Online Ve Ücretsiz Microsoft 365 Alternatifi!

mixworks

:wave: MixWorks: Acemi Bir Ruhla Geliştirilen Çevrimiçi Ofis Alternatifi!

Selamlar!

Ben, MixWorks projesinin tek geliştiricisi. Dürüst olmam gerekirse, ben bir web geliştiricisi değilim ve bu projeye, “Herkesin kullanabileceği, platformdan bağımsız (özellikle Linux dostu!) bir araç yapmalıyım!” heyecanıyla başladım.

Bu yüzden, projenin bazı kısımları baştan savma duruyor, çok hızlı çıktığı için yer yer hatalar (buglar) barındırıyor. Lütfen gördüğünüz tüm eksiklikler için şimdiden özür dilerim! Ancak bu hız, projeyi hızla ilerletmemi sağlıyor.

MixWorks, size online olarak Ücretsiz ve Güvenli bir biçimde doküman, tablo ve slayt düzenleme imkanı sunuyor. Proje tamamen Açık Kaynaklı (GPL 3 lisanslı) ve artık yeni adresinde yayında (Github hesabımla ilgili bir sorun yaşıyorum, şimdilik drive’den kodlara erişebilirsiniz, en kısa zamanda çözeceğim)

:point_right: Yeni Adresimiz: https://mixworks.netlify.app

Şu an proje hala Alpha seviyesinde, yani henüz çok ham. Ama gelin, bu yolculukta neler yaptığımıza yakından bakalım.

:book: MixDocs: Mavi Temalı Doküman Editörümüz

MixDocs, mavi teması ve hafif yapısıyla belgelerinizi düzenlemeniz için var. Şu anlık kabaca %20’lik kısmı tamamlandı.

Temel Özellikler (MixDocs)

• Biçimlendirme Araçları:
    • Yazı tipi, boyutu, rengi ve vurgu rengi.
    • Kalın, Eğik, Altı Çizili ve Üstü Çizili gibi temel stiller.
  • Belge Yapısı:
    • Dosya adını kolayca değiştirme.
    • Çoklu sayfa desteği.
    • Bul ve Değiştir fonksiyonu.
  • Dosya Yönetimi (GÜNCEL ve ÖNEMLİ!)

Kaydet seçeneğini seçtiğinizde artık şu formatları göreceksiniz:

• PDF: Artık belgelerinizi yazdırmaya hazır PDF formatında alabilirsiniz!
  • DOCX: Word ile açılabilen format (Uyumluluk sorunu olabilir, dikkat!).
  • HTML: Biçimlendirmelerinizi en iyi koruyan, evrensel format.
  • TXT: Çok evrensel, sade metin formatı.

Kaydetme İpuçları (Neden .DOCX ZOR?)

Profesyonel web tabanlı editörler bile .docx’i tam desteklemekte zorlanırken, benim gibi amatör birinin bunu hatasız yapması daha da zor. Bu yüzden size tavsiyem:

İpucu: Yazınızı bitirene kadar HTML formatında kaydedin (tüm biçimlendirmeleriniz en iyi şekilde korunur). Yazı bittiğinde, Word’e göndermeniz gerekiyorsa son bir kez .docx olarak kaydedin.

:chart_with_upwards_trend: MixTable: Yeşil E-Tablo Programı

Tablo programımız şu anlık tam verimli çalışmıyor ancak üzerinde yoğun çalışıyorum! Amacım, size temel formül desteği sunan güçlü bir araç sunmak.

Özellikler (MixTable Hedefleri)

• Büyük Çalışma Alanı: Başlangıçta 100x100 hücre.
  • Fonksiyonellik: Temel Formül desteği (=A1+B2, =SUM gibi).
  • Dosya Çıktısı: CSV, XLSX (Excel Uyumlu), PDF ve HTML olarak kaydetme.

:camera: MixSlides: Turuncu Sunum Editörü

Slayt editörümüz de MixDocs gibi yaklaşık %20 seviyesinde ve temel bir sunum hazırlamanızı sağlar.

Özellikler (MixSlides)

• Düzenleme: Slayt ekleme, silme ve kolayca içerik (Metin/Görsel) ekleme.
  • Yerleşim: Öğeleri serbestçe sürükleyip bırakma.
  • Kaydetme: PDF ve PPTX (PowerPoint Uyumlu) formatlarında çıktı alma.

:raising_hand: Sonuç

MixWorks, mükemmel bir yazılım değil; ama birilerinin ücretsiz, açık kaynaklı ve herkesin bilgisayarında çalışan bir alternatif yaratma çabasıdır. Hatalar için tekrar özür dilerim. Eğer kodlama bilginiz varsa veya sadece hataları raporlamak isterseniz, bu projeye destek olmanız beni çok mutlu eder!

:link: Bağlantılar

Kod: MixWorks - Google Drive
Site: mixworks.netlify.app

4 Beğeni

Gayet iyi.

Telefonda bir yazı oluşturdum ve kaydet diyerek indirebildim. Daha da geliştirilmeli.

Bende şöyle birşey yaptım:

İki ayrı ikon teması var.

