Offline Ancak Sanal Linux Fikrim

Merhaba arkadaşlar!
Bugün size BİR FİKRİMİ açıklamak istiyorum. Fikir üzerine detaylı düşünmedim, aklıma geldi ve mantıklı buldum:

Fikrim Ne?

Biliyorsunuz DistroSea adında bir site var, bu site linux dağıtımlarını internetten denemenize olanak sağlıyor. Ancak eksileri de mevcut:

1. Yavaşlık: Mouse kontrolleri hızlı olursa ve pencereler artarsa inanılmaz bir yavaşlık oluyor
  2. Güvenlik: Açık kaynak mı bilmiyorum ancak güvenlik ile ilgili bir kanıt bulamadım
  3. Uyumsuzluk: Bir çok uygulama ve ayara nedense çok yavaş ve uyumsuz erişim var

Ben Ne Düşünüyorum?

Benim düşündüğüm basit bir şey:

1. Önce dağıtımların kopyası html + css + js ile oluşturulacak.
  2. Sonra Github/Gitlab gibi yerlerde statik olarak barındırılacak
  3. Sitemiz ise kullanıcıya bu siimulasyonu gösterecek

Biliyorum, eleştirilecek yanı gerçekten çok var ama aklıma çok takılıyor habire düşünüyorum avantajları:

1. Güvenlik: kodlar değiştirilebilinir, düzenlenebilir, şeffafıdr
  2. İnternet gerekmez: Kullanıcı kodları indirip offline’de çalıştırabilir
  3. Tam hız: Hız gecikmesi sıfır

düşşünceleriniz neler merak ediyorum?

1 Beğeni

Cahilliğimden ötürü anladığımı söyleyemem. Ama birkaç şey yazmak isterim.

Bahsi geçen site, aslında bir dağıtımın test etmenizi değil, sadece görmenizi sağlıyor. Onu gerçek anlamda test edemiyorsunuz çünkü İNTERNET’i yok. Böyle olunca, bazı sorunlar doğuyor. Örnek: Benim bir sürümü test etmem saatler sürer. Kendi kullandığım programları kurmamı gerektirir. Gerçek bu arada bu. O sürümü gerçekten kullanıp kullanmayacağıma karar vermek için iki-üç gün üzerinde çalışmam gerekiyor. Tüm ihtiyaç duyduğum programları kurmalıyım ve nasıl çalıştıklarına, hata verip vermediklerine bakmalıyım. Distrosea, bu konuda beni yanılttı ve Kubuntu ve Xubuntu ile vaktimi boşa harcamama neden oldu.

İnternet bağlantısının olmaması bir eksiklik değil bence; bilinçli de yapılmış olabilir. Çünkü kullanıcı sakıncalı şeyler yapabilir. Ama bu defa da hiçbir şeyi deneyemiyorsun. Klasörler, menüler arasında gezinerek bir sürümü test edemezsin ki? Sadece görmüş olursun…

Söyleyeceğim ikinci şey de şu:

Bundan yıllar evvel, online işletim sistemi fikrim vardı. İnsanlar işletim sistemi kurmayacak, sistemlerini uzaktan kullanacaktı. Ama birçok eksisi/engeli nedeniyle bu fikrim fikir olarak kaldı. Çok da üzülmedim, kaynakların boşa harcanmasından başka birşey değil yani…

Bu arada bilgisi olmayan arkadaşlar varsa, “disksiz sistem” diye bu mantıkla çalışan bir teknik var. Bir server oluşturuyorsun ve clientlerin açılışta buna bağlanmasını sağlıyorsun. Clientler gidip servere “işletim sistemi nerede?” diye soruyor, server de ona işletim sistemini bir imajdan veriyor. Benim çok ilgimi çeken bir konu. Bu sistemi kurmak baya maliyetli ve teknik detayı fazla.

1 gbps internet saniyede 100 120 mb sn veri akışı kaç kişide var ?

sunucu veya yayıncı değilseniz

100 mbps 10 12 mb sn veri akışı iş görür mü?

disksiz sistem için çok yavaş kalırlar.

pcie 5 ssd lerin okuma hızları 5 gb sn den fazla yani

40 gbps internete eşdeğer.

sistem denemek için normal bir ssd alıp farklı sistemleri silip kurup deneyip bakmak mantıklı

günün sonunda stabil sistem stabil sistemdir yanlış işlemlere karşı yedeklemek

de gerekli.

pc toplamadan önce laptopla sanal makinalarda dolaştım ekran kartı yok sunucularda ama internetleri tam kullanmalık . :grinning:

Wasm teknolojisi ile dediğim simulasyonu gerçek linux’a çevirmek mümkündür. Ayrıca İNTERNET size tam olarak neden lazım? Sonuçta Firefox’u Windows’da da açarsınız, Android’de de? İnternet siteleri de aynı şey?

Tabi dediğimi gibi tartışılır daha, hem zaten emeğin fazla olduğunu düşünmüyorum, bir gnome, bir de kde simulasyon yaparsın ilk oluşturduğun dağıtımın ayarlarıyla azıcık oynayıp tüm dağıtımlara benzetebilirsin. Sonuçta uygulamalar aynı, arayüzde çok bir değişiklik yok. Terminali json gibi araçlar ile de yapabilirsin. Hani kolaylık çok, yeter ki kullanmasını bilelim.

Herhalde istediğim projeye benzer ya da aynısı bir proje var https://webos.js.org/

1. Düzenleme: Şu an Linux simulasyonunda gecikme sıfır olarak google arama motoru çalıştırabiliyorum? İsteğiniz bu mu? Çünkü sitelere falan giriyorsunuz
1 Beğeni

Kesinlikle en doğrusu ancak herkesin böyle bir tecrübeye sahip olacağını veya böyle bir işe kalkışacağını düşünmüyorum.

Anlayan bir kişiye ana karta sata güç ve veri kablosu taktırılabilir sata ssd leri takıp sökmek kolay yanlış takma riski yok.

ssd ler ile sistem kurmalar çok hızlandı dvd den hdd ye sistem kurarken 4 5 saat gidiyordu

çok hantal bir sistem değilse çok hızlı kurulabiliyor kişiselleştirme kısmını not almak lazım onu yaptım bunu yaptım

Bknz: Puter OS

Linux tabanlı değil komple sıfırdan geliştirilmiş ve kendi sunucunuzda ister offline ister online kullanabilirsiniz .