Arkadaşlar dün indirip kurmuş olduğum Pardus 17 sürümünü kullanılabilir hale getirmeye çalışıyorum. KDE masaüstünü kurdum bu sabah. XFCE ile ilgili bir kaç yazılım kaldırdım. Şöyle temiz oldu gibi. Şimdi gelelim bir kaç konuya. Arkadaşlar KDE5 Plasma kullanıyor Pardus. Görsel açıdan zaten bilirsiniz ki gelmiş geçmiş en görsel KDE sürümü. Harika geçişleri yeni nesil buton görev çubuğu ve başlat menüsü ile gerçekten cezbedici. KDE dil sorunu büyük ölçüde giderilmiş fakat yine de çoğu yeri halen ingilizce. Güncellemeler geldikçe düzeleceğine inanıyorum. Bir başka konu simge paketi. Pardus KDE’ye de kendine özgü bir simge paketi yapmalı. Breeze yada Oxygen gayet yeterli fakat Pardus’a özel bir simge paketi hiç fena olmaz. Başka bir konu da hala yazıcı sorunu giderilmemiş. Ağ yazıcısı eklemek için tüm adımları eksiksiz tamamlamama rağmen yine hata veriyor. Bunun da düzeltilmesi gerekiyor. Yine başka bir konu wireless simgesi hakkında. KDE masaüstüne geçince simge gelmedi. Şu anda wireless’e bağlıyım ve buradan yazıyorum ama simgesi yok. XFCE’de vardı simge. Bunun da halledilmesi gerekiyor. Daha bir çok sorun çıkacağından eminim. Buraya yazmaya çalışırım. Umarım bu sorunlar hızlıca halledilir de bizde artık gerçekten hazır olan Pardus’u devamlı kullanmaya başlarız. Herkese kolay gelsin
Esasen XFCE arayüzü olarak çıkan sistemin, gelişiminin ağırlıklı olarak bu arayüz için olacağı kanısındayım. Yazıcınızla ilgili yaptığınız işlemlerin detaylarını da içeren yeni bir başlık açabilirsiniz.
Sürüm notlarındaki paket iyileştirmeleri kısmındaki listeye göz atarsanız Pardus’un kendi kde arayüzü çalışmasını yaptığımızı görebilirsiniz. Pardus 17.0 Sürüm Notları – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM. KDE ortamının şuan için resmi desteği bulunmamakla beraber, kişisel isteğe yardımcı olmak amaçlı pardus-kde-desktop paketini kurmanız KDE geçişi için yeterli.
KDE’yi kurduğumu söylemiştim. Bir problem yok gayet stabil çalışıyor. ARK arşiv yöneticisini elle kurdum bi eksiklik o oldu. KDE ile otomatik kurulmadı. Bir de yine bişey sorayım yardımcı olursanız; deb paketine çift tıklayınca açılmadı acaba bi yolu var mı görev çubuğunda simge çıkıp hemen kayboluyor. Çözebilirsek iyi olur sorun yaşayan bir ben de olabilirim bilemedim yani
deb paketinin bulunduğu dizinde uç birim açarak “sudo dpkg -i …deb” komutu ile paketi kurmayı denermisiniz?
Not:Komuttaki …deb olan yere sizin deb paketi olan dosyanın adını yazını.
kaan bey o şekilde kurdum bende zaten. Yani demek istediğim grafik arayüzü neden çalışmadı onu çözmek istedim. Belki bir çözümü vardır diye soruyorum yani.
gdebi paketini kurduktan sonra deb paketlerini gdebi ile bir kez kurun. Otomatik olarak paket kurucu ile açar. Sistemde paket kurucusu ile ilişkilendirilmediği için pencere açılıp hata verip kapanmıştır.
Pardus 17.0 yazıcımı otomatik tanıdı.
Kablosuz ağları görüyor ama bağlanmıyor.
Kaan hocam ben Pardus 17 kurdum Paket Yöneticisinde “Tazele” ye bastığımda hata verdi. Sebebi ne olabilir?
Allah razı olsun
Depo kaynaklı bir hata söz konusuydu, giderilmişti. Halen devam ediyor mu?
Hatanın çıktısını gönderebilirseniz daha çok yardımcı olabilirim.
Cüneyt bey söyledi gerek kalmadı
Allah razı olsun
Sunucu imajı denmiş. Artık suncu versiyonu da mı var ?
