Nvidia yeni 590 sürücü yükseltmesi ile bilgisayar açılmıyor!

Ahhhhhh! Nvidia!

580 sürücüye 590 güncelleme geldi ve Bilgisayar açılmıyor!

Pardus’u ilk yükleyip de sildiğim hâle döndü!

Her sürücü yükseltmede bunu yaşamak zorunda mıyım?

Anlaşılan Nvidia sürücü güncellemelerini birkaç sürüm geriden takip etmem gerek!

Kahretsin!

Şimdiki 580’de ilk zamanlar aynısını yapıyordu!

Beklersem bu da düzelir mi?

Bilgisayarı ancak Önceki Hâli seçeneğinden açabiliyorum.

Nvidia sürücülerini aşağıdaki forum paylaşımındaki komutla tamamen kaldırmayı seçtim! Terminalde en son bir soru soracak. Eğer Evet “E” demezseniz Nvidia sürücü tamamen kaldırılamıyor ve sorun devam ediyor!

Ben eski 580 sürücüye dönebilir mi diye önce evet demedim Hayır “h” dedim, ama işe yaramayınca geri dönüp Evet “E” diyerek Nvidia sürücülerini tamamen kaldırdım!

sudo apt-get remove --purge nvidia*

Şu komutla da kaldırılıp kaldırılmadığını kontrol ettim.

sudo modinfo nvidia | grep ^version

Nvidia bilgisayarım için yeni 590 sürücüsünü önermeye devam ediyor, ama henüz bilgisayarım için uygun değil! Daha yeni kaldırmak zorunda kaldım!

sudo apt install nvidia-detect

Bu arada Açık Kaynak Nvidia sürücüsünün oyun performansını merâk ettim!

Eğer yeterliyse Nvidia sürücüleri ile uğraşmam dedim.

Çünkü kullandığım günler boyunca günlük işlerde ve video seyrederken hiç bir sorun görememiştim.

Fakat oyun başarımı berbat çıktı!
Crysis’e girdim, ama oynayamadım ve hattâ normal yoldan çıkamadım bile!

Bana şimdilik eski 580 sürücüsü lazım!
Onu kurup Nvidia güncellemelerini durdurmam lazım!

Güncellemeleri el ile iki sürüm geriden takip etsem güvenli kalırım sanıyorum.

Bu 590 sürücüsü de birkaç güne kadar sorun çıkarmayı bırakır. 580’de birkaç günde düzelmişti!

Maalesef 580 sürücüsünü kurmayı beceremedim!

Bu yüzden arada bir 590’ı kurup düzelmiş mi diye bakmam gerekiyor!

Düzelmemişse yukarıdaki işlemleri tekrar yaparak Nvidia Açık Kaynak sürücüsüne geri dönmeliyim!

Fakat bütün bunlardan sonra 580 sürücüsüne geri dönemediğim için (belki geri dönebilmenin bir yolu ileride öğrenirim!) belki de Pardus 25 Gnome’uma Boot Menu seçeneklerinden Advanced Options ile girmeye devam etmem daha akıllıca olacaktı!

Sonuçta eninde sonunda tekrar onu kuracağım gibi görünüyor!

Böylece düzelmiş mi diye bakıp kontrol etme şansım olacaktı!

Daha önce böyle bir şey başıma hiç gelmediği için daha yeni strateji belirliyorum!

Nvidia’nın bu Açık Kaynak sürücüye destek vermeyi kararlaştırdığı, ama bunun bir-iki yıl vakit alacağını YouTube videosundan dinledim!

Nvidia 590 sürücü güncellemesi ile ilgili video kayıt aldım.

Yeni konu falan açmayacağım.

Hâlâ yürürlükte olan “590.44.01-1” sürücü güncellemesinden beri Nvidia sürücülerim çalışmıyor ve daha yeni yüklediğim için oynayamadığım oyunlarım duruyor diye çok kızgınım!