Proje “Pardus Zabıt Katibi” olarak hayata başlamıştı. O zamanlar acemiydim. Sonra buna evrildi. Kendi uzantımı icadettim ve yazılan yazının o uzantıda çıkmasını sağladım. Ama bir noktada artık tıkanınca @cektor ile biraz daha ilerlettik (çeviri konusunda vb). Daha da eksiklikleri var. Bunun Excell ve Powerpoint versiyonunu da yapacağım.

Çok yorucu bir proje. Az daha beklesin.

1 Beğeni

Sizinki daha zor. Çok kapsamlı olmuş çünkü.
Ayrıca masaüstü uygulaması. Bir de bence en zoru excel hali. Umarım siz de yaparsınız. Bayağı emek var gibi gözüküyor her halde bir kaç yıl. Çeviri işini Allah’tan Tarayıcılar yapıyor. Yine de İngilizce ekleyecem.

1 Beğeni

Birkaç yıl yok. Toplam iş saati bakımından 10-15 gün yoktur bile. Ama zamana yaydığım için 3 ayı geçti. Ne zaman devam edeceğimi bilmiyorum, motivasyon eksik. Dediğin gibi tam olarak tamamlanması birkaç yıl olabilir ama.

Bu, basit bir MS Wordpad alternatifi. Birkaç yüz MB’lik kocaman LibreOffice kullanmak istemeyen, sadece basit metin sayfaları oluşturmak isteyenler için tasarladım. Linux tarafında wordpad alternatifi yoktu. Belki isteyenler var? Öyle olunca yumuldum başladım. Başlangıçta neyin ne olduğunu bilmediğimdem Pardus Zabıt Katibi olarak başlattım projeyi ama sonradan uyanıp değiştirdim. Pardus devlete ait bir proje ve bir eksik varsa kendi ekiplerine yaptırırlar zaten.

Bir de şöyle bir durum var:

Önce kendini ispatla, sonra gel bakarız deniyor. O programın gerçek bir program haline gelmesi yıllar alacak bir durum. Beta’dan Stable’ye geçmesi ve yaygınlaşması şart. Kullanım kolaylığı ve GUI tasarımının son derece temiz, anlaşılır olması vb bekleniyor. Yani şundan dolayı yazıyorum, aaaa ne güzel yaptın bunu hemen depoya eklesinler gibi bir durum yok. Depo çöpe dönüyor öyle.

1 Beğeni

Kullandım, İnceledim Bence Çok Güzel Olmuş Devamını Dilerim.

güzel çalışıyor, umarım .odt desteği de gelir.

MixWorks’un ilk topluluk önerisine tabi ki canla başla çalışacağım ancak…

ODT karmaşık bir format. Biraz zor olabilir. Çok çabalayacağım. İlk amacım içe aktarma ve görüntüleme.
Öneriniz için çok teşekkürler

Yeni: MixWorks Diagrams

Artık Diyagramlar oluşturup onları düzenleyebileceksiniz. PNG ve SVG formatları sunuyor. Ancak daha Beta aşamasında ve neredeyse hiçbir şeyi tamamlanmamış.

Yakında: Şablonlar!

Şablonlar sayesinde hızla doküman, slayt, tablo ve diyagram oluşturabileceksiniz. Kısa zamanda erişime sunulacak.

Yakında: MixWorks Blog

Blog sitemiz sayesinde yeni güncellemeleri ve yenilikleri anında öğrenebileceksiniz.

1 Beğeni

Faydalı proje, dar zamanda başvurulabilir.

@Beko bu projenin geliştiricisi siz misiniz?

Evet benim. Bir sorunuz varsa alabilirim?

burada ne demek istediniz? Herhalde office ile ilgili sıkıntı yaşadığınız zaman başvurulabilinir olduğunu anlatmaya çalıştınız.

Yeni: MixWorks M formatları

Artık tamamen açık kaynaklı kendi formatlarımızı kullanabileceksiniz. Sırasıyla:
.docm
.pptm
.xlsm
şeklinde 3 formatımız var. Hepsini açacak ve görüntülenmeyi sağlayacak bir masaüstü uygulaması ise yakında gelecek. Şu an sadece .docm açılıyor.

Üzücü Haber: Docx ve Odt uyumlulukları ertelendi

Bu tarz karışık formatları tarayıcıda açmak büyük bir emek gerektirdiğinden bunları daha da erteledim. Ancak öncelikli olarak .odt desteği üzerinde çalışıyorum. Ek olarak diğer ofis yazılımlarının da M formatlarını açması güzel olurdu…

İlk MixWorks güncelleme yazımızda bir sürü yenilik ve özellik sizi bekliyor. Bu hafta:

UK: UI Kit Tasarımcınız
Slayt+ Güncellemesi: Üst Düzey Sunum Deneyimi
Diyagram Beta’dan Çıktı: Tüm özellikler
M Formatları: Açık Kaynaklı Formatlar!

Devamı için: MixWorks'a Büyük Yenilikler!
(Soru: Sizce böyle mi daha iyi yoksa direkt içeriği buraya mı yazayım?)