Pardus 19 + Radeon 4 video problemi

Merhaba

AMD A6-9220e + Radeon R4 laptopuma Pardus 19 kurdum. Ekranda bir problemle karşılaşıyorum. Lightdm greeter düzgün çalışıyor. Login olduktan sonra gelen desktop da düzgün. Lakin herhangi bir şeye tıklandığında (paneldeki saat/takvim hariç her şey) ilgili pencere “boyanmıyor”. Paneldeki saatte genellikle sorun yok. Saate tıkladığınızda %90 ihtimalle aylık takvim penceresini gösteriyor (nadiren takvimin yarısını boyuyor, diğer yarısı görünmüyor.

Problemi şöyle izah edeyim. Misal, “Dosyalarım” ikonuna tek tıkladınız, seçilerek renk değiştirmesi lazım ama hiç bir tepki vermiyor. Herhangi başka bir şeye tıkladığınızda, “Dosyalarım” ancak o zaman renk değiştiriyor, ama bu sefer de son tıkladığınızda hiç bir görüntü değişikliği yok. Veya bir program çalıştırdığınız zaman ilgili pencere açılmıyor, ama paneldeki saate tıkladığınız anda açtığınız programın penceresi görünüyor. Programın açılış gecikmesi değil bu. Pencerenin akranda boyanmaması. Çünkü açılması birkaç sn alacak bir programı çalıştırıyorum (thunderbird) 3 dk bile bekleseniz desktopta tık yok. Ne zaman ki paneldeki saate tıklıyorum, anında thunderbird ekranı görünür hale geliyor. Pencereyi 2 cm sürükleyip bırakıyorum, pencere aynı yerde duruyor. Panel saatine tıkladığım anda pencere sürüklediğim yerde görünmeye başlıyor.

Nadiren bir pencerenin çerçevesi ilk tıklamada açılıyor, ama içi boyanmıyor (transparent, yani çerçevenin içinde arka plandaki desktop görünüyor). Başka bir şeye tıkladığım anda pencere içi görünmeye başlıyor.

Launcher (start menü) kullanmak imkansız, çünkü başka bir şeye tıkladığım anda launcher kapandığından, menü birkaç milisaniye görünmesiyle yok olması bir oluyor. Keza desktopta boş alana sağ tıklamada da öyle.

Neticede desktopta boyanması (veya fill edilmesi) gereken yerler, ancak başka bir boyama yapılacağı zaman boyanıyor (ama bu sefer de en son boyanacak olan şey boyanmıyor). Yani boyamalar daima bir adım geriden geliyor. Panel saati hariç. O her seferinde takvimi gösteriyor.

Biraz sağa sola bakındım. Bunun firmware/driver sorunu olduğunu ve donanım hızlandırmayla alakalı olduğunu sanıyorum ama benimki tahmin sadece.
~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xfwm4.xml dosyasında “use_compositing” değerini "true"dan "false"a çevirdim. Pek bir şey farketmedi (true iken launcher tıklandığında açılması gereken menünün dış hatlarının silüeti belli belirsiz farkediliyordu, false yapınca o da kayboldu)

Daha sonra apt-get update + dist-upgrade ile sistemi 18.11.2019 seviyesine yükselttim, yine hiç bir şey değişmedi.

Laptop üzerinde default Endