Pardus 19.2 Ram tüketimi

Merhabalar,
30 gün civarında çeşitli linux dağıtımları kurup deniyorum. Benim için uygun olanı seçmeye çalışıyorum.

İlk olarak ubuntuyla başladım. Ancak donma şırı işlemci ısısı sorunları yaşasamda yılmadım defalarca kurdum sildim formatlafım. Windows 10 yanına kurdum. Tek ubuntuyu kurdum yine de sevemedim fazla kasıyor ısınıyor fan çok çalışıyor. Gnome arayüzü de pek hoşuma gitmedi iki üç gün kullandım.

Ardından kubuntu denedim, ardından xubuntu denedim yok bu ubuntu bi garip geldi kasıyor ısınıyor donuyor. Baktım olmuyor debiana yöneldim.

Debianın kde ortamını yükledim. Gayet stabil seri hızlı ve sorunsuz çalıştı. Bunu bir süre kullandım. Kde nin özelleştirme yeteneğini sevdim. Debianın sorunsuz çalışması işlemci ram kullanımı stabil ve alt düzeydeydi. Pc boşta 800 mb ram kullanırken işlemci ara ara yükselmeler yaşıyordu. Kde ve debian hoşuma gitti ancak program ekleme silme gibi konuşarda destek bulamadım google da aradığımı bulamıyorum türkçe kaynak çok azdı.

Kde ortamı hoşuma gittiği için kde.org un kendi distrosu olan kdeneon u kullandım çok çok çok iydi. Ancak işlemciyi biraz yükseltiyordu. Pc boşta ram kullanımı hiçbir zaman 900 mb üzerinde görmedim.

Mint kullandım, elementaryos kullandım hepsinde çeşitli tecrübelerim oldu. Sevdiğim yanları sevmediklerim oldu. Özellikle elementaryos da massüzerine kısayol eklenememesi onu kafadan elememin sebebidir.

Daha sonra distroların en başında yer alan mxlinux denedim. Evet üzerinde emek var ama bana uygun değil sevmedim paket yönetimi kurulumu çok değişik. Yardım alabileceğim kaynak yoktu kullanmaktan vazgeçtim.

Ardından kde Manjaro denedim grafikler arayüzler gerçekten çok emek verilmiş. Kullanılabilecek distrolardan biriydi. Özellikle bellek yönetimi çok hoşuma gitti stabil 8 gb lık ram imin sadece 850 mb kadarını kullanıyordu. Debian tabanlı değil arc tabanlı bir dağıtımmış. Aur paketi kullanıyor. Manjaronun kendi sitesinde mükemmrl türkçe kaynaklar var destekde güzeldi. Manjaroyu kullanayım dedim bir süre kullandım. Tabi kullanırkentek kurdupum oldu. Windıws10 yanına kurduğum oldu oldukça stabildi. Manjaronun grub yönetimi diğer distrolar gibi değil daha grafiksel yapılmış. Artısı çık fazlaydı. Ancak manjaroda şöyle bir sorun oldu. Bir pc de vazen 5 işletim sistemi baxen 6 işketim sistemi kurduğumda manjaroyu kurunca diper tüm sistemlerin açılış süreleri 5 dakikalara çıktı. Googledan baktığımda swap alanı sorunu gibi gözükse de karmaşık kod yapıları acemiliğim nedeniyle oldukça zor geldi ve pes ettim.

Bu arada distroları kurarken disk yapısı nasıl olursa daha iyi olur birçok senaryoyu denedim. Windows10 efi bölümünü büyüterek tüm distroları tek efi de mi boot etmek mantıklı, her distroya ayrı efi bölümü açmak mı mantıklı hepsini denedim. Tek dwap alanı oluşturup tüm distroları aynı swap alanına mı bağlayım, her distroya farklı swap alanı mı açayım inanın hepsini denedim. En stabili her distroya farklı efi açıp, swap alanı tek seçmek en sağlıklı en stabil çalışma şeklini verdi.

Taki ne zaman manjaroyı çoklu sisteme dahil etsem, tüm sistem tüm distroların açılış süresi üçe katlar oldu. Manjaronun grub yönetimi tüm distroları etkiliyor bunun farkına vardım. Ve manjaroyu eledim.

