Değerli dostlar merhabalar Pardus ile ilgili şöyle bir eleştirim olacak flaş belleklere dosya yükleme sonrasında hemen bağını koparamiyorum. Üzerine dosya yazılıyor çıkarmayın diyor birkaç defa uyarı dinlemeyip çıkardığım bellek bozuldu maalesef Windows ortamında çalışan bazı özel programlar yardımı ile belleği tekrar onarabildim fakat çok uzun zaman aldı. Belleğin bozulacagi vardır bozulmuştur. Pardusa bağlamıyorum fakat bu tarz özel programlar keşke Pardus uyumlu olabilse de terk ettiğimiz sisteme mecbur kalmasak. Dosya yöneticisi tarafında Pardus geliştiricilerinin bir çalışması var mı merak ediyorum
Diskler diye uygulama var orda herşey gözükür
Hocam sync (senkronize) işlemi devam ettiği için çıkarttırmıyor. Büyük dosya kopyaladıysanız uzun sürebilir.
Selamün Aleyküm
Aslında bu durum tamponda(buffer) kalan verilerin yazılmasını beklemek ile alakalı bir durum.
Eğer ISO’ları dd
komutu ile yazıyorsanız komuttan sonra sync
komutunu çalıştırın.
Örnek komut:
sudo dd status=progress if=ISO_DOSYASI of=/dev/sdX; sync
Hocam mevzu iso dosyası yazdırma değil ama kapasite olarak diyelim ki Gb seviyesinde bir film veya zip dosya yazılıyorken dosya yöneticisi dosya yüklemesini tamamlamış olarak bildirim göndermesine rağmen arka planda hala bir şeyler yazılıyor olması. Tüm yazdırma işlemleri bahsi geçen tampon bellek yazması falan bittikten sonra gerçekten usb bellek çıkarılabilir olduğunda dosya yöneticisi bildirim gönderse sorun olmayacak.
@Serkan_gundogdu haklısın. O konuda ben de muzdaribim.
Dosya yöneticisi, tampon bellekteki durumu da takip etse güzel olurdu.
Linux’ta USB depolama cihazları dosya yöneticisinden “Eject(Çıkar)” yapılmadan çekilmemeli. Bu sistemin çalışmasıyla alakalı. MacOS’te de önce Eject edilip sonra çıkarılıyor. Sadece Windows burada farklı.
Linux ve MacOS’teki Eject edilme gerekliliği her açıdan daha güvenli. Linux ve MacOS farklı disklere yazım yaparken write cache(yazım arabelleği) kullanıyor. Bu performansı arttıran bir özellik. Fakat arabellekteki aktarımın bitmesi beklenmeden USB cihaz çıkarılmamalı. Windows’ta ise bu arabellek yok. Dolayısıyla performanstan feragat edilerek cihaz her an çıkarılabilirmiş gibi muamele görüyor. Bu yüzden Eject etmeden de çıkarılabilir.
Fakat bu da bazı sorunlara yol açabilir. Mesela bir uygulama arkaplanda hala usb üzerinde çalışıyor olabilir. Dolayısıyla veri kaybı ve veri bozulmalarına yol açabilir.
Özetle: Mutlaka USB depolama cihazlarını çekmeden önce dosya yöneticisinden “Eject(Çıkar)” seçeneğiyle çıkartın.
Ardından “Güvenli bir şekilde çıkartılabilir” mesajını gördüğünüzde USB cihazınızı çekin.
Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.