Pardus 19 - Dosya yöneticisinde harici disk görünmüyor

Merhaba arkadaşlar,
Pardus 19 kurdum. Bilgisayar açıkken harici disk takdım. Ancak bilgisayarımda bu harici disk görünmedi. Terminalden;
sudo fdisk -l
lsblk


komutlarını çalıştırınca harici disk listede görünüyor. Dosya yöneticisinde görünmüyor.
Bilgisayar kapalı iken harici diski takdım bilgisayarı açtım. Bu sefer pardus açılmadı.
Pardus kurmadan önce Linux Mint kullanıyordum. Linux Mint de bu sorunla karşılaşmadım.

Ahmet bey pardus 19 yerine 21.05 ve 23.0 kullanmanızı tavsiye ederim. Yanılmıyorsam pardus 19 desteğinin bitti diye biliyorum.

Diskler uygulamasında ilgili bölümü “mount” edebilir misiniz? Yani “Oynat” tuşu gibi üçgen bir tuş var. Diski seçip, bölümü de seçip o tuşa basarak sisteminize bağlamayı deneyin.

1 Beğeni

Başka harici disk ile denedim. Sorun çıkmadı. Dosya yöneticisinde göründü.
sudo fdisk -l

Diskler uygulaması görüntüsü.

Dosya yöneticisinde görünmeyen harici diskin disklabel type değeri
Disklabel type : gpt

Dosya yöneticisinde görünen harici diskin disklabel type değeri
Disklabel type : dos

Sorun burada galiba.

1 Beğeni

Emin bey diskler uygulasının ekran görüntüsü.

Aydın bey pardus eğitim kitabı aldım. Pardus 19 üzerinden anlatıyor. İlerleme aşamasında bir problem bir sorun çıkmasın diye kitapla bire bir ilerliyeyim diye bende pardus 19 kurdum.

Aydın bey pardus kitabı aldım. Pardus 19 üzerinden anlatıyor. Kitapla bire bir sorunsuz bir şekilde ilerlemek için pardus 19 kurdum.

Disk boş çünkü, bir dosya sistemi yok.

1 Beğeni

Disk üzerinde bir dosya sistemi mevcut değil. Cihaz bağlı fakat dosya sistemi olmadan bağlama yapamıyor. Uygulamadaki + işaretini kullanarak istediğiniz türde bir dosya sistemi seçebilirsiniz. Format işlemi akabinde dosya yöneticisinde görünecektir.

Sadece Pardus ile kullanılacak bir disk ise ext4 seçebilirsiniz. Windows ile beraber kullanmak için NTFS seçebilirsiniz.

Not: NTFS formatı için gparted ile yeniden tablolandırma yapıp daha sonra denemeniz veya direkt bir windows sistemdeki disk yöneticisi üzerinden formatlandırma yapmanızı öneririm.

Düşük bir ihtimal de olsa diskler uygulaması üzerinden NTFS formatı yapılan diskler windows üzerinde disk ataması(sürücü harfi) alamayıp görünmeme problemi oluşturabiliyor.

2 Beğeni

Bu harici diski Pardusu kurmadan önce Linux Mint ile sorunsuz kullandım. O zaman Linux Mint için dosya sisteminin önemi yok olmasa da olur diyebilir miyiz?

Diskler uygulaması ile bölümleme yapmak istedim fakat son adımda “Oluştur” butonu pasif durumdan çıkmadı. Gparted ile bölümleme yapmak isterken de “VERİ KAYBI” olabilir uyarısı verince tereddüt ettim. Veri kaybı ihtimali çok düşük olasılıksa devam edeceğim.
Dosya sistemini “ext4” yaptığımda diski çıkarıp windows yüklü başka bilgisayarda kullanabilir miyim? Yoksa bunun için “NTFS” yapmam mı gerekiyor? Windows ile beraber kullanmak için NTFS seçebilirsiniz. Bundan kastınız aynı bilgisayarda Windows’un yanına Linux’un kurulması mı?

Attığınız ekran görüntüsüne göre bu diskin herhangi bir işletim sisteminde görünmemesi gerekir.

Ayrılmamış(unallocated) disk üzerinde veri olmaz.

Diskte bir problem olmadığından veya daha önce bölümleri silmediğinizden emin misiniz?

ext4 ile bölümlenmiş bir diskin bölümleri windowsta gözükür fakat verilere erişemezsiniz.

ext4 linux üzerinde çalışır, windows için tanıtmanın bir yolu varsa da ben bilmiyorum.

