Pardus 19.0 Gnome Grub Kurulum Sorunu

Arkadaşlar merhabalar, Pardus 19.0 RC sürümünü indirdim. Biliyorum sürümün test sürümü olduğunu hatta Cüneyt Bey’in bizzat yüklenemeyebilir dediğini. Fakat garip bir sorum olacak. Grub MBR disk olarak kurmak istediğimde bana kurulsun mu diye sorulup kurulurken GPT disk olarak kurmak istediğimde yani EFI modunda kurmak istediğimde hatta kurduğumda soru sormuyor. Dedim ki kendisi buluyor EFI disk bölümünü ve grub kurulumunu gerçekleştiriyor. Ama nafile ve sonuç grub yok! Şu an hard diskimde Pardus 19.0 kurulu fakat ben erişemiyorum. Çünkü grub hatalı. Aynı sorunu 17.5’te de yaşadım. Fakat boot-repair ile çözmüştüm. İlginç olan 19.0’da boot-repair bile çaresiz kalıyor. Tamir ediyor tamam diyor işlem bitiyor açılışta yine grub mini bash command mode. Bunu bir bilen varsa lütfen cevap versin. Bu 17.5’te bile var. Ya benim bilgisayarım anormal yada bu konuda tek sıkıntı çeken benim. Cihazım Lenovo Ideapad 310 i5 7. Nesil. Lütfen bir yardım. Yeni sürüm çıkacak ben yükleyemeyeceğim diye korkuyorum. :frowning:

1 Beğeni

Aynı sorun bende de var… :cold_sweat:

ben normal kurlum yaptım herhangi bir sorun yok terimlerden çok anlamam ama normal kurulumla sorunsuz çalışıyor sadece biraz geç açılma farkettim

Geç açılma zaten bariz belli. Dev ve çirkin pardus yazısı var ekranda (ki amatör geliştiricilerin markalarını milletin gözüne sokmak için kullandığı bir yöntem) rahatsız edici biçimde, onu saymazsak giriş animasyonu kaybolunca epeyce bir şifre ekranının gelmesi için beklemek zorundayız. MBR olarak da kurdum yani sizin tabirinizle normal olarak. Fakat grub GPT diskte MBR çalışamıyor. Mecbur olarak EFI disk bölümüne dosyalarını dahil etmesi ve Windows vb. işletim sistemlerinin EFI bölümüne atmış olduğu dosyaları tanıyarak hepsini listeye dahil etmesi gerekiyor. Yani grub GPT ve MBR bölümleri için birbirinden ayrılmış durumda. Kısacası MBR olarak kurulan Pardus, GPT bölümlü EFI bioslu bir cihaza bile kurulsa, MBR olarak grub üzerinden çalışması çok zor oluyor. Daha önce bu şekilde de çalıştırdım açıkçası. Eski çalıştığım şirkette GPT diske sahip UEFI bioslu cihaza MBR grub kurdum ve çalıştırdım. Ama artık çalışmıyor, Pardus üzerinde ne değişti bilmiyorum ama benim en son bu şekilde alıştırdığım sürüm 17.2 idi. Şimdiki sürümler çalışmıyor. Umarım çözülür.

Aslına bakarsanız sorun bende açıkça konuşmak gerekirse. Programcıyım ve halen c# kullanıyorum. Çapraz platform uyumuna ayıracak vaktim yok. Fakat bulsam bile o vakti, uyum sürecini de atlattığımı varsayarsam, yazdığım programın windowsta nasıl çalıştığını görmek istemem kadar doğal bir şey olamaz diye düşünüyorum. Bu sebeple suç Pardus’un değil aslında. Yıllar önce de ben bunu yazmıştım bu forumda. Suç grub’ı geliştiren arkadaşların. Bu sorunlar sadece bizde değil her linux dağıtımında yaşanıyor fakat arkadaşlar artık yeni sürüm çıkarmıyor galiba. Ben yıllardır Pardus kullanıyorum ama hâlâ 2.02 sürümünde grub. Neyse umarım bizim Pardus ekibimiz grub yerin kendimizin geliştireceği ve hatasız çalışan bir uygulama geliştirir yada grub uygulamasına devrim yaparak sorunsuz hale gelmesine katkı sağlayabilir. Emin olunuz ki mint olsun ubuntu olsun redhat olsun herkes Pardus’tan bahseder. Herkes paylaşır yüklemeye çalışır. Pardus edition diye yapıştırıp geçeceksin. :smiley:. Değerli Pardus ekibi hepinize başarılar diliyorum. Kolay gelsin umarım.

1 Beğeni

Selamün Aleyküm
Öncelikle anlatımızda belirsiz yerler var. Müsadenizle ilgili belirsizlikler hakkında birkaç soru sorayım.

  1. Disk bölümlendirme ekranında hangi tür bölümlendirmeyi seçtiniz? Yardımcı kullanarak mı yoksa elle mi?
  2. Eğer diski kendiniz bölümlendirdiyseniz, disk bölümlerinizde FAT32 ile biçimlendirilmiş bir bölüm var mıydı?
  3. Eğer disk bölümlerinizde FAT32 ile biçimlendirilmiş bir bölüm vardı lakin bağlama noktasını /boot/efi olarak atadınız mı?

