Merhaba arkadaşlar.
Kuruluma hazırlık için bir yazı hazırladım. Desteklerinizi beklerim.
Selamlar.
http://evrak.gen.tr/bi-tasnif/pardus-17-kurulumuna-hazirlik/
Pardus 17 Kurulumuna Hazırlık
Pardus 17 kurulumunu usb flash hafıza kullanarak yapmak istiyorsanız bu yazı sizin için faideli olabilir.
-
Evvela iso dosyasını internetten indirelim. Değişebileceğinden direk url adresi vermiyorum. http://www.pardus.org.tr adresine girin. Sayfada “Pardus 17.0 Çıktı!” haberinin hemen altında indir düğmesi var. Eğer kaldırıldı ise yukarıdaki menüde “İndirmeler” menüsünü takip ederek Pardus 17 iso dosyasını indirin. Şu an için “Pardus-17.0-amd64.iso” dosyası indiriliyor. Linki de şimdilik şu: http://indir.pardus.org.tr/ISO/Old/Pardus-17.0-amd64.iso .
-
Kurulum dosyasını indirdikten sonra usb flash hafızayı bilgisayara takınız. Şimdi sıra cihaz ismini öğrenmekte… Aşağıdaki komutla bunu tesbit etmek mümkündür:
sudo fdisk -l
Benim elimdeki flash hafızanın bilgileri şöyle.
Disk /dev/sdc: 7,2 GiB, 7759462400 bytes, 15155200 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x45480972
Görüldüğü üzere cihazın dosyası şu: /dev/sdc
-
Son olarak iso dosyası elimizde mevcut, usb flash hafızanın da cihaz dosyasını biliyoruz. Şimdi iso’yu usb flash hafıza’ya yazdıracağız. Bunun için “dd” komutunu kullanacağız. İki parametre işimizi görüyor.
if=<iso dosyası>, of=<cihaz dosyası>
İşte komutun uygulanışı şöyle oluyor:
sudo dd if=Pardus-17.0-amd64.iso of=/dev/sdc
Dikkat: sdc yerine sdc1 gibi bir parametre (diskin değil partition’un dosya ismini) verirseniz, iso’yu usb flash hafıza’nın üzerine değil, onun 1. bölümüne yazar. O zaman da diskten boot etmeyebilir.
Artık elimizde Pardus 17 canlı cd’si (usb’si) oldu. Artık kurulum yapılacak bilgisayarı usb flash hafızadan başlatıp isterseniz canlı Pardus ile, isterseniz text kurucu ile isterseniz de grafik kurucu ile kurulum yapabilirsiniz.