Daha sonra pardusa geçtim hiç umudum yoktu distro 100 de gözükmüyor bile. Dedim Türk emeği var devletimiz destekkemiş birde bunu kullanayım dedim. İlk önce gnome ile kurdum. Ubuntudan tecrübe ettiğim kasıntı kullanımı garip bu gnomeyi sevemedim. Sildim xface kurfum.

Kurcaladım zorladım yük bindirdim donduramadım şişiremedim verdiğim görevlerden geri kalnadı. Pardus debianın kararlılığını verdi. Gerçekten çok stabildi. Ve dedimki bir aydır o distro bu distro yükleyip sildim inanın çok uğraştım. Yedekler aldım ghosylar aldım. Yükkedim sildim recovey ettim ve neden ilk önce pardus kullanmadığım için hayıflandım.

Ve pardus kullanmaya karar verdim. Diğer tüm distroları sildim. Windowsla birlikte pardusa devam ediyorum. Bu da benim linux hikayem oldu :slight_smile:

Bir aydır yaptığım araştırmalarda kde nin fazla sistem tükettiği, xfacenin hafif olduğu, gnomenin de geliştirildiği desteğinin çok olduğu yazılarını farklı ağızlardan defalarca okudum.

Benim tecrübem şunu gösterdi. Her masaüstü her disttoda farklı tepki veriyor. Misal kde debianda çok iyi çalışırken kubuntuds durum öyle değil. Yada gnome ubuntuda sorunluyken farklı distroda stabil çalışıyor. Xface için yapılan hafif yakıştırmalarının aslında kulaktan dolma ifadeler olduğunu gördüm. Xface kde nin kullandığı remi ikiye kaylıyor. Kde 800 mb ram kullanıyorken ki distronun sunduğu diğer paketlerinde etkisi var, xface olarak kurfuğum distrolarda ram miktatı 1500mb dan aşağı hiç görmedim.

Sadece manjaronun xfacesinde ram kullanımı çok düşüktü. Yüzde 8 kullanıyor 8 gb belleği göre 700 mb kadar ediyor. Ve bu çok iyi bir değer. Manjaro işlrmci kulkanımı da çok iyi boştaki ssistem yüzde 1-2 aralığında . Yani manjjaro gerçekten çok iyiydi.

Kararım pardus xface den yana verdim ve windowsla birlikte gayet güzel stabil çalışıyor. Ancak pardusun grub yönetimindede bir sorun var windows gözükmüyor birtürlü gösteremedim. Windowsla aynı efi boot bölümünü kullanarak kursamda windıws grub menüsüne gelmiyor. Ayrı efi ye kurarak denefim yine gelmedi. Dğzeltmek için illaki yöntem vardır ama artık yoruldum o sistem bu sistem şu distro bu distro yordu beni.

Pardus foruma üye olup karşılaştığım sorunlarda siz değerli üstadlardan yardım alabileceğimi düşündüm.

Yazımın sonuna gelirken pardus ram yönetimiyle ilgili bir sorum olucak. Xface hafif masa üstü denilirken pardus da dahil raam kullanımı kde ye göre neden yüksek? Xfsce pardus ram pc boştayken yüzde 22_23 leri gösteriyor. Ortalama 1600mb civarında oluyor.

Bu yazıyı cep telefonundan uzanarak yazıyırum, imla kuralkarında harf yanlışlıklarından dolayı affınıza sığınıyorum. Okuduğunuz için tşk ederim.

3 Beğeni

Hocam bu benim tahminim baktığımda çok fazla sistem servislerinin ram harcaması idi.1.5 gb ram harcıyordu xfce bende kde de dediğiniz gibi bende asla 900 mb geçmedi ama bende gnome sevdiğim için gnome kulanıyorum. Mesela bende donma olayları xfce de yaşandı :smiley: gnome gayet stabil bende birde yeni termal bakım yaptınız mı? Ubuntu da ki kasmaların sebebi termal sıkıntı olabilir?

1 Beğeni

Merhabalar,

Öncelikle çeşitli linux dağıtımlarıyla ilgili tecrübe aktarımınız için teşekkür ederim, faydalı bir yazı olmuş.

Windows’un Grub menüsünde gözükmediğini söylemişsiniz, grub-customizer ile eklemeyi denediniz mi?

Depolarda mevcut, aşağıdaki komut ile hızlıca yükleyebilirsiniz:

sudo apt install grub-customizer

İyi forumlar.

