Ofis Belgelerini Sıkıştıramıyorum

Bir hesap tablosu oluşturdum ve bir yere upload etmek için sıkıştırmak istedim. Fakat sağt-tık menüsünde sıkıştır seçeneği yerine arşiv yöneticisiyle çıkar seçeneği var.

ksnip_20230703-202916

odt uzantılı dosyaları da denedim yine aynı. Hatta arşiv programını bağımsız şekilde açıp ofis dosyalarını içine sürüklediğimde içindeki dosya parçacıklarını gösteriyor.

Çözüm olarak ofis dosyasını bir klasörün içine koydum ve klasörle anca sıkıştırdım. Özetle bilgisayarımdaki arşiv yöneticilerinin ikisi de (diğeri ark) ofis dosyalarını gündelik arşiv dosyası olarak görüyor.

Yardım edebilir misiniz?

Masaüstünde sıkıştırma yapmıyor.
Masaüstünde iken boş yere tıklayıp yeni pencerede açı seçip aynı dosyaya sağ tıklarsan arşiv oluştur seçeneği çıkıyor. :slight_smile:

Not: dosya yönetici olarak thunar ve arşiv yöneticisi olarak file-roller kullanıyorum.

Teşekkür ederim. Tamam, öyle yapalım o zaman.

Arkadaşlar merhabalar,

@Bekir , sana yanıt yazdığım zaman windowsdaydım. Meselenin çözüldüğünü teyit etmeden çözüldü yazmıştım. Şimdi Pardus’a geçtikten sonra bahsettiğin şeyi denemek istedim. Şu an ods uzantılı bir dosyayı seçiyorum. Ancak dosya yöneticisinden dosyaya sağtık yaptığımda yine sıkıştır yok. Buraya çıkar falan var.

thunar-archive-plugin ve thunar yüklü olması gerekiyor.
Yüklü değilse yükleyip yeniden başlat.

Gerek thunar, gerekse thunar archive plugin yüklü
Ayrıca Dolphin dosya yöneticisi de yüklü. Dolphin default dosya yöneticisi. İkisinde de aynı sorun var.

Bende thunar ile file-roller yüklü.
Thunarı varsayılan yapmak lazım.
Dolphin kullanıyorsan dolphin-plugins yüklü olması gerekiyor .

Thunar’ı varsayılan yapamam. Bende de ikisi yüklü. Ayrıca Dolphin plugins ile dolphinin ihtiyaç duyduğu Ark da yüklü.

Sorun şu: Her iki arşiv yöneticisi de (file roller ve Ark) ofis dosyalarını arşiv dosyası olarak görüyor ve sıkıştıracağı yerde içini açmak istiyor.

Flood için özür dilerim.

Chat GPT ile biraz cebelleştim. Nano ile birşeyler yaptırdı, ardından Dolphin dosya yöneticisi ile masaüstünü açtığımda ofis belgelerim için (ods) sıkıştır komutu eklendiğini gördüm.

Chat gpt:

Anladım, ofis dosyalarının arşiv yazılımları tarafından otomatik olarak arşiv dosyası olarak algılanması sorununu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Terminali açın ve aşağıdaki komutu kullanarak ~/.config/mimeapps.list dosyasını düzenleyin:

javascriptCopy code

nano ~/.config/mimeapps.list
  1. mimeapps.list dosyası metin düzenleyicide açıldığında, [Default Applications] (Varsayılan Uygulamalar) bölümünü bulun.
  2. Bu bölümde, application/zip=org.gnome.FileRoller.desktop satırını bulun ve aşağıdaki satırı ekleyin:

arduinoCopy code

application/vnd.oasis.opendocument.text=org.gnome.FileRoller.desktop;

Bu satır, ofis belgeleri için “File Roller” arşiv yöneticisini varsayılan olarak kullanmasını sağlar. Bu durumda, ofis belgelerini sıkıştırmak için sağ tıklama menüsünde “Sıkıştır” seçeneği görünecektir.
4. Düzenlemeleri kaydetmek için Ctrl + O tuş kombinasyonunu kullanın, ardından Ctrl + X tuş kombinasyonu ile metin düzenleyiciden çıkın.

Bu adımları takip ettikten sonra, ofis belgeleri için “Sıkıştır” seçeneğini sağ tıklama menüsünde görmelisiniz. Artık ofis dosyalarını sıkıştırabilirsiniz.

Eğer bu çözüm işe yaramazsa veya başka bir sorunuz varsa, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

İşte durum bu. Bahsettiği ayarlar file roller için olmasına rağmen nasıl Dolphin içinde “sıkıştır” çıktı, orasını anlamadım. Ya da ben daha önce görmemiştim, bilemiyorum.