İyi bir şey değil mi bu?
hayırlı olsun. umarım daha çok yaygınlaşır.
Merhaba, öncelikle Pardus geliştirici ekibini tebrik ederim. Pardus 17.0 gerçekten güzel bir sistem olmuş. Tabi ki her dağıtımda olduğu gibi birtakım eksiklikler olacak ve zamanla düzeltilecektir. En beğendiğim tarafı gereksiz hiç bir uygulamanın olmaması ve sade olması. Ancak geliştirici ekipten bazı beklentilerim var:
1.Pardus 17’de ön tanımlı olarak “mintstick” ya da benzeri-çatallaması bir uygulama olmalı. Bildiğiniz gibi bu uygulama hem USB bellek biçimlendirici hem de USB kalıp yazıcı içermekte. Linux kullanmaya yeni başlayanlar için belleklerini kolayca biçimlendirebilecekleri bir uygulama gerekli diye düşünüyorum. Tabi ki Pardus’ta bu işlem “Diskler, Gparted” gibi uygulamalarla yapılabiliyor. Kalıp yazıcı olarak ta depodan “gnome-multi-writer” indirilip kullanılabilir. Ancak söz konusu uygulama ile bu işlemler daha kolay ve basit.
2.İncelediğim kadarıyla güncelleme uyarısı yapan (update notifier) bir uygulama yok. Böyle bir uygulama-eklenti olursa iyi olur düşüncesindeyim.
3.Yerel disklere erişimde yönetici parolası istiyor. Ben bu problemi aşağıdaki yöntemle çözdüm (Galiba en basit yöntem bu). Ancak bu problem ilk güncellemede çözülmeli ve sistemdeki disklere erişim doğrudan gerçekleşmeli diye düşünüyorum.
YEREL DİSKLERE DOĞRUDAN (ŞİFRESİZ) ERİŞİM
Uçbirimde aşağıdaki kodu çalıştırın:
gksudo mousepad /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks2.policy
Yönetici parolanızı girin ve enter’a basın. Açılan dosyada aşağıdaki satırı bulun ve bu kısmın en sonuna gelin:
…
action id=“org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system”>
description>Mount a filesystem on a system device
…
defaults>
allow_any>no</allow_any>
allow_inactive>no</allow_inactive>
allow_active>auth_admin_keep /allow_active>
/defaults>
/action>
…
Yukarıda koyu renk ile gösterilen auth_admin_keep ifadesini yes ile değiştirin.
Yani bu kısım şu şekilde olmalı:
…
defaults>
allow_any>no/allow_any>
allow_inactive>no</allow_inactive>
allow_active>yes /allow_active>
/defaults>
/action>
…
Kaydedin ve açılan dosyayı kapatın. Artık yerel disklere doğrudan erişebilirsiniz.
Hocam mintstick uygulamasının başka yükleme yöntemi yok mu varsa anlatın da bizde kullanalım. Ben flash belleğimi formatlayamadım. Windows açıp oradan formatladım. Rufus ile dd disk yazdırmıştım. Pardus formatlayamadı kısacası. Orjinalde olmasını istediğiniz bizde görmek kullanmak isteriz.
Merhaba, daha önce Debian 8 tabanlı dağıtımlarda, “Mintstick” uygulaması Mint deposundan indirilip kurulabiliyordu. Ancak Debian 9’da ve aynı tabanlı dağıtımlarda kurulamıyor. Eğer bu uygulama Debian 9 tabanına göre yeniden yazılırsa ancak o zaman kurulabilir. Şimdilik “Diskler” programı biçimlendirmede rahatça kullanılabiliyor. Kalıp yazıcı olarak ta depodan “gnome-multi-writer” kurulabilir.
Mintstick kurulum dosyasını buradan indiriniz.
sudo dpkg -i mintstick_1.3.4_all.deb
sudo apt-get -f install
sudo apt-get install python-gi
Donatılar altından USB Bellek Biçimlendirici / USB Kalıp Yazıcı çalıştırabilirsiniz.
Teşekkürler, Cüneyt Bey. Daha önce gdebi ile kurmayı denemiş ancak kuramamıştım. Verdiğiniz kodlarla kurulum gerçekleşti. Yani tabanla değil, bağımlılıklarla ilgili sanırım.