Hele birisi 2021 yada 2022’den, windows’u terk ettiğimden beri oynayamadığım Witcher 3!

Çalışan son sürümü Nvidia sitesinden bulup indirdim ve belki kurar ve Nvidia otomatik sürücü güncellemelerini durduracak yada elle seçmeli yapacak bir komut öğrenirim dedim, ama daha kurmayı bile beceremedim!

root yetkisinde takılıp kaldım!

sudo -H nautilus

işe yaramadı!

LMDE’de terminalden çok uygulama kurdum, ama

“NVIDIA-Linux-x86_64-580.105.08.run”

bunu kuramadım!

Forumda bu konuyla alakalı bir-iki başlığa baktım, ama maalesef işime yaramadı!

Aslında bu sorunun kaynağı Debian 13 “Trixie” mi yoksa Wayland mı yada ikisi birden veya ikisi de değil mi tam anlayamadım!

Eğer bu ikisi yüzündense Pardus Nvidia Yükleyici sistemimize uygun olmayan sürümleri yüklememeli, hattâ eski sürümlerden seçme hakkı tanımalı diye düşünüyorum!

Çünkü bunu kurmak bilmeyene belâ!

Sürücüyü tek başına güzel bir fotoğrafını alabileyim diye masaüstüne aldım!

O bana bakıyor, ben ona!

Şu 590.44.01-1 sürücüye ne kadar da hızlı geçtiler!

Lâzım olsa bu kadar hızlı sürüm değiştirmezler!

Şimdi lâzım işte!

Ayrıca bunlar 580 ile o girişteki takılmayı çözmüşlerdi neden 590’da uygulamadılar?

Açmayacaksın zaten, aynı konuyla ilgili olan şeyleri aynı konu başlığı altından sürdüreceksin. :slightly_smiling_face:

Çok fazla yazı okuyorum. Resmen hikaye yazmışsın dostum. Sorunu anladım anlamasına, ama şu anda neyi yapmak istediğini ya da yapamadığını tam anlamadım.

Şayet 580 iyi çalışıyorsa orada kalmalısın.

Biz windows tarafındayken, yeni bir sürücü çıktığında hemen güncellemez, beklerdik. Recept HoneyRock tayfası da herşeyin en son çıkanını almaya ve yüklemeye çalışır, başları beladan kurtulmaz, bir de hala yaptıkları yanlışı savunurlardı. Hele HoneyRock, bizim gibilere “köylü” muamelesi yapar, aşağılardı. Durum aynen şöyleydi:

37b56506a2dd770420a24e06261ce8cb

Herneyse, senin sorunu doğru analiz edememiş olabilirim. Belki sorunun bu olmayabilir, kurdun kaldıramıyorsun, ya da eski sürücüye erişemiyorsun… Dediğim gibi yazın çok uzun ve elimdeki ipuçları az.

Ama yine de boş durmadım ve ayaküstü birkaç araştırma yaptım.

Öncelikle bunlar "infidya"nın resmi bağlantıları ve senin sürücülerini içeriyorlar:

Burası senin driver hakkında çözülmüş bir topik:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=453911

Burada konu hakkında faydalı bir tartışma dönmüş:
https://www.reddit.com/r/debian/comments/1mqbqp5/easily_install_nvidia_580_drivers_automatically/

Konuya çok hakim olmadığım için, yapabileceğim bu kadar. Gidip YZ’e sorup saçma sapan komutlar getirmedim farkındaysan. Konuya yönelik daha fiziksel şeyler getirdim. Ama bunlar sorununu çözecek diye bir garanti yok tabi.

Ben aradan çekiliyorum, top sende.

1 Beğeni

Şu anda açık kaynak Nvidia sürücülerine dönmüş durumdayım.

kurduğumda da aynı sorunu yaşayıp Nvidia sürücü kaldırmayı bilmediğim için silip tekrar kurmuştum.

O zaman 550. vardı ve 580 depodan yüklenebiliyordu.
Zâten Beta zamanında Pardus Nvidia Yükleyici de yoktu.

