Pardus 17.3 XFCE No Bootable Device Hatası

Denedim :slight_smile: yine aynı 4.adımdan devam edeyim ben bu ham diski biçimleyerek sonucu yazarım hocam.

Yİne aynı hatayı verdi hocam. Sorun format yada kurulum ile alakalı değil sanırım bios ile ilgili.

Bunu mbr mi yapıyorsunuz yoksa gpt mi? :thinking:
Çünkü sisteminiz uefi dışındakileri desteklemiyorsa gpt yapın.

UEFI dışında bir ayar seçemiyorum bios’dan zaten. Sizin belirttiğiniz gparted ile gpt yapmaya çalıştığımda hata veriyor. Pazartesi mesai içinde bakarım ubuntu yada debian live ile denerim birde. Çünkü bir forumda okudum windows kurup tekrar linux kurarak sorunu çözenler olmuş. Mantığını her ne kadar anlamasamda deneyeceğim. Herşeyi hatasız yaptığıma eminim sanırım ya bios uefi dışında desteklemediği için ve ben gparted ile gpt yapamadığım için grub diski görmüyor.

1 Beğeni

Uğraşınız için teşekkürler. Geri dönütünüzü bekliyorum…

konuda anlatıldığı gibi gpt bölüm düzeni ile uefi format için iso dosyasını usb belleğe dd modunda yadırınız

Ofiste şuan windows cihaz yok :slight_smile: Bir tane vardı işte onuda pardus’a çevirme çabası içindeyiz. Rufus’un ubuntu için bir versiyonu var mı? Yada ubuntuda kullanacağım bir program? USB belleğin görünmemesi dert değil onu terminalden programsız tek partition haline getiriyorum. Biçimleme Hatası Giderme İçin

Rufus programının linux sürümü yok bu nedenle ISO’nuzu ya tanıdığınız birinin Windows bilgisayarını kullanarak yada VMware Workstation Pro yazılımı kullanarak Windows üzerinde hazırlayabilirsiniz.

Bence bu laptopa önce Windows yukleyiniz o Windows üzerinde de ISO’nuzu hazırlayınız. Windows yüklüyken biosunuzuda guncelleyiniz.

Bios ayarlarının resmini çekip burada paylaşmanız mümkün ise birde bios ayarlarını kontrol edelim. BIOS’ da Os Type gibi bir ayar varsa other os olarak değiştiriniz.

Dip not: Biosunuzu mutlaka güncelleyiniz Packard bell ana sitesinde laptop modeliniz için güncel bios yayınlanmış ve linux için güncelleme içeriyor

DD modunda yazdırdım windows bir cihazda usb’yi formatladım yine aynı hatayı verdi. Windows deneyeceğim şuan iso’m yok. Yarın denerim onuda

Bios’u güncellemek için windows 10 kurup bios güncellemesi yaptım bilgilendirmeniz üzerine. Şuan windows 10 kurulu cihazda. Update sonrası tekrar deneyeceğim.

Yok yine aynı hata. Yıldım ben artık vazgeçtim varsın oda windows 10 kalsın ya. Kafamda bintane iş :smiley:

Dayanamadım hırs yaptım packardbell acer teknik servisi aradım sonuç elde var 0 :smiley: Daha eski bir sürüm denememi isitediler. Windows 10 dan devam.

1 Beğeni

Windows kalsın 1 tanede ofisinizde nolcak zatende bende hırs yaptım şimdi niye yüklenmiyor bu pardus :smiley:

Başka bir linux dağıtımı yükleniyor mu acaba denediniz mi (aklımda deli sorular) :smiley:

ek olarak aynı sorunun çözümü için açılmış bir konu var işe yarayabilir:

1 Beğeni

İnternetten bayağı araştırdım hocam bu kaynağada baktım da “Select an UEFI file as trusted for executing” seçeneği benim biosta yok. Ubuntu denedim oda donuyor kurulum tamamlanırken. Bu benim tahminlerime göre HDD’nin biçimi ile alakalı. GPT MBR muhabbetide. Geniş bir vakitte uğraşacağım. Ofiste hergün onla uğraşınca işler aksıyor. Mutlaka buraya dönüş sağlarım sonucu.

Eğer bilgisayarın hdd’sini söküp başka bilgisayara takma imkanınız varsa kurulumu gpt bölüm tablolu uefi bölümlendirmesi ile başka bilgisayarda kurulumunu yapıp sonra packard bell bilgisayara takıp deneyebilirsiniz…

Harddiski GPT biçiminde biçimlendirdim live cd ile disk yönetiminden aygıtı biçimlendirden gpt 'yi seçtim anında gpt yaptı zaten.

     [ -d /sys/firmware/efi ] && echo UEFI || echo BIOS
     gdisk -l /dev/sda

komutları ile kontrol ettim bios uefi ve disk gpt biçiminde kurulumu yaptım yine aynı hata :smiley: Şaun linux mint indiriyorum bakalım onda ne olacak. Ubuntuyu denediğimde dondu kaldı.

Yeni işletim sistemi kurulumunu hep USB ile gerçekleştirmeye çalıştınız sanırım. Eğer bir CD yada DVD ye yazdırıp formatı o CD veya DVD ile atarsanız sorunsuz çalışacaktır. Tabi DVD-ROM varsa :smiley:

Onu hiç denemedim evde bir DVD oluşturayım olmadı. Gerçi windowsa gönderken dvd den dönmeye çalıştığımda dvd yi görmemişti ama onuda deneyelim bari denemedğimiz şey kalmadı. :smiley:

ubuntu olmadıysa mintte olmaz muhtemelen ikiside debian tabanlı bence farklı bir taban denemek lazım arch tabanlı manjaro linux gibi.

birde pardus yükledikten sonra aşağıdaki linkte anlatılan boot repair programı kullanılsa işe yarar mı acaba

Boot-Repair - Ubuntu Türkiye Wiki

sorun uefi yada mbr-gpt sorunu değil anlaşılan başka bir sorun var. Biosda secure boot, Intel Smart Response Technology (SRT) ve fast boot seçeneği varsa onları disable yapmayı deneyebilirsiniz. bios ayarları sorun çıkartıyorda olabilir.

Bazı marka cihazların biosları tam bir rezalet. Adam akıllı hiçbir şeyi desteklemiyor.

Tabiki de hocam secure boot ve fast boot seçeneklerini kapatmadan yükleme başlatamıyorsunuz zaten. Boot repair denemedim çünkü grub başarı ile kuruluyor. Sorun şu bios boot edemiyor daha doğrusu efi bölümünü grubun kurulu olduğu alanı çalıştıramıyor. Bunun iki sebebi olabilir dedim gpt mbr formatı yada yanlış bios ayarı diye diski gpt yaptık bios güncelleyip gerekli ayarları yaptık yine olmadı. Debian tabana alıştık hocam diğerleri ile uğraşamam iş yerinde :slight_smile: