Pardus 19.4-1 XFCE (64-bit) İşlemci Frekansı Sorunu

İntel Core i7 2630QM işlemciye sahibim. Frekans normalde 2 ghz fakat 2.9 ghz de çalışıyor. İşlemci kullanımı rahatlıkla %50 lere çıkıyor,film izlerken aşırı fan sesi yapıyor haliyle ve bu beni çok rahatsız ediyor. Ayrıca laptop yanacak diye korkuyorum. İşlemci frekans seviyesini nasıl normal düzeye çekebilirim?

Film izlerken yapabilir, filmler genelde sıkıştırılır ve bunu geri açmayı işlemci yapar. Özellikle x265 yazan filmlerde daha çok yapar. x264 biraz daha az. Ama seninki acayipmiş, benimki i5 m450, 1080p youtube da izlerken bile pek açmıyor fan. Ekran kartı ne? Senin fan yolları da tıkanmış olabilir tozdan bu yüzden fazla üflüyor da olabilir.

Tozdan değil Pardusu yeni yükledim daha önce Windows yüklüydü yapmıyordu. Görev yöneticisinden baktım işlemciyi çok fazla kullanıyor. Sistem ayrıntılarını gösteren programdan baktım frekans 2.9 ghz görünüyor. Ekran kartım Nvidia gt520m ve onuda 256 mb gösteriyor sistem. Normalde ekran kartı 1gb görünmesi lazım. Bazen ekranın bazı yerlerinde pikseller oluşuyor özellikle de internette gezinirken. Sayfa değiştirdiğimde geçiyor. Sanırım ekran kartı sürücüsünde de problem var. Nvidia sitesinden sürücü indirdim ama kurmadı.

Hee evet, bu %90 driverdandır. O indirdiğin driverı kurarsan çözülebilir. Debian 64 veya linux 64 bit kurmalısın, hangisi varsa o sitede. Pardus nvidia driver kurma diye aratırsan çıkacaktır nasıl kurulduğu. Bu da olmazsa, kernel yükseltmeyi deneyebilirsin ama gerek kalmayacaktır tahminen. Aynısı bende de oluyordu kurmadan önce.

GNU/Linux dağıtımlarında turbo boost özelliği varsayılan açık olarak gelmektedir. Elle kapatmak için şu komutları kullanabilirsiniz. (root yetkisi gerekmektedir)

echo 1 > /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
echo 0 > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/boost

Film konusunda da DRM içerikler izliyorsanız işlemcinizin çok fazla çalışması ve fan sesi üretmesi gayet normal. DRM ile ilgili şu yazıyı incelemenizi öneririm. Proprietary DRM - GNU Project - Free Software Foundation

2 Beğeni

İşlemci frekans sorununu hallettim ama işlemci kullanım yüzdesi çok yüksek google chrome da hiçbir şey yapmıyorken %20 lere çıkıyor. Bunun genelde %1 %2 falan olması lazım. Sanırım benim ekran kurulmadı işlemcinin grafik özelliği var ona çok yük biniyor diye düşünüyorum.

Nvidia driverı kurmayı denedim hata veriyor, kurulmuyor.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.

Şu sudo chmod lu olan kod var hani, onu yazıp çalıştırdınız değil mi? Bir de terminalden çalıştırınca, ne hata veriyor tam olarak çıktı olarak?

Nvidia nın sitesinden indirdiğim nvidia yı kurdum ama kart yine 256mb görünüyordu. GF 108m sürücüsü kurulu. GT520m yazmıyor bir türlü. Benim kartım 1gb ama GF108m özelliklerini gösteriyor. Sonra bumblebee yüklemek istedim ama bu seferde nvidia yüklü diye yüklemedi kaldırmak istedi, kaldır dedim o da yarıda kaldı. Ben de format attım bumblebeeyi tekrar kurdum oldu ama sistem bilgilerine girdiğimde yine gf108m olarak görünüyordu üstüne ekran hafızası gitmişti. Kısacası ekran kartımı normal şekilde kullanamıyorum sanırım, intel grafik özelliği var ona çok yük biniyor.