Ben de bekledim ve sonra bir gün 580 sürücüyü kurup denemek istedim ve ÇALIŞTI!

O zamandan beri -ki kısa bir zaman- NVIDIA-Linux-x86_64-580.105.08.run denilen sürücüyle gayet güzel gidiyordum ki tam da oyunları Pardus’a almışken sürücü 590’a güncellendi ve Pardus 25 Gnome tekrar açılmıyor!

İşte sorunum bu!
Advanced Options ile açık kaynak sürücülü eski seçeneğe dönüp girebiliyordum.

Şu anda Nvidia sürücülerini tamamen kaldırmış durumdayım!
Çalışan sürücüyü indirdim, ama kuramadım!

Ya eski sürücüyü yüklemeyi ve Nvidia sürücü yükseltmelerini kontrol etmeyi öğreneceğim, yada “590.44.01-1” den güncel yeni bir sürücü beklemekten başka yapabileceğim bir şey yok!

Linux Mint te sürücü yüklemeyi yönetebiliyorduk diye hatırlıyorum.
Fakat hiç kullanma ihtiyacı duymamıştım.

Sorun Debian 13 Trixie yükseltmesi ile başladı sanıyorum!

Ben LMDE 6 Faye’den LMDE 7 Gigi’ye yükseltmeyle geçtiğim için bir sorun yaşamadım, ama Debian 13’lü LMDE 7 Gigi’yi sıfır kuran ustaların da YouTube’da şu anda yaşadığım sorunu yaşayıp aynı giriş ekranında takılı kaldığını görüp şaşırmıştım!

Anlaşılan Nvidia sürücü güncellemelerinde ilk sürümde Debian 13’ü önemsemiyor yada unutuyor!!!

Haa tamam. O indirdiğin dosyayı kuramıyorsun.

Onun tam adını ve uzantısını YZ’ye yazarsan nasıl kurulacağını sana adım adım gösterir. Örneğin bir tar.gz dosyasıysa onun terminal komutları var, o şekilde kuruyorsun.

YZ’ye de ki, ben hiç bilmiyorum, bana adım adım göster. Önce birinci adımdan başlayalım ve her seferinde benden onay bekle. Oluşan hataları için terminal çıktılarını sana vereceğim.

Böyle dersen yardımcı olur. Gemini kullan.

1 Beğeni

Kemal hocam NVidia sürüleri linux sistemlerde tamamen sorunsuz değil. Ben de çok sıkıntı yaşadım. Şu an kullandığım masaüstü bilgisayarda Pardus 23.4 var. Pardus 25’e geçmedim. Nvidia 570 sürücüleri var ve öyle kullanıyorum. Ama Wayland ile oturum açılmıyor. X11 kullanıyorum o yüzden. X11’de düzgün çalışan son Nvidia sürücülerinden biri ile devam etmenizi tavsiye ederim. Wayland-Nvidia ikisi bir arada olmuyor hala. Ekran kartınız çok yeni bir kart değil ise Nvidia sürücülerinin de en son sürümlerde olmasının pek bi gereği yok.

1 Beğeni

Neredeyse Nvidia sitesinden sürücüleri bile hatim edecektim!

Şu anki 590 sürücüsünün bile sanıyorum desteklediği kartlar arasında -sonlarda da olsa- GT1030’da var.

Benim Wayland’lı Pardus 25 Gnome’da sorunsuz çalışan “NVIDIA-Linux-x86_64-580.105.08.run” (indirme linkini ilk paylaşıma ekledim) sürücü güncelleme notlarında “takılma hatâsı giderildi” yazıyor.

590 yada başka numara ile gelecek sunucularda mutlaka o hatâ giderilecek!

Wayland’dan şu yüzden şüphelenmekten emin değilim.

Ben LMDE 6 Faye’yi LMDE 7 Gigi’ye Linux Mint’in yükseltici uygulaması ile yükselttim, ama sıfırdan LMDE 7 Gigi kuranların da aynı yerde takılıp kaldıklarını gördüm!

