Öneri: Teknofest Pardus Kurulum Etkinliği

Merhaba

Malum 17-21 Eylül tarihlerinde İsranbul’da #Teknofest yapılacak ve yüzbinlerce genç bu etkinliğe katılacak, Pardus ekibi ve biz gönüllüler olarak bu etkinlikte pardus ile tanışmak isteyen gençlerin bilgisayarlarına kurulum yaparak destek olabiliriz diye düşünüyorum. Bu etkinlik ile Pardus (linux) tanışmak isteyen gençler profesyonel bir yardımla temiz başlangıç yaparlar ve merak ettikleri sorular yada ihtiyaçları olan uygulamalarıda bu etkinlikte kurdurabilirler. Böyle bir etkinlik olursa ben şahsen gönüllü olarak katılım sağlayabilirim.

Sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir.

Teknofest olarak Pardusun desteklenmesi şart olmalı…

2 Beğeni

Yapılacaksa dual boot şeklinde yapılabilir. Maalesef Windows tekeli daha bitmiş değil. Özellikle üniversite öğrencilerinin kullanması gereken pek çok Windows’a bağımlı program var. Bundan dolayı Windows’un yanına kurulması daha mantıklı.

Ancak bir diğer sorun ise işin sıkıntıları. Dual boot için diskin bölümlendirilmesi gerekiyor. Tek bir yanlış işlem tüm verileri yok eder. Komple Windows’u silip Pardus yüklenecekse bu sıkıntı değil ancak tüm verilerin yedeklenmesi gerekiyor ve bu da öyle 10dk’da yapılabilecek bir şey değil. Tabi bu seferde önceki bahsettiğim Windows’a bağımlı uygulamalar var ise sorun olacaktır. Donanım uyumluluğunda ayrıca test edilmesi gerekiyor.

Kısacası Windows’dan Pardus’a geçme oldukça zahmetli ve zaman alacak bir süreç. İsteyenlerin önceden önemli verilerini alıp bilgisayarı hazırlaması gerekiyor. Tanıtım faaliyetlerinin arttırılması daha mantıklı görünüyor. Sokaktan rastgele birine Pardus’u sorsan büyük ihtimalle cevap vermez. Pardus’un genel toplum tarafından bilinirliğinin daha da artması gerekiyor.

Teknofest’te Pardus Hata Yakalama ve Öneri Yarışması var. Bu yarışma ile Pardus’a katkı yapılması teşvik ediliyor.

Başka bir konu ise T3 Vakfı gibi açık kaynak yazılımları destekleyen bir kurum neden örnek şablonlarda Microsoft Office dosya formatlarını kullanıyor? Teknofest’in sitesindeki yarışmaların rapor şablonlarına bakıyorum, dosyaların formatları hep Microsoft Office dosyaları(.docx, .pptx) oluyor. Bazı şablonlarda raporun Arial gibi açık kaynak olmayan Microsoft fontlarının kullanılmasını istiyor.

Evet LibreOffice, Office dosyalarını açabiliyor ve kaydedebiliyor ama 100% uyumlu değil. Üniversitenin verdiği slayt dosyasını PDF’e doğru düzgün çeviremedi. Çevirmek için Office’in web sürümünü kullanmak zorunda kaldım. Pardus’a Microsoft fontları yüklenebiliyor ama özgür olmayan fontlar Pardus’un açık kaynak anlayışına ters.

Kurumlarda sadece Pardus değil LibreOffice kullanımının da yaygınlaştırılması gerekiyor. RAR, Microsoft Office gibi kapalı kaynak dosya formatlarından uzak durulmalı.

1 Beğeni

Dual boot konusunda haklısınız zaten benim bu etkinliği önerme amacımda bu gibi konularda gençlere yardımcı olmak. Ayrıca sadece Windows Pardus değil Ubuntu linux mint Zorin OS gibi diğer bilinen linux dağıtımları da kurulabilir bunlarla da dual boot yapılabilir.