Optirun ve primusrun komutları

Merhaba, kullandığım bilgisayar Asus ROG Strix Scar 3. Intel UHD Graphics 630 ve NVIDIA GeForce RTX 2070 Mobile grafik işlemcileri var. Windows + Pardus dual-boot yaptım. Windows’ta sıkıntı yok ama Pardus’ta sistem çok fazla güç tüketiyordu. Optimus kullanabilmek için Debian Wiki’deki anlatımla Bumblebee kurdum. Pil ömrü 2 katının üstüne çıktı. Bütün forum sitelerinde NVIDIA ile çalıştırmak için primusrun veya optirun komutunu eklemek gerektiği yazıyor.
Herhangi bir uygulamanın başına optirun komutunu ekleyince şu hatayı alıyorum:

[ 2083.180840] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module “nvidia” (module does not exist, 0)
[ 2083.180854] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Ancak herhangi bir uygulamanın başına primusrun komutunu ekleyince hiçbir sorun çıkmadan uygulama çalışıyor.
Kafam karıştı. Optirun’daki bu sorunu nasıl çözebilirim veya çözmeden de devam edebilir miyim? Bu iki komut arasındaki fark nedir?

Linux dağıtımlarda genellikle güç yönetim uygulamaları yüklü gelmiyor. Güç tasarrufu için TLP’yi kurabilirsiniz. Gözle görülür şekilde pil süresinde artış oluyor.

1 Beğeni

Dizüstü bilgisayarlarda bulunan çift ekran kartı (özellikle nvidia + intel) Linux camiasında biraz problemli.

PopOS, Ubuntu 20.04, Manjaro dağıtımlarını bir deneyin.

Eğer Ubuntu kurarsanız çift ekran kartı sorununu çözdüklerini iddia ediyorlar. Uygulamaları sağ tıklayıp “Launch with dedicated graphics card” seçeneğiyle Nvidia kartıyla açabilirsiniz.

Eğer Manjaro kurarsanız optimus-manager adında başarılı bir uygulama var ekran kartı geçişleri için: GitHub - Askannz/optimus-manager: A Linux program to handle GPU switching on Optimus laptops. (Fakat manjaro debian tabanlı bir dağıtım değil, arch tabanlı bir dağıtım.)

PopOS da yine ekran kartı problemlerini çözdüğünü iddia eden bir dağıtım:

Pardus’tan ayrılmayı pek düşünmüyorum. Ayrılırsam da Debian’a geçerim. Ancak yine de öneriniz için teşekkürler.
Bu iki komut arasında ne fark var, biliyorsanız anlatabilir misiniz?

Ağır grafik gerektiren işlemleriniz için şimdilik Windows’u kullanabilirsiniz. Nvidia’nın Windows’a verdiği sürücü desteği daha iyi.

Linux için ise normal kullanımda intel uhd graphics rahatlıkla işinizi görür.

1 Beğeni

sudo apt install nvidia-driver komutunu çalıştırdım. Birkaç tane bağımlılık karşılayamama hatası verdi. APT ile o bağımlılıkları kurup, bu komutu tekrar çalıştırdım. optirun komutu sorunsuzca çalışmaya başladı ama primusrun komutu silindi. sudo apt install primus komutuyla Primus’u tekrar kurdum. Şimdi iki komut da sorunsuzca çalışıyor. Ubuntu ile ilgili forumlarda öğrendiğime göre primusrun komutu daha düşük seviyeliymiş ve böylece çok daha yüksek performans ile daha fazla uygulama uyumluluğu sağlıyormuş. Sürücüler hakkında çok bilgili olmadığım için bu bilginin doğruluğunu bilmiyorum.

Bunlarla uğraşırken sanırım Pardus’u çökerttim. Dönen açılış ekranında takılmaya ve güç tuşu dışındaki hiçbir şeyi algılamamaya başladı. Windows’ta sıkıntı yok. Temiz kurulum yaptım. Artık ne olursa olsun önyüklü gelen Nouveau ile devam edeceğim. Havalı şeyler gerekirse Windows’u kullanırım.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.