Oysa benim artık olmayan LMDE 7 Gigim X11 ile çalışıyordu!

Bu yüzden eğer LMDE 7 Gigi’de wayland’lı bir kurulum seçeneği yoksa, sorun Debian 13 "Trixie"de diye düşünüyorum!

Sürücüyü indirdim.

Terminalden Linux uygulaması kurabilen birisiyim, ama inen bu sürücü dosyası .sh uzantılı bile değil!

Kurabilsem bile bir şeye daha ihtiyacım olacak!

Nvidia sürücü güncellemelerini kontrol altına alabilmem gerekiyor!

Bunu yapamadıktan sonra bir hafta geçince gelen güncellemeler arasında yeni sürücü kurulacak ve belki yine giremeyip, Advanced Options’tan girip Nvidia sürücüleri yine tamamen kaldırıp beklemek zorunda kalacağım!

Oysa 580 ile Nvidia o sorunu çözmüştü!

Bir sonraki sürümde neden kullanmadılar ve Debian 13’ yükseltmesi almış bu kadar Linux kullanıcısını mağdur ettiler anlayamıyorum!

Bundsan sonra Linux’ta kalacağım için ASLA ve ASLA Nvidia Ekran Kartı ALMAM!

Şimdi ikinci el falan bir rx570-580-590 Ekran kartı bakıyorum, ama sanırım PSU’m 500W olduğu için mecbûren rx570 alacağım. Belki rx580’i zorlarım, bilemiyorum!

Boşu boşuna gereksiz masraf!

Linux’a terminalden uygulama kurmayı biliyorum.

tar,gz ve diğerinden de direkt terminalden install diyerek bir sürü uygulama kurup kaldırdım.

Fakat indirme linkini verdiğim sürücü dosyası hiçbiri değil!

Ayrıca ben daha root yetkisini bile tam alamadım gibi!

Çünkü root yetkisi istiyor!

root ile deniyorum, ama yetki verilirken bile bu yetki düzgün çalışmaz diye uyarı çıkıyor!

Ayrıca şimdi önceliğim Nvidia sürücülerinin güncellemesini kontrol altına almak!

Elbet çalışan bir sürücü paylaşılacak, ama güncelleme ile o da bozulup aynı duruma düşmeyeyim diye Nvidia sürücü güncellemesini kapatmam yada kontrol altına almam gerekiyor!

Debian 13 Trixie’ye uygun sürücüler standartlaşana kadar bunu uygulamam gerek! Yoksa aynı duruma tekrar düşeceğim!

Anlıyorum.

Üzgünüm, bir çare üretemiyorum. Hayatım boyunca hiç “infidya” kullanmadım ve sadece linux tarafında değil windows tarafındaki şikayetleri gördükçe de bundan sonra asla kullanmam.

Ben AMD’ciyim arkadaş. Ha, CPU tarafında yeri gelir intel de kullanırım ama asla ve asla Nvidia’ya yaklaşmam. Linux Torvalds haklıydı (anladınız).

1 Beğeni

Anladım.
Bundan sonra ben de öyleyim!

İşlemcim “Intel® Pentium® Processor G4400 (3M Cache, 3.30 GHz)” olduğu ve PSU’m 500W olduğu için rx570-580-590 ucuz bir kart bulup almak ve bu Linux’ta Nvidia sürücü zulmünden kurtulmak!

Gereksiz bir harcama olacak, ama başka yol yok.

İstediğim MniPC’yi alabilseydim, aynı kartın dizüstü versiyonlusunu da alıp Pardus’a öyle geçecektim, ama maalesef nasip olamadı!

1 Beğeni

500Watt PSU, çok fazla aygıt takılı değilse intel pentium’lu bir PC için yeterli aslında. Şöyle anlatayım:

Birden fazla HDD türünde depolama aygıtı varsa o zaman sorun olmaya başlıyor.

