Merhaba,
Pardus 19.2 xfce giriş ekranı çözünürlüğünü nasıl değiştirebilirim? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba,
Pardus 19.2 xfce giriş ekranı çözünürlüğünü nasıl değiştirebilirim? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba Can bey,
Teşekkür ederim ama bana login screen in ekran çözünürlüğü değiştirme lazım.
Merhaba Hüsamettin Bey,
bir sey yapmadan önce lütfen bütün önemli belgelerinizi harici bir harddiske yedekleyiniz! Bunun icin yakinda belki yarin bir video yapacagim, ne olur ne olmaz!
Bahsetiginizi böyle gerceklestirebilirsiniz, ctrl+alt+t tuslari ile ucbirimini aciyorsunuz sonra
Ekran detailarinizi bu komut ile haber ediniyorsunuz
xrandr -q
Mesela bir ekraniniz var ise böyle bir cikti gözübeilir, örnek:
DVI-0 connected 1680x1050+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 473mm x 296mm
simdi gedit editorunu yüklüyoruz
sudo apt install -y gedit
alt+F2 tuslari ile gedit yazilimimizi aciyoruz
gedit enter
Gedit in icine bu komutlari giriyorsunuz
#!/bin/sh
xrandr --output DVI-0 --primary --mode 1440x900
DVI-0 ve 1440x900 uygun olan cihaziniza göre olmali, cözünürlük de isteginize göre
Sonra gedit i kaydetiyoruz, mesela Masaüstüne, skriptin isimini böyle tanimlayabilirsiniz:
lightdmxrandr.sh
Simdi Masaüstüne gidiyoruz ucbiriminden
cd ~/Masaüstü/
Simdi skripti yürür hale getirmemiz lagzim:
chmod a+rx lightdmxrandr.sh
Simdi deneyebiliriz skripti:
./lightdmxrandr.sh
Simdi skripti gereken klasöre götürüyoruz:
sudo mv ~/Masaüstü/lightdmxrandr.sh /usr/share/.
Simdi bulundugumuz klasörden dogru klasöre gitmemiz lagzim:
cd /etc/lightdm
lightdm.conf u acmamiz lagzim
Bu dokümanin en sonuna bu kodu ekliyoruz:
display-setup-script=/usr/share/lightdmxrandr.sh
Ve gedit ile kaydediyoruz.
Simdi sistemini acik kapatirsaniz istediginiz cözünürlük login de olacak, logini lightdm yönetiyor. Eger bir video isterseniz bildiriniz. Backupu/Yedeklemeyi sakin unutmayiniz.
Kaynak:
Backup icin bir video anlatımı yaptım:
Ve ek olarak eger ekran cözünürlügünüzü ucbiriminde ayarlamak isterseniz nano veya vim ile buradan ayarlayabilirsiniz:
/home/$USER/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/displays.xml
Bir sey daha,
problem cözüldüyse lütfen cözüldü olarak tanimlayiniz postu
Tam login screen gelecekken siyah ekrana dönüyor ve PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Data Link Layer, (Transmitter ID) device [8086:a110] error status/mask=00001000/00002000 hatasını veriyor. Şuan pardus açılmıyor
tty modunu açabildim sonunda. lightdm.conf taki satırı sildim pardus açıldı. Sonrasında gönderdiğiniz linkten bakarak lightdm.conf taki satıra “display-setup-script=xrandr --output eDP1 --primary --mode 1920x1080” bunu da denedim yine yüksek çözünürlükte açıyor.
Tamam öbür soruna eger ttye giremeseydiniz daha chroot adinda ayni pardus ile USB beleginden calisira girilip bir kurtarma daha yapilabilirdi. Ama allahtan buna gerek kalmadi
Obur aldiginiz hatta bildirimi icin bir tane kernel parameteri bulunuyor
sudo nano /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
buraya bu parametreyi giriniz pci=noaer
Yani su sekilde gözükmesi lagzim:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=noaer"
sudo update-grub
sudo reboot
Ama zanedersem gerek kalmadi
Pardon yardimci olamadigim icin elimden geleni yaptim
Yok diğerine gerek kalmadı. Pardus tayım şuanda ama login screen çözünürlük olayını hala yapamadım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim
Ben vaktiniz icin tessekür ederim. Saglicakla kaliniz
Çözüm: (Yardımlarından dolayı @can bey’e çok teşekkür ederim.)
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
[Seat:*] satırının altına
display-setup-script=xrandr --output eDP1 --primary --mode 1920x1080
ekledim.
eDP1 'i xrandr -q
komutuyla buldum.
Sonra sudo nano /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=noaer"
olarak değiştirdim
sudo update-grub
sudo reboot
Süüüüpeeeerr cok sevindim bu zor problemin cözümünde yardimci olmama isterseniz youtube kanalima abone olabilirsiniz yada like yorum birakabilirsiniz isterseniz bana bir cay da ismarllayabilirsiniz
https://www.patreon.com/bendenizpardus
Yada türkiyede linux teknisyani olarak is bulabilirmiyim? Korona yüzünden maalesef QNAP daki linux isimi kaybettim
Her neyse beni gercekten cok mutlu ettiniz.
Saygilarimi sunarim
Saglicakla kaliniz
Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.