1 Beğeni

Pardus sunucu ile sistemi kurdum ve KDE ortamını kurdum. Sistemde sadece istediğim programlar var ve sistem KDE ile boşta ortalama 600 MB kullanıyor.

2 Beğeni

@Burak_Erkus Termal bakım derken işlemcinin termal macununun değişmesinden söz ediyor olmalısınız. Aslında haklısınız bir süredir aynı şeyi düşünüyorum. kullandığım notebook 7 yaşını geçti. i7 işlemcili 8 gb ramli bugüne kadar çok kahrımı çekti. zamanla soğutma borularının içerisi pislik doluyor bunu temizlemek gerekiyor. Sürekli erteliyorum kullandığım klavyeyi nemli bezle silerken 4-5 f4-f5 buşları ve E tuşu zarar gördü. klavyeyi değiştirmem gerekiyor ama bu klavye değişimi biraz masraflı ve oldukça zor bir işlem zira cihazın tamamının dağıtılıp sökülmesi gerekiyor. şimdilik idare ediyorum. Termal işlemini hatırlattığınız iyi oldu bunu takvimime almalıyım. Tşk ederim.

@mus19f1a Merhabalar,
sudo apt install grub-customizer komutunu girdim
ekranda işlemler oldu herhangi bir hata vermedi. işlemler bittikten sonra komut satırı stabil duruma geldi.
pc yi kapatıp tekrar açtım. grub menüsünde sadece pardus gözüküyor windows10 yine gözükmüyor.

@efeyaryukey Sunucu olarak kullanılan linux sistemlerinde grafik arayüz olmadığını sanıyordum :slight_smile: öğreneceğim çok şey var

@mus19f1a Grub customizer uygulamasını çok riskli buldum. kod yapıları var. sanırım kodları benim düzenlememi istiyor. orada diğer işletim sistemlerini tesbit et seçeneği aktif olmasına karşın. yeniden yükleme yaptığımda windows yine gelmiyor. Bu işlemleri yapmak benim için oldukça zor şeyler

1 Beğeni

Hocam dediğiniz doğru fakat daha sonra desteklenen masaüstünü yükleyebilirsiniz.

grub customizer grafik arayüzü olan bir program kurduktan sonra menüden açın açılan program içinden gerekli düzenlemeleri yapın. Kurulunca otomatik olarak windowsu gruba eklemez siz düzenleyeceksiniz.

1 Beğeni

İşletim sistemini bulamaması windows 10’nun kurulu olduğu disk bölümünün Pardus üzerinde bağlanmasıyla ilgili de olabilir.

Burada belirtilen bir çözümde sırasıyla

  1. Pardus işletim sistemini açtıktan sonra Windows’un yüklü olduğu disk bölümünü bağlayınız. (mount your Windows partition)
    *windows 10’nun yüklü olduğu disk bölümünü dosya yöneticisinde açarsanız otomatik olarak bağlanacaktır

  2. Uçbirim Öykünücüsü (Terminal/Konsol) açıp aşağıdaki komutu çalıştırınız:

sudo os-prober

  1. Windows 10 ile ilgili dosya yolu listelenirse aşağıdaki komut ile grub’ı güncelleyebilirsiniz

sudo update-grub

*Eğer ilk aşamada hata alırsanız, muhtemelen windows 10 üzerinde bağlı kalan dosya sisteminden kaynaklı bir problem var demektir, ilgili hatayı paylaşırsanız çözüm arayabilirim.

2 Beğeni

xfce düşük harcıyor.Pardusta ne yaptılarsa ram harcaması yüksek.

debian buster 10.3.0 xfce kullanıyorum.boşta iken 250 mb.firefoxu açınca 600 mb civarında oluyor.:slight_smile:

Opensuse xfce bile boşta 350 mb.

Hocam sizin bilgisayar kesin termal macun değişmesi lazım ben 2 yıl da bir değiştiriyorum ona rağmen topak topak idi tozlar :slight_smile: sizin ki flaket olmuştur :slight_smile:

Yarın alayım bir macun :slight_smile: birde bakır boruların içini temizleyeyim

Merhaba mus19f1a
verdiğiniz kodları uyguladım. İşe yaradı. grub seçeneklerinde windows10 gözüktü.
çok çok teşekkür ederim. Hayırlı kandiller

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.