Pardus 19.0 Genel Bakış

Normal bir kullanıcı olarak pardus hakkında gözlemlediğim bazı artı ve eksileri belirtmek isterim.

Artılar: sürücüleri her zaman olduğu gibi sorunsuz tanıdı. fakat kurulum sırasında touchpad çalışmadı pekçok kişide bu şekilde olmuş yorumlardan okuduğum kadar.

açılış ekranı ve logosu gayet güzel olmuş. keşke yarışmada birinci gelen giriş ekranı olsa daha iyi olurdu.

sistemin hızı ve stabilitesi 17.5 sürümüyle aynı. sorun çıkartmadı.

adapta teması ve papirus ikonlar gayet uyumlu. fakat metal ikon setini seçince boyutlamadan kaynaklı sistem çekmecesindeki ikonlarla uyumsuzluk yapıyor.

Eksileri: kurulum aynı tecrübeli kullanıcılara sorun olmaz. ama yeni kullanıcılar sıkıntı yaşar.

sistem kaynaklarını tüketme aşırı artmış. örnek verecek olursak boşta 1 gb ram mozillayı açınca herhangi bir sekme olmaksızın 1.4-1.5 gb civarı ram harcıyor. muhtemelen uzun kullanımda “memory leak” problemi olabilir.

video oynatırken dalgalanma sorunu hala çözülmemiş! forumda dalgalanma sorunu diye aratıp çözümü kendiniz uygulayabilirsiniz. ama bunu her kurulumda yeniden yapmak sıkıcı olabiliyor.

Benim kısa zamanda gözlemlediğim artılar ve eksiklikler bunlar. katkı sağlamak isteyen arkadaşlarda deneyimlerini yazarlarsa hatalar düzeltilmesi açısından iyi olur.

5 Beğeni

1 gb ram tüketimi gerçekten aşırı olmuş.Ubuntu gibi sistem kaynaklarını sömüren (diğer linux dağıtımlarına göre windowsla kıyaslanamaz tabi :slight_smile: ) bir dağıtım bile boşta 700 mb ram kullanıyor.Gelecek güncellemelerde düzeltilir diye umuyorum.

3 Beğeni

Web sitesindeki talimatları izleyerek sıfırdan yükleme yaptım…
SSD’ye yüklediğim için mi bilemiyorum, çok hızlı yüklendi.
Sorunsuz açıldı…
1- Masa üstü görseli bir “hüsran”!
Depresif renkler geçişlerle biraraya getirilmiş. En azından default olarak böyle kötü bir zemin gelmemeliydi diye düşünüyorum.
2- Bir diğer görsel felaket, login penceresi… Bir öncekinin inceliği gitmiş yerine grafiğe yeni başlayan arkadaşımın verdiği ara yüz koyulmuş sanki!
3- Son olarak kapatırken KAPAT butonuna basınca başka bir kapatma paneli göründü. Oldukça eski bir ara yüzdü ikinci gelen…
Bunun dışında şimdilik bir sorun yok…
Windows yükleme gibi kahredici bir durum yok.
Hızlı ve dengeli…
Teşekkürler

2 Beğeni

Benim için :
1- Bilgisayar pardus kapat tuşu ile kapanmıyor anca klavye kapat tuşu ile kapanıyor …
2- giriş ekranı bence güzel ama Pardus ekibinin bununla yetinmesi garip (daha iyisini yapabildiğinizi görmüştüm çünkü :blush:)

3 Beğeni

Nacizane görüşüm,bir linux mint gibi özenle sürüm hazırlanmamış.Zamana bırakılmış…

2 Beğeni

Sol alt program menüsünde GRAFİK başlığı GRAFİKLER olarak yazılmış…
Tıpkı EĞİTİM ve İNTERNET gibi tekil olmalı.
Mağaz uygulamasındaki kategoride doğru yazılmış…
Çok mu önemli bir ayrıntı?
Bilemedim!

Bir de GRAFİK başlığı altında Scribus kesinlikle koyulmalı… Inkscape’in yeri farklı!

Teşekkürler

Ek olarak zombi vlc problemi de var. bir video açınca çarpıya basarak çıkınca kapatmıyor. dolayısıyla başka bir video açmaya çalışınca açılmıyor. mecbur kill komutuyla her videodan sonra süreci sistem gözlemcisinden sonlandırmak gerekebiliyor.aynı sorunla karşılaşanlar sorunu aşağıdaki yöntemle çözmüş. ama her zaman çalışır mı bilinmez.

zombi vlc çözümü

"Hi,

I can’t reply to your topic anymore, but I had similar issues.
Changing the video output to an XCB in VLC settings worth a try:

https://forum.manjaro.org/t/weird-vlc-bug-on-kde-works-only-for-a-few-videos-then-no-longer-loads/53275/12?u=doomee "

Türkçesi vlc ayarlarından video çıkışını xcb olarak değiştirmek.

Merhabalar;
Aranıza yeni katıldım. yakın zamanda ubuntu kurup sistemi biraz çözdükten sonra pardus 19 u yükledim. ubuntuya göre daha hızlı çalıştığını söyleyebilirim. genel olarak değerlendirmem kullanışlı olması ancak nekadar son kullanıcıya uygun bu linux tabanlı dağıtımlar tam bilemiyorum. aslına bakarsanız yapmam gereken her işi yapabiliyorum ancak bu kurulumları yapmak ve yeni kullanıcı arayüzlerine alışmak gerçekten zorluyor. tabi özgürleşmenin bir bedeli var bıkmadan devam etmek lazım. sistem hakkında eleştiri görüş ve öneri yapacak kadar kendimi bilgili hissetmiyorum. benim gibi yeni kullanıcılara tavsiyem ubuntu ve debian program kurulumlarını takip etmeleri çünkü tabanlar aynı ve sorunlarınızı hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. söyleyebileceğim tek şey pardusun forum ve videolar yoluyla sorun çözümlerine ağırlık vermesi bununda sistem geliştirmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

4 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.