Eski Pardus’ta olduğu gibi bayrak atayamıyoruz bu debian yükleyicisinde. Bölümün yapısını seçiyoruz sonra o kendi bayrağını atıyor. Dolayısıyla sistemimde kurulu olan orjinal lisanslı windows’u bozmak istemem ve yine dolayısıyla EFI bölümüne dokunamıyorum sonucunu çıkarabilirsiniz. Fakat neredeyse tüm Pazar günümü 19 kurmak için harcadım diyebilirim fakat bugün bunu başarabildim. Foruma mesaj yazdıktan sonra 2 saat kadar uğraştım tüm adımları tek tek gözden geçirdim. Tekrar tekrar kurdum. En sonunda mutlu son. GPT disk üzerine Legacy Pardus kurdum. Grub şu anda legacy boot olarak çalışıyor. Wİndows yok listede. Fakat hiç kurcalamayacağım. Boot ederken seçmek istiyorum. Kurcalayınca yani boot repair ile düzeltince EFI boot’a geçiyor ve logolar falan değişiyor. Her neyse mutlu sona eriştim.

Hocam sizin kadar bilgili değilim banada anlatirmisiniz? Hicbirsey anlamadım bu yazıdan (cahil olunca …) Benim anlayacağım dilden anlatirmisiniz nasıl kurabilirim? Şimdiden teşekkürler…

Kalıcı bir çözüm değil ama aşağıdaki bağlantıdan yardım alablirisin.
Benim çalışan setim aşağıda kendine uyarlayabilirsin.

grub> set root=(hd0,gpt2)
grub> linux /boot/vmlinuz-3.13.0-29-generic root=/dev/nvme0n1p2
grub> initrd /boot/initrd.img-3.13.0-29-generic
grub> boot
2 Beğeni

Öncelikle sisteminiz hakkında bilgi verir misiniz? Diskiniz GPT olarak biçimlendirilmiş ve EFI boot mu kullanıyorsunuz? Yoksa MBR olarak biçimlendirilmiş bir diskte eski bios ve legacy boot mu kullanıyorsunuz?

Selamünaleyküm,

ben Almanya’dan yazıyorum.

Düne kadar 17.5 ile UEFI sistemi çalıştırıyordum, fakat yeni dizüstünde bazı aygıtlar güzel çalışmıyor. 19uncu sürüm ile bu sorunu çözerim sanmıştım, lakin UEFI çalışma sistemi olduğundan grub aynı sıkıntıyı bendede yapıyor.
UUID yi, kerneli ve Ramdisk i elle girdiğim zaman sistem çalışıyor. Ama sanırım devamlı bir çözüm değil.

Aslında devamlı bir çözüm. Açıldıktan sonra dosyadan düzeltin. Sanırım grub açıkken e tuşuna basıp giriyorsunuz. Kaan Bey bu konuda yardımcı olacaktır size. Sistemi açtıktan sonra düzeltirseniz bir dahaki sefere doğrudan açılır. Grub açılıyor ve mini bash ekranına giriyorsa orasını bilemiyorum çünkü bende aynı şeyi yaşıyorum :slight_smile:

Sanırım sorunumu eksik anlattım:
Bilgisayarı açtıktan sonra sırf grub minimal shell geliyor, bir seçim menüsü sunulmuyor.

Aynı sorunu bende yaşıyorum. Bu sebeple usb belleği MBR olarak ISO Hybrid modunda Rufus ile yazdırdım ve Legacy Support ile boot edip kurulum yaptım. Bilgisayarın öncelikli açılma ayarını da Legacy Support seçip sıralamayı da pardus seçtim ve işlem tamam. Şimdi windows açmak istediğimde hiç uğraşmıyorum. Giriyorum biosa varsayılan önceliği UEFI’ye çekiyorum açıyorum. Sonra tekrar Legacy’ye çekiyorum pardus grub açılıyor. :smiley:

Hocam legacy support nedir? Nasıl aciliyor? Ayrıca diskimin ne olduğunu nasıl öğreneceğim ?
(GPT… VS…)

Tty Modda olabilir. Belki ekran açıkken ‘Ctrl + Alt + F7’ komutunu deneyip normal görünüme geçebilirsiniz. Eğer shell ise çözüm bulamazsanız, format atmanızı tavsiye ederim.

Grup kurulmadıysa Boot menüsünden erişim sağlayabilirsiniz. Ama sizin durum benimkine benzer mi bilmiyorum. Lenovo İdeapad’ler genelde F12 tuşunu boot’a girmek için kullanıyormuş. Yapacağınız işlem kısaca şu: bilgisayarı açın ve birkaç kere F12 tuşuna basın. Ardından karşınıza seçenekler gelecek. Oradan Pardus yazısı bulunan kısıma Yukarı-Aşağı tuşu yardımıyla üzerine gelin ve Enter tuşuna basın. Sistem açılmış olacaktır.

Aklıma bugün başka bir şey geldi…ve oldu.
Sizlerede sunmak istiyorum. DVD imaj daki bootx64.efi ve grubx64.efi dosyları EFI disk bölümüne kopyalarsanız o zaman grub grub.cfg dosyasını okuyor ve beklenilen grub menüsü ortaya çıkıyor.

Dosyaları buraya eklemek istedim, ama forum ayarları izin vermiyor.

4 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.