Orjinal Pardus iso dosyasını nasıl düzenleyip, değiştirebilirim..?

Merhaba, aklıma takıldı :slight_smile: Windowsda orjinal windows isolarında mesela olmasını istemediğimiz, gereksiz bulduğumuz programları orjinal isodan çıkartabiliyorduk, veya ekleme yapabiliyorduk bazı programlar aracılığıyla… Aynı şeyi Pardus için de yapabilir miyiz? Linux işletim sistemlerinin çoğunda çalışan böyle bir program var mı? Bir video izledim, orada biraz bahsedilmiş bu konudan ama tam olarak bir program ekleyeyip, çıkarma yapılmamış sanki… Benim istediğim mesela pardus orjinal isosunu öyle bir hale getirmeliyim ki, libre ofis olmasın, yerine ben başka bir ofis dosyası koyayım ve iso dosyasını usb belleğe yazdırdıktan sonra bilgisayara pardusu kurduğumda otomatik olarak attığım ofis kurulsun… Bir de ben ekran arkası resimleri, simgeleri, ikonları, temaları değiştirmek de isterim… Bunların hepsini nasıl yapabilirim? Videodaki program işe yarar mı, ayrıntılı bilgi verebilecek var mı? Teşekkürler :slight_smile:

Merhaba.

Yıllar evvel ben de bu tür konuları çok merak ediyordum. Hatta kendi dağıtımımı çıkarmayı düşünmüştüm.

Yaptığım araştırmalar neticesinde, bunu başarabilmek için ileri seviye linux bilgisine ihtiyacım olduğunu anlayarak vazgeçtim. Ben başlangıç seviyelerinde bir kullanıcı olduğum için yapabileceğim bir işlem değildi. Şayet siz de benim gibiyseniz yapamazsınız.

Anahtar kelime: “Çok Zor”

İyi çalışmalar.

Aşağıda bununla ilgili bazı programları sıraladım acaba hangisi daha işlevsel ve kurulumu daha kolaydır bilemeiyorum:

https://alternativeto.net/software/penguins-eggs/

Mesela en sondaki programda bilgi olarak şöyle yazıyor:

Şöyle baya ayrıntılı bir kaynak sayfa da buldum:

Türkçeleştirme seçeneği ile gayet kolaymış gibi geldi bana :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba, artık yeni programlar ile bu işler daha kolaylaştırılmıştır diye umuyorum veya yeni sürümlerle…

Amacım yedekleme ile uğraşmadan anında iso önyükleyerek her bilgisayarımda pardus veya linux işletim sistemini kurmaktır. Burada temel destekleyici olan ise pardus depolarından bir paketi yüklemeye kalktığımda saatler alabilmektedir ki ben bir kaç paket yüklemiştim… Saatler hatta günler sürer, yedekleme ile de uğraşmak istemiyorum, bir kerede işlem gerçekleşsin… Bu iso öyle ki her bilgisayarda sorunsuzca kurulabilmeli, yani dizüstü bilgisayarımda oluşturduğum canlı yedek isosu gibi sadece dizüstü ile uyumlu olmasın, kurduğum tüm bilgisayarlarda çalışsın aynı orjinal pardus isosu gibi, sürücüleri hangi bilgisayarda pardusu kuruyorsam ona göre ayarlasın yani… Ben artık böyle şeylerin linux tarafında da mümkün olabileceğine inanıyorum, aynı windows tarafında olduğu gibi.

Cubic (Custom Ubuntu ISO Creator ) ile yapabilirsiniz.

