Octave kurulumu

Herkese merhaba,

Matlab kullanmam gerekiyor ancak bunu okulun verdiği lisanslı sürümle pardus üzerinde nasıl kullanacağımı bilmiyorum.Bunun için octave kurmak istedim bu konu hakkında bilgi paylabilecek var mı?

Octave sitesinde yazdığı komutları kullanamıyorum çünkü paket isimleri istiyor.Bu konuya hakim olmadığım için kafam karıştı yardım ederseniz mutlu olurum.

Örnek paket isimleri verebilir misiniz?

https://octave.sourceforge.io/packages.php

paket isimlerini bu sitede vermiş ancak krulumu yaptıktan sonra mı kullanacağım öyleyse nasıl kuracağım açıklayıcı bir metin görmedim yani nasıl krulacak bilmiyorum.

Matlab için Linux sürümü mevcuttur, Mathworks sitesinde Support altında kurulumun nasıl yapılacağı anlatılıyor.
Eğer açık kaynak GNU Octave kullanmak isterseniz doğrudan Pardus depolarından kurabilirsiniz, sourceforge veya başka siteleri dolaşarak indirme-kurma ile uğraşmanıza gerek yok. Terminalden sudo apt install octave komutunu çalıştırın.

Dediğini gibi kurulumu böyle ilk başta denemiştim daha sonra repo eklemeye çalıştım ancak gerçekleşmedi repoyu ekleyemedim ama şuan nasıl olduysa update instal yapınca olayı hallettim ancak matlab taki gibi paketler yok paketleri nasıl kullanacağım konusunda hiç bir fikrim yok.Ama şuan bu başlığı kapatıyorum teşekkürler.Sorunu hallettim çünkü

Octave paketlerinin çoğu yine Pardus depolarında mevcut. apt-cache -n search octave ile bir liste alabilirsiniz. Veya apt search octave

1 Beğeni

peki bu paketleri nasıl yükleyeceğim octave e.Ben görüntü işleme ile uğraşmak istiyorum image paketini nasıl kullanmam gerekiyor

örnek olarak, octave-image paketini yüklemek için sudo apt install octave-image

bu komuttan sonra octave da bu paketi kullanabileceğim mi

Burda mesele Mathworks’un rakiplerin gelişmesine engel olmak amacıyla lisanssız windows sürümlerine izin vermesi asıl problemdir. Matlab linux var ama ücretli. Windows da ücretli ama kimse ücretli kullanmıyor. Ticari işler dışında. Bu strateji mathworks tarafından pazar hakimiyeti için kullanılıyor. Octave bu nedenle önemli bir konu. Pardus appstore a girecektir. Girmesi gerekir.

2 Beğeni

Octave komut satırı içersinden pkg install paket_adi.tar.gz şeklinde kurabilirsiniz.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.