Linux Mint kullanırken en son bazı dosya ve klasörlerin yedeğini bu diske aldım. Sonra pardusu kurdum. Diskle ilgili yaptığım son işlem buydu.
Bu diskle ilgili şöyle bir durum da var. Bilgisayar kapalıyken diski takıyorum açıyorum bilgisayarı bilgisayar siyah ekranda kalıyor pardus açılmıyor. Kapatıyorum bilgisayarı. Diski çıkarıyorum tekrar bilgisayarı açınca pardus açılıyor.
Yarın windows yüklü bilgisayara takayım bakalım ne olacak.

Sanırım fark etmeden veya önceden yapıp unuttuğunuz şekilde diskin bölümlerini silmişsiniz. Bu diski şuan hiçbir sistem tanımaz çünkü içinde bölüm yok. Bölümlendirme tablosunun silmiş de olabilirsiniz. Pardus’a taktığınızda direkt çıkmadıysa sebebi bu.

Ondan önce ne yaptığınızı hatırlayın. Yani bir şey yapmışsınız ki bu tablo silinmiş ve disk ayrılmamış gözüküyor. Normalde NTFS veya FAT32, ext4 gibi formatlarla formatlanmış bir biçimde olmalıydı. Burada sorun kesinlikle Pardus ile alakalı değil. Sizin yaptığınız bir işlemle diskin bölümlendirme tablosunu silmiş olmanızla alakalı.

Böyle bir durumda diskteki veriler kurtarılabilir mi?

Ahmet Bey ; Pardus 21.5 kurmanızı tavsiye ederim. Çünkü bana göre en stabil ve sorunsuz sürüm 21.5. Yalnış hatırlamıyorsam 21.5 e 2027 ye kadar destek devam edecek. 19 kurmayın sistemin desteği bitti. Çok sorun çıkar.

Bilgisayar kapalı iken diski takın

açın ve bios ayarlarına girin

boot menüsünden pardüs e öncelik verin

açıldığında diski görmüyor ise

diski mint yüklü bir pc ye takın ve verilerinizi yedekleyip diski ntfs gibi pardüsün okuyabildiği şekilde formatlayın verilerinizi tekrar atıp deneyin.

Diskin bölümleri silinmiş. Bunu nasıl yaptım hiçbir fikrim yok. Diske yedek aldıktan sonra diskle ilgili birşeyde yapmadım. Yedeği alır almaz Pardusu kurmuştum.
Sonuç olarak disk görünmüyor. Bugün mint üzerinde denedim. Sonuç aynı. Pardus, Mint, Windows farketmiyor.

windowsta disk yönecisinde bakın sürücü harfi atayabiliyorsanız bağlanır

yoksa veri kurtarma yazılımlarını deneyin.

“Disk biçimlendirilmemiş, RAW” diyen arkadaşlar bunu nasıl anladılar, çözemedim. Konu sahibi arkadaşın yüklediği ikinci resimde disks yazılımı, diskin NTFS olarak biçimli olduğunu, hatta önyükleme kaydı yazılı olduğunu yani bootable olabileceğini söylüyor.

Hatta arkadaş ilerleyen yazılarında bu diski başka bir sistemde açabildiğini söylüyor ve “Veri kaybı ihtimali çok düşük olasılıksa devam edeceğim.” diyor. Yani diskin içinde verileri olduğuna vurgu yapıyor. Buna rağmen diski biçimlendirmesini istiyorsunuz.

Diskte ya da sistemde bir sorun var. Benzer bir sorunu şöyle çözmüştük:

Bazı durumlarda sistem USB aygıtları görmüyor. Bunu çözmek için şu denenebilir:

Önce terminali açın.

Aşağıdaki kodu çalıştırın:

sudo gedit /etc/default/grub

Açılan betik sayfasında şu satırı bulun:
GRUB_CMDLINE_LINUX=“”

İki tırnağın arasına şu ifadeyi yazın: “iommu=soft”

Yapılmış hali: GRUB_CMDLINE_LINUX=“iommu=soft”
Gedit betik sayfasını kaydedip çıkın.

Tekrar terminalden şu komutu verin:

sudo update-grub

ve

exit

diyerek çıkın.

İşiniz bittikten sonra sistemi bir kez yeniden başlatın ve aygıtı tekrar bağlayın. Sorun bundan ise çözülecektir. Değilse bilemiyorum.