Ama ana dizin bir SSD ise, tamam sorun yok. Orta kadar iyi bir ekran kartını kaldırır. Oyunlarınızı hatırladığım kadarıyla aşırı yüksek bir ekran kartı istemiyorlar. Bende şu anda ASUS HD 7790 2GB versiyon var. 500Watt PSU ile Bioshock İnfinity, eski COD serileri (COD1, COD2, world at war, MW, MW2, MW3), Battlefield 2 falan rahat rahat oynadım bu kartla. Hiçbir sorunla karşılaşmadım.

Hatta bu oyunları oynarken HDD çalışıyordu düşün.

Eğer güvenilir bir markaysa 500Watt yeterli bence.

Linux tarafında ise yukarıda anlattıklarıım söylemedim say. Çünkü linux tarafında güç gereksiniminin nasıl değiştiğini bilmiyorum. En son, laptop bilgisayarlarda bataryayı windows’a göre daha çabuk bitiriyordu. Ama şimdi Win11 çıkınca işler değişmeye başladı. Win11 tam bir bela bu arada. Bill Gates ayrıldıktan sonra yerine geçen hintliler kendi sokaklarına yaptıklarının aynısını windows’un içine yaptılar. (yine anladınız).

1 Beğeni

Konunun şu kadar süre sonra yanıtlara kapanacağı gibi bir şey yazmıyordu, ama ne olur ne olmaz diye bir gün daha beklemeden sıfırından RX500 Ekran kartı alarak neredeyse şu anda takılı ekran kartım olan GT1030’un aynısı, hattâ biraz daha iyisine sahip olacağımı paylaşmak istedim.

Kart kargoda ve inşâÂllah yarın teslim alacağım ve Linux’ta Nvidia sürücü derdinden artık kurtulacağım!

Konuyu böyle mutlu bir şekilde bitirmek istedim. ツ
Çözümü kestirip atmakta buldum!
Bâzan kökten çözüm en iyisidir, tavsiye ederim!

Nvidia’nın GNU desteği vermeyi kararlaştırdığını, ama bunun sonuçlarını görmek için bir-iki yıl gerekeceği hakkında vir video izlemiştim.

Bir ihtimal o kadar zaman sonra Nvidia ekran kartları sürücüleri Linux’ta sorun olmaktan çıkabilir!

GNU Nvidia sürücüsünü 1080p videolarda gâyet başarılı görüyorum.

Ben 3 yıl kadar önce Windows10’dan LMDE6 Faye’ye ilk geçtiğimde, Nvidia Ekran kartları için özel olarak sürücü kurmam gerektiğini anlamamıştım!

Çünkü LMDE Grafik kartımı GT1030 diye görüyordu ve çalışıyordu!
Grafik sürücüleri otomatik kurulmuş sanmıştım!

Fakat grafik başarımı şimdiki gibi kusursuz değildi ve çok fazla bozulmalar görüyordum.

Ya GNU Nvidia sürücülerini güzel güncellemiş ve geliştirmişler yada Pardus 25 Gnome LMDE’den bu konuda da daha başarılı!

Fakat gel gör ki oyun oynamaya yetmiyor!

Crysis’e girdim, ama ne oynayabildim, ne de normal yoldan çıkış yapabildim!

Belki daha düşük Proton sürümlerini denemem gerekiyordu, ama Nvidia 580 sürücüyle Pardus 25 Gnome’da daha önce aynı bilgisayarda hiç çalıştıramadığım “Proton Experimental” sürümü ile hârika başarımın tadını alınca geriye düşürmek istemedim!

Yeni gelecek RX550 ile bakalım “Proton Experimental” uyumluluk aracını kullanabilecek miyim?

Eski ve gelecek olan yeni ekran kartlarımın bir karşılaştırma videosunu aşağıya ekledim. RX550 biraz daha iyi gibi.

Benim GT1030 MSI’ın Overclock’lu Aero olanı. Fanı var!

