@shampuan Dünyada hiçbir yazılım mağazası önüne her gelenin sorgusuz sualsiz testsiz denetimsiz uygulama ekleyebildiği bir yer değil.
Play Store, App Store, Windows Store, hatta linux tarafında Flathub.org bunlara örnekler.
Pardus’a uygulama geliştiren bireysel geliştiriciler şöyle bir başlangıç yapabilir:
- Geliştirdiğiniz programı bir .deb paketi haline getirirsiniz.
- Kendi sitenizde veya github sayfasındaki Releases kısmında bu .deb paketini kurulabilmesi için sunarsınız.
- Program kullanıldıkça ve birkaç versiyon daha alıp hatalar giderilip olgunlaştıkça zaten insanlar mağazaya konulmasını da talep eder. Bu seviyedeyken mağazaya eklenebilir.
Bir geliştirici herhangi bir programın ilk sürümü çıkar çıkmaz hemen mağazaya konulmasını isterse, ve böyle yüzlerce hevesli yeni geliştirici olduğunu düşünürsek, bu pek iyi olmaz değil mi? Mağaza bir sürü olgunlaşmamış, deneysel, garip programlarla dolar.
Ama bu “şimdilik” ve “ilerde düzenlenir” kısmı bana iyi bir fikir gibi gelmedi.
Bunu sizin için kolay olsun diye söyledim, ilk çıkan logonun harikulade olması gerekmiyor. Markalar zaten geliştikçe kimliklerini yeniler. Uygulamanın işlevselliği kötü olursa “harika bir logo” uygulamayı kullanılabilir yapmaz. Uygulama oturduktan sonra ise logoyu yenilemek mümkün.
Emin bey, sabahtan beri şunu çözmeye çalışıyorum:
Demek istediğim net aslında, son kullanıcı sizin deb paketinizi kurduktan sonra sisteminde uygulamayı sorunsuz açabilmeli, sorunsuzca ve kalıntısız kaldırabilmeli. Yani sizin herhangi bir uygulamayı kurarken beklentileriniz neyse öyle çalışmalı.
Bir de görsellik UI/UX bir GUI uygulaması için epey önemli. Mağazaya konacak bir uygulama hem görsel bir kalitede olmalı, hem kod altyapısı da düzgün olmalı. Yani belirli bir standartta olmalı. “Ben yaptım, hadi ekleyin” diye hiçbir mağaza kabul etmez.
Örneğin geliştirdiğiniz uygulamayı önce Flathub.org’a eklemeyi denemeniz daha iyi olabilir. Demek istediğim şeyleri tecrübe etmiş olursunuz. Pardus ekibine kızmışsınız sanırım, biraz da onlara kızın :).