Kubik ile denedim :smiley: Ama gzip sıkıştırma aşamasında diskim tamamen doldu hatta taştı ve sisteme zarar vermiş, sistem açılmadı yeniden başlattığımda :frowning:

Allah’a şükürler olsun ki yedeğim vardı, öncesinde yedek almışım :slight_smile:

Sistemi yeniden yükleyebildim. Yedek almak gerçekten çok önemli.
Kubik iyi ama ben ayrıca penguins-egg ve pinguy builder OS da deneyeceğim, sanırsam iso dosyası var, onunla da deneyeceğim çünkü dep paketi pardusa uyumlu değilmiş…

Aslında Pardus ekibine de bir sormak lazım. Ne de olsa sık sık ISO yayınlıyorlar değil mi? :wink:

1 Beğeni

Bir de pardus kendisine has Timeshift gibi bir programı isonun içinde sunmalı, bazen internet olmayabilir ve o durumda yazılım merkezi çalışmaz, kod ile de yapamaz isek ne olcak…? :frowning:

Yani Pardus iso kurduğumuzda aynı windowsdaki gibi bir yedek alma ve yedek yükleme yazılımı olmalı, timeshift den ayrı olarak. Belki vardır da ama ben bilmiyorum, varsa bilgililerin yazmasını rica ederim, herkes okumuş olur :slight_smile: Benim gibi yeni başlayanlar için.

iso modifiye isi tiri-viri isledendir “cok zor” klasinda degildir. Ancak her dagitim icin isler biraz farkli olabilir. Cunku her dagitimin kendi “ISO” sunu farkli bir yaklasimla hazirlayabilir. Kimisinin isosu “paketler kurulmus olarak kullanima hazir dagitim imaji” formatindadir kimisinde paketler isonun icindedir ama kurulu
degildir bir dosyada isimleri yazilidir iso kurulurken bir script bunlari otomatik kurar falan fistan.

iso readonly(salt-okunur) bir formattir. Bunun icin iso direk olarak modifiye edilemez. Once isoyu biyere r/o olarak baglarsin(mount edersin). sonra bagladiyin dizini baska bir dizine komple koplayarsin. Boylece kopyaladigin dizin
r/w olmus olur. Sonra bu kopya dizinde istedigin gibi at kosturduktan sonra bu kopya dizini mkisofs gibi cli veya baska gui araclari/komutlari kullanarak takrar iso formatina donusturursun.

edit:

touch benim.iso
truncate -s 2Gb benim.iso  <-- ne kadar yer lazimsa
losetup -f bizim.iso     <--- bu /dev/loop0' atasin farzedelim.
losetup -f orjinalolan.iso   <--- bu /dev/loop1' e atasin farzedelim.
gdisk /dev/loop0

gdisk ile loop0 uzerinde istedigimiz partitionlari interaktif olarak olustururuz.Farzedelimki soyle yapmisiz:

/dev/loop0p1 <— Bizim EFI partition bu. ilk olmali. 100 Mb olsa kafi.
/dev/loop0p2 <— Bizim /root olsun bu. efiden gereye kalan tum alan.

Diyelimki orjinal da soyle olsun:

/dev/loop1p1 <— orjinalin EFI parti
/dev/loop1p2 <— orjinalin /root’ u.

mkdosfs -n EFIPART /dev/loop0p1  <--- EFI part fat32 olmak zorunda!
mkfs.f2fs -l ROOTPART /dev/loop0p1 <--- SSD'ler f2fs olsa daa iyiymis. 

mount /dev/loop1p1  /orjinal_efi
mount /dev/loop1p2  /orjinal_root

mount /dev/loop0p1  /bizim_efi
mount /dev/loop0p2  /bizim_root

cp -a /orjinal_efi/*  /bizim_efi/
cp -a /orjinal_root/*  /bizim_root/

Sonra bizim kisimlarda istedigimiz duzenlemeler yapilir. bu adim distro spesifiktir. Isler bitince kisimlar umount edilir loop’ lar serbest birakilir.(losetup -d)

NOT: UEFI ile isofs de tarih olmustur. Dagitimlar sirf 2010dan once satilan uefisiz antika pc/laptoplarda boot etsin diye iso formatiyla dagitiyor kendini.
Hatta bazi dagitimlar isoya teneznul bile etmiyor .img uzantisiyla dagitiyor kendini. Bizim yukarda yaptigimiz seyler .img oluyor. .iso diye yazdigima bakmayin.

.img <— raw disk kalibi (dd komutunun anladigi sey.)
f2fs yi samsung SSD’ler NVM’ler icin gelistiriyor. lap diye fisi cekince fs bozulmuyor(?)

1 Beğeni