robustness, GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render,
GL_NV_compute_program5, GL_NV_conditional_render,
GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
GL_EXT_multisampled_render_to_texture,
GL_EXT_multisampled_render_to_texture2, GL_EXT_occlusion_query_boolean,
GL_EXT_render_snorm, GL_EXT_robustness, GL_EXT_sRGB,
GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_buffer, GL_NV_copy_image,
GL_NV_packed_float_linear, GL_NV_path_rendering,
GL_OES_fbo_render_mipmap, GL_OES_geometry_point_size,
GL_OVR_multiview_multisampled_render_to_texture

NVIDIA X Server Settings Ekran Görüntüsü


Kendiniz oluşturup deneyin.

Ben de kurdum o sürücüyü ama nvidia settings çalışmadı. Bir yerde nvidia-xconfig reboot gibi bir komut vardı yanlış hatırlamıyorsam, onu yapın çalışır yazmış biri. Xorg dosyası yoktu onu otomatik oluşturuyormuş. Yaptım xorg oluştu ama yeniden başlattığımda ekran gelmedi bu sefer. Ben de yeniden format attım tabi.

Yeni fark ettim sorun sadece nvidia setting değil. Bumblebee ve diğer tüm nvidia driverlarını denedim. Ekran kartı çalışmıyor. Bumblebee’de optirun komutunu çalıştırdığımda nvidia ekran driverı olmadığı yazıyor. Ne kurarsam kurayım görev yöneticisinden baktığımda işlemci kullanımı aynı, Taonga oyununda %99 u gördüm. Sanırım Pardus çift ekran kartı desteklemiyor. Sonuçta driver kuruyorum, bir şekilde sonradan da olsa intele yük bindiğinde nvidia’nın devreye girmesi lazım en azından. Böyle bir saçmalık olamaz bir sürü saçma sapan txt belgeleri açıp kod yazıyorum, sonrasında ekran tümden gidiyor. Abartmıyorum günde en az 5 kez format atmak zorunda kalıyorum. Driver dediğin yüklenir, kurulur, çalışır bu kadar basit ama Pardus’da bu kadar basit değilmiş işte onu anladım.

Ben bir şekilde çalıştırmayı başardım ama nasıl yaptığımı hatırlamamakla beraber tam performans kullanabildiğimi de söyleyemem. Aynı zamanda işlemleri yaparken de epey uğraştığımı hatırlıyorum hatta sürücüyü kurarkende başka sıkıntılar çıkmıştı, bilginiz olsun.

nvidia-settings i ayrıca indirmek mi gerekiyordu, ben öyle hatırlıyorum sanki.

Driver kurduğun zaman yanında geliyor.

Hangi sürücüyü kurdun?

Sürücüyü kurduğumuzda hemen çalışmıyor zaten, mevcut sürücünün iptal edilmesi gerekiyor. Sorunda burada başlıyor, beni çok fazla uğraştırmıştı bu durum, hatta mevcut sürücüyü iptal ettiğimde bilgisayar açılmaz hale gelmişti. Hem grub kısmında hem de başka yerlerde sorunlar oluşmuştu.

Kaynakları tam hatırlamamakla beraber etc/modprobe.d/blacklist.conf dosyası içerisinde nouveau’yu kara listeye almıştım. Yeni sürücü yüklendiğinde nouveau ile çakışıyordu.

blacklist nouveau

Şu kaynakta bulunan işlemleri yapmanız doğru olacaktır diye düşünüyorum. Ama ben aynı işlemleri yapmamıştım bilginiz olsun.

Not: Bu işlemleri yaparken bilgisayarın açılışta veya başka kısımlarda sorunlar yaşatıp açılamayacağını hesaba katmanızda yarar var. Eğer elinizde bilgisayarla alakalı işler varsa 1-2 gün bilgisayara sorunları çözene dek ulaşamayabilirsiniz.

O linkteki işlemleri yaptım hiçbiri fayda etmedi .Ben de önce minte geçtim onda da sıkıntılar yaşayınca windows 10’a döndüm. Windows 10’da güncellemeler kapanmıyor bir türlü, paketimi bitiriyor. Şimdi insanların Mac bilgisayarlara neden 20 30 bin verdiğini daha iyi anlıyorum.

Mac bilgisayara verilecek olanın yarısını windows veya linux tabanlı bir işletim sistemine sahip bilgisayara verirseniz daha fazla performans alabileceğiniz kanaatindeyim.

Linux dağıtımlar windows kadar kolay bir kullanım imkanı tanımıyor aynı zamanda da daha fazla özelleştirme yapılabiliyor, bu durumda bilgisyarda yeterli bilgi sahibi olmayan kullanıcılar için ekbette ciddi sorunlara sebep oluşturabiliyor.

Yaşamış olduğunuz Nvidia ekran kartı sorunu birçok linux kullanıcısının sorunu gördüğüm kadarıyla. Vermiş olduğum kaynakta, siz hangi safhaya kadar gelebildiniz acaba? Sürücüyü indirip kurduğumuzda maalesef direk çalıştıramıyoruz, bir takım zor işlemlerin yapılması gerekiyor.

Eğer hala ihtiyacınız devam ediyorsa, kalmış olduğunuz yerden uçbirime sudo lshw -C display komutunu yazıp çıktıyı paylaşabilir misiniz? Ekran kartınız hangi sürücüyü kullanıyor, sürücüyü yükleyebildiniz mi bakalım. Birde etc/modprobe.d/blacklist.conf yolundaki dosyanızın içeriğini paylaşabilir misiniz?

Bendeki durum:
sudo lshw -C display

*-display
description: VGA compatible controller
product: GK106 [GeForce GTX 660]
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: a1
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=nvidia latency=0
resources: irq:33 memory:ea000000-eaffffff memory:e0000000-e7ffffff memory:e8000000-e9ffffff ioport:e000(size=128) memory:c0000-dffff
*-display
description: VGA compatible controller
product: Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 06
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:29 memory:eb400000-eb7fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:f000(size=64)

etc/modprobe.d/blacklist.conf

blacklist nouveau

*Bende pek anlamıyorum, sadece başıma geldiği için yardımcı olmaya çalışıyorum elimden geldiğince, selametle…

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.