Yolda gelen ise bu;

Umarım sonuç alırsınız çünkü eğer bu yeni gelen kartla da sorun yaşarsanız sanki ben sebep olmuş gibi olacağım.

Öte taraftan, geçmişte bir linux FPS oyununu (Assault Cube) oynarken AMD ekran kartımda performans sorunu yaşıyordum. Sistem zorlanıyormuş gibiydi. Resmi sitesinden sürücüsünü kurunca sorun düzelmişti.

Yani nVidia’dan vazgeçmeniz, hiç sorun yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Umarım sorunsuzca kullanırsınız.

1 Beğeni

Teşekkür ederim.

Merâk etmeyin, olumsuz bir şey olursa sizin yönlendirmenizden olmayacak.

AMD işlemcilerin Linux ile daha “barışık” olduğunu biliyordum, ama üç yıl öncesine kadar windowscuydum ve çok umurumda değildi!

Üstelik paylaştığım videoya bakılırsa başarım kabiliyeti GT1030’dan daha bile daha fazla.

Gece karşıma başka bir şey daha çıktı ve Intel® Pentium® Processor G4400 (3M Cache, 3.30 GHz) işlemcimi de değiştirmeye karar verdim!

Acınası olan bu sistemi yıllar önce kurmak istemiştim, ama tam ben bilgisayarı toplamaya başladığım günlerde dolar kuru 2₺’dan hızla denilebilecek bir şekilde artıp ben parçaları topladığımda 8₺’ya yükselmişti!

Bilgisayarı 4 kat pahalıya toplayabildiğim için i5 işlemciden ve GTX 1050 ti ekran kartından vazgeçmiştim!

Bu gece karşıma 1500₺ civarında alabileceğim sıfır Intel Core I5-6500 3.6 Ghz Tray işlemci reklamı çıktı ve sipariş verdim.

İnşaÂllah kullanılmış değildir!
Tray olduğu için mümkün deyip aldım.
Zâten piyasası da 2000₺ civarında.

Benim düşük sistem toplamamdaki en büyük iki sebepten birisi “fiyat”, diğeri ise “düşük güç tüketimidir.”

Bana ısınmayan işlemci ve grafik kartı lazım!

Raspberry Pi 5 (8GB)'a o yüzden hayrânım ve günlük işlerimde onu kullanmayı tercih ediyorum.

Şu anki G4400 işlemcim 3.30 GHz olduğu hâlde, 1080p YouTube videolarında %65-75 arasında güç harcıyorken,

2400 GHz güçte işlemcili Raspberry Pi 5 aynı çözünürlükteki videoyu %25-35 arası güçle oynatıyor!

Pardus’da GPU bilgilerini göremiyorum, ama Raspberry Pi 5’de asıl yükü GPU çekiyor ve yine de en fazla %90’lara çıkıyor!

GT1030’un da çok farklı olduğunu sanmıyorum!
O da muhtemelen %100’lere yakın çalışıyordur!

1080p YouTube videosu izlemek için Raspberry Pi 5 (8-16GB) kullanmak daha akıllıca! Sadece 5V 3A adaptörle fazla zorlanmadan oynatabiliyor!

Chrome ve Chromium’da daha az güç harcıyor, FireFox çok randımansız, ama yine de alıştığım için hem Raspberry Pi 5’te hem de Pardus 25 Gnome’da kullanıyorum.

Raspberry Pi 5’te PPSSPP Emülatör ile PSP Oyunlarını bile 2xPSP (720p çözünürlükte) oynayabiliyorum! 1080p ve 4K ayarı da var, ama sistemine güvenenler için! Raspberry Pi 5 (8GB)'da ilk zamanlar 1080p ayarda oynuyordum, ama God of War gibi bâzı oyunların efektli sahnelerinde kilitlendiği için hepsinde vazgeçtim. Şöyle bir video bile paylaşmıştım.

Cevap yazdığınız için teşekkür ederim.
Size kolay gelsin. İşlerinizde başarılar dilerim.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.