Kıymetli Pardus ve LiderAhenk Projesi geliştiricileri,
Bir öğretmen olarak Kasım ara tatilindeki mesleki çalışma dönemimizde Pardus ETAP ve LiderAhenk projelerinin kurslarını gördüğümde gerçekten çok mutlu oldum. Şu anda LiderAhenk kursunda videolar ile etkileşimli alanları tamamlayarak ilerlemeye devam ediyorum. Videolar kısa, insanı sıkmıyor, çok güzel ve kaliteli hazırlanmış. Gereksiz ayrıntılara boğmuyor, uzaktan eğitim için gayet güzel içerikler hazırlanmış.
Şunu söylemeliyim, mesleki çalışma dönemlerimizde bu tarz kursları / eğitim seminerlerini izlemek zorundayız. Bu nedenle Pardus’un ve bileşenlerinin tanınırlığının artması adına bu ve bunun gibi eğitim videoları ve kursların artırılması büyük önem arz ediyor.
Bir fikir olması adına tavsiyem, hazırladığınız bu iki harika eğitime ek olarak bir sonraki seminer dönemleri için aşağıdaki başlıklara da yoğunlaşmanız;
- Özgür yazılım ve Linux Semineri (Bu eğitimde özgür yazılım felsefesi, tarihi, açık kaynak kavramı ve Linux’un ne olduğu üzerinde kısaca durularak güzel bir tanıtım yapılabilir.
- Pardus Semineri (Bu eğitimde yine girişte açık kaynak, özgür yazılım gibi kavramların ne olduğu kısaca anlatılarak Pardus’un ne olduğu, gelişimi ve bünyesindeki projeleri hakkında genel bilgi verilmeli. Özellikle İkinci işletim sistemi olarak nasıl kurulacağı ayrıntılı olarak anlatılmalı, kurulum sırasındaki otomatik disk bölümleme yerine elle yapılandırma kısmı gösterilmeli, gerekirse bios ayarlarından kısaca bahsedilmeli)
- Pardus ana sürümü temel kullanımı kursu (grafik arayüzden son kullanıcıya hitap edecek, günlük işlerini görecek kadar bilgi sahibi olunabilecek bir kurs olmalı. Pardus yazılım merkezi üzerinden uygulama yükleme, silme gibi işlemler gösterilmeli)
- Pardus ana sürümü ileri seviye kursu (Linux konsol komutları öğretilmeli, betik yazma eğitimi verilmeli, uygulama ödevleri olmalı)
- Pardus server kursu (nasıl olur bilmiyorum siz değerlendirin)
- LPI sertifikasyon eğitimi (nasıl olur bilmiyorum siz değerlendirin, belki sadece https://www.btkakademi.gov.tr/ de olmalı)
- Temel Libre Office Eğitimi
- İleri Seviye Libre Office Eğitimi (Makro yazma vs.)
Bence bu tarz eğitimler mutlaka olmalı. İnsanlar bunları gördükçe ve bitirdikçe Pardus’un tanınırlığı kesinlikle artacaktır diye inanıyorum. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Ayrıca yukarıda bahsettiğim kurs / seminerler https://www.btkakademi.gov.tr/ de de olmalı. BTK Akademi’de Pardus ile ilgili sadece 1 tane kurs var.
Şunları da eklemek istiyorum, çeşitli uzaktan eğitim platformlarında verilen bilgisayar bilimi ile ilgili kurslarda (python, veri bilimi, yapay zeka, makine öğrenmesi, mobil uygulama geliştirme vs.) eğitmenler eğitim içeriğini windows yüklü bir bigisayarda ya da Mac üzerinde öğrencilere veriyor. Bunu izleyenlerde sanki sadece bu sistemlere sahip olmak gerekiyormuş gibi bir algı oluşuyor. Sadece windows ve Mac için bir şeylerin nasıl yapılacağı ve hazırlanacağı anlatılıyor. Özellikle https://www.btkakademi.gov.tr/ deki bilgisayar bilimi ile ilgili kursların Pardus üzerinden anlatılmasının algı yönetimi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnsanları Pardus’u kullanmaya ya da denemeye teşvik edecektir. Özellikle bir işte Python kullanılacaksa Pardus işi çok rahatlatıyor.
Pardus’un anlatıldığı herhangi bir kurs ya da seminerde kurulum aşaması anlatılırken mutlaka ve mutlaka ikinci işletim sistemi olarak kurulum gösterilmeli. Yani windows üzerinden disk bölümleme yapıp sonra Pardus’u yükleme adımına geçilerek bu iş anlatılmalı. Aksi takdirde sadece denemek isteyen birisi Pardus kurulum aşamalarında diski yardımcı ile otomatik bölümlendirdiğinde her şeyini kaybedecek ve Pardus’a karşı nefret geliştirecektir. Yıllarca sakladığı verilerini kaybetme ihtimali var nede olsa. Ama ikinci sistem olarak kurmasının avantajları ikna edici olabilir (windows çökerse dosyalara erişebilme vs.). Bence tüm bunlar insanlarda olumlu bir algı oluşturma adına önemli.
İyi çalışmalar…