DİKKAT! Bu program henüz beta’dır. Şahsi testlerimde bir sorunla karşılaşılmadı. Ancak sizde de bir hata çıkmayacak diye bir kural yoktur. Lütfen duyarlı olun. Programda bazı kenar/uç durumlar olabilir. Herşeyini detayına kadar test edemedim.
Test etmek isterseniz, hataları bildirebilirsiniz. Ben bir hatayla “henüz” karşılaşmadım.
Programın adını yanlışlıkla “Manager” koymuşum. Şu anda beta olduğu için sorun değil, hallederim. Ona sonra bakılacak.
Hedefler:
Pencere boyutu ufaltılacak (kolay).
Program üzerinde daha fazla planlama ve kontrol.
Çoklu/dinamik dil desteği gelecek.
Çok ileri versiyonlarda tar.gz paketlerini de kurduracağım (zor).
Demin aklımdaydı, şimdi aklıma bişey gelmiyo. Neyse gelince yazarım
Repo:
Dediğim gibi, hata bulursanız söyleyin. Önerilere açığım, tartışırım. Not alırım. Yaparım/yapamam. Siz yazın.
Yüzde işaretinden daha önemli bir sorun var: İlerlemeyi kurulum aşamalarına göre ilerletemiyorum. Apt’ işleminden gelen değerleri düzgün parse ettirip çubuğa gönderemedim. Bu nedenle önce yüzde 10’da bekleyip bitince aniden yüzde 100’e zıplıyordu. Ben de processbar’ı kaldırıp bussy processbar’a çevirdim. Böylece artık kurulum adımlarında animasyonlu bar görünüyor.
Pardus Paket Kurucu, kurulan programların logolarını bazen gösteriyor bazen göstermiyor. Bu programda bu konu üzerinde özellikle durdum ve biraz hallettim. En azından deb paketi içinde bir “pixmaps” ya da “hicolor” klasörü arattırıyorum ve içinde png, ico, svg yakalarsa onu arayüze bastırıyorum. Böylece kullanıcıya aha bu programın simgesi bu diyorum. Bulamazsa, varsayılan bir ikon bastırıyorum.
Kurulum, kaldırma, yeniden yükleme, versiyon yükseltme/düşürme işlemleri hatasız çalışıyor. Zaten subprocess ile arkaplandan apt install gibi komutlar göndererek yaptırdığım için işlemler bilindik şekilde kolay oluyor. Küçük GUI düzeltmeleri vb gibi şeyleri elden geçirdikten sonra 1.0.0 sürüm olarak yayınlamayı düşünüyorum.
Elinize sağlık…
Hızlıca birkaç DEB dosyası ile denedim, hiç kurulum yapmadım.
Pardus’taki ile karşılaştırınca ikisinin görsel açıdan farklı artıları ve eksileri var.
Örneğin, kurulacak uygulama logosu güzel bir artı, fakat alt bölümde küçük bir terminal penceresi gömülü olması yerine Pardus’unki gibi olması daha güzel görünür bence.
Fakat sanırım asıl önemlisi işlevsellik açısından Pardus’unkinden daha az güvenilir olması şimdilik.
Örneğin, bir DEB dosyasında bağımlılık denetiminde “python3:any (Bulunamadı!)” demesi…
Bu bağımlılıklar konusunda ikisinin de hataları olduğu görülüyor maalesef.
Bende python3 kurulu tabii.
Bu sorun, bağımlılıklar listesinde <paket>:any yazdığında, bunun “sadece söz konusu paketin kurulu olup olmadığına bak, hangi sürümünün kurulu olduğu hiç önemli değil” şeklinde anlaşılmayıp any diye bir sürüm aranıyor olmasından kaynaklanıyor olabilir sanki???
Teşekkür ederim @Sadi hocam, şimdi YZ’ye bu durumu çözebilir miyiz diye sordum, sıkıntı yok hallederiz diyor.
Neden kaynaklandığını ve nasıl çözebileceğimi detayıyla önüme döktü. Biraz daha çalışıp dönüş yapıcam.
Edit: Önceki mesajda konuya tam yoğunlaşamamışım. Python3:any diye özel bir paket var sanıyorum. Meğer o Python3’ün herhangi bir sürümü anlamına geliyormuş yeni farkettim. İşi bırakıyorum Şaka şaka devam.
bu programın diğerlerinden farkı tam olarak ne? Ek olarak en üstte llf tool linux resmi koymuşsunuz. Tar.gz paketi kurmak o kadar da zor değil sanırım. Aklımda bir kaç yol var
Debian tarafının meşhur programı gdebi, bazı dosyaları kurarken hiçbir hata mesajı basmadan çöküyor.
Pardus paket kurucu çökmüyor ve iyi çalışıyor.
Olaki pardustan başka bir dağıtıma geçersem, elimde yedek bir paket kurucu olsun da kullanayım diyerek geliştiriyorum.
Resimde şunu görüyorsun: program, low level format tool adlı bir uygulamayı seçmiş ve kuracak. Programın ikonunu da yanda gösteriyor.
Benim için biraz zor.
Önce o tar.gz dosyasının sıradan bir arşiv mi, yoksa bir program paketi mi olduğunu, program ise hangi paket yapısına göre paketlendiğini, bin dosyası mı, klasör ve dosya ağacı mı, bağımlılıklar dahil mi, portable mi değil mi, depends ve desktop belirlenmiş mi yoksa ham içerik mi, değil mi… Bakıp otomatik analiz ettirmek;
Değilse kullanıcıya bu bir program değil/debian paketi değil demek gerekiyor.
Sonra içinde makefile bulup talimata uygun kurmak gerekiyor. Bu benim gibi birine kara duman attırır.
Paket bağımlılıkları taranırken bulunamayanlar kırmızı ile işaretleniyor ve yanında “depoda bulunamadı” uyarısı oluşuyor.
Pencere genişletme/daraltma işlevi getirildi. (Analiz et butonu detay göster/gizle yapıldı)
Kullanıcı kurulum esnasında pencereyi kapatırsa, arkaplanda kuruluma devam etme işlevi getirildi.
Gerçek zamanlı durum kontrolü apt.Cache() çağrısı eklendi. Bu, her analiz başında sistemdeki paket durumunu %100 durumda yansıtmayı sağlar. (Program açıkken başka bir yerden değişim yaparsanız programın anında haberi olur).
Her yeni analiz öncesinde geçici çalışma dizinlerinin otomatik olarak temizlenmesini sağladım.
Boşluk içeren dosya yollarında hata oluşuyordu, tırnak işareti koruması eklenerek fixlendi.
X11 zorlaması ve interaktif olmayan kurulum ortam değişkenleri optimize edildi.
Repo:
Sorun varsa bildirin. Gözümden kaçan ayrıntılar olabilir.