Pardus 17.1 kurdum ancak ses kartını bir türlü tanıtamadım


(volkan) #1

Selamün aleyküm ustalarım… bilgisayarım casper n360 2si bir arada dokunmatik ekranlı laptop. pardusu kurdum ses hariç bir çok şeyi tanıdı. sesi bir türlü çıkaramadım bilgisayarda… sanırım ses kartı aşağıdaki gibi…
paragraf girintisi 4 boşluktan oluşan, önceden biçimlendirilen yazı

vgs@pardus:~$ lsmod | grep snd
snd_soc_sst_bytcr_rt5640 24576 0
snd_soc_rt5670 131072 0
snd_soc_rt5645 147456 0
snd_intel_sst_acpi 16384 1
snd_intel_sst_core 53248 1 snd_intel_sst_acpi
snd_soc_sst_atom_hifi2_platform 102400 1 snd_intel_sst_core
snd_soc_rt5640 118784 1 snd_soc_sst_bytcr_rt5640
snd_soc_tlv320aic31xx 49152 0
snd_soc_sst_match 16384 2 snd_soc_sst_bytcr_rt5640,snd_intel_sst_acpi
snd_soc_rl6231 16384 3 snd_soc_rt5670,snd_soc_rt5640,snd_soc_rt5645
snd_hdmi_lpe_audio 24576 1
snd_soc_core 229376 6 snd_soc_sst_bytcr_rt5640,snd_soc_rt5670,snd_soc_rt5640,snd_soc_tlv320aic31xx,snd_soc_sst_atom_hifi2_platform,snd_soc_rt5645
snd_compress 20480 1 snd_soc_core
ac97_bus 16384 1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine 16384 1 snd_soc_core
snd_pcm 98304 9 snd_soc_sst_bytcr_rt5640,snd_soc_rt5670,snd_hdmi_lpe_audio,snd_pcm_dmaengine,snd_soc_rt5640,snd_soc_tlv320aic31xx,snd_soc_sst_atom_hifi2_platform,snd_soc_rt5645,snd_soc_core
snd_timer 32768 1 snd_pcm
snd 81920 8 snd_compress,snd_hdmi_lpe_audio,snd_timer,snd_soc_sst_atom_hifi2_platform,snd_soc_core,snd_pcm
soundcore 16384 1 snd


(𝗄𝖺𝖺𝗇) #2

Xfce ses sorunu denermisiniz?


Pardus 17.1 XFCE Ses Sorunu
(volkan) #3

sudo aptitude --purge reinstall linux-base komutunu yazdım ama
Invalid option “–purge” (only “–purge-unused” is valid). Perhaps you want the “purge” action?
hatası verdi…

sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf doyasını açı ve açılan editöre aşağıdaki satırı yazıp kaydedin.
options snd-hda-intel model=generic komutunu denedim tekrar başlattım nafile hiç bir sonuç yok hala ses yok…


(Mesut Canatan) #4

Birde şu adresten alsa ses sürücüsünü kurarak deneyebilir misiniz? İyi akşamlar.


(volkan) #5

malesef hocam şöylebir hata verdi kurarken
(Veritabanı okunuyor … 191096 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: …/alsa-driver-linuxant_1.0.23.1_all.deb …
make: [uninstall] Error 1 (ignored)
Paket açılıyor: alsa-driver-linuxant (1.0.23.1) üzerine (1.0.23.1) …
Ayarlanıyor: alsa-driver-linuxant (1.0.23.1) …
Building modules for the 4.9.0-4-amd64 kernel, please wait… done.
ERROR: Build failed. Please review the build log at /tmp/alsa-driver-linuxant.1916.log
dpkg: alsa-driver-linuxant paketi işlenirken sorun yaşandı (–install):
alt süreç post-installation betiği kuruldu 1 çıkış kodu ile sona erdi
Tetikleyiciler işleniyor: systemd (232-25+deb9u1) …


(volkan) #6

sanki kernel ile ilgili bşir hata var gibi ama… çözemedim bir türlüya… zaten wifi yi araştırarak bulup kurdum ve çalıştırdım. pil göstergesi çalışmıyr. bluetooth çalışmıyor ama en önemlisi ses …


(Mesut Canatan) #7

İş yerimde önceden kullandığım bilgisayarda kumuştum alsayı ve öyle bir hata vermişti ama ses de çıkmaya başlamıştı bende.


(volkan) #8

valla hocam ben hiç ses alamadım şimdiye kadar. çeşitli dağıtımlar kullandım.en son ubuntu son sürüm kurdum amanafile. pardusu denedim olmadı ne biçim bir ses kartıymış. windowsta canavar gibi çalışıyor…Hatta pardus kernelini bile en son sürüme güncelledim… bir çok donanımı tanıdı ama sese çare bulamadım…:slightly_frowning_face:


(Mesut Canatan) #9

:pensive:
Bu ses kartının markası modeli nedir acaba?


(volkan) #10


Hocam windowsta ayrıntılar yukarıdaki resimdeki gibi

Blockquote vgs@pardus:~$ lsmod | grep snd
snd_soc_sst_bytcr_rt5640 24576 0
snd_soc_rt5670 131072 0
snd_soc_rt5645 147456 0
snd_intel_sst_acpi 16384 1
snd_intel_sst_core 53248 1 snd_intel_sst_acpi
snd_soc_sst_atom_hifi2_platform 102400 1 snd_intel_sst_core
snd_soc_rt5640 118784 1 snd_soc_sst_bytcr_rt5640
snd_soc_tlv320aic31xx 49152 0
snd_soc_sst_match 16384 2 snd_soc_sst_bytcr_rt5640,snd_intel_sst_acpi
snd_soc_rl6231 16384 3 snd_soc_rt5670,snd_soc_rt5640,snd_soc_rt5645
snd_hdmi_lpe_audio 24576 1
snd_soc_core 229376 6 snd_soc_sst_bytcr_rt5640,snd_soc_rt5670,snd_soc_rt5640,snd_soc_tlv320aic31xx,snd_soc_sst_atom_hifi2_platform,snd_soc_rt5645
snd_compress 20480 1 snd_soc_core
ac97_bus 16384 1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine 16384 1 snd_soc_core
snd_pcm 98304 9

Blockquote
uç birimde ise yukarıdaki gibi görmüyor… sanırım bytcr_rt5640 veya rt5645 gibi olsa gerek ama olmadı. ne yaptıysam yapamadım.


(volkan) #11

Merhaba,
dün garip bir biçimde bilgisayarı açtığımda ses kartını tanıdı ve ses verdi bilgisayar. Daha önce dokunmatik ekranda çalışmıyordu baktığımda o da çalışıyordu. Anlam veremedim. 2-3 saat kullandım bu şekilde tüm ses fonksiyonları çalışıyordu… Bilgisayarı bir şekilde yeniden başlattım sanki hiç ses kartı yokmuş gibi ses gitti… uç birimde no soundcard yazdı. ses ayarlarında ise sahte çıkış yazıyordu, zaten önceden de böyleydi ses kartını görmüyordu… ha bu arada dokunmatik ekranda çalışmıyordu yeniden açtığımda…
Buna bir anlam veremedim… bilgisayar bu donanımları tanıdıktan sonra unutuyor mu ???:slightly_frowning_face::slightly_frowning_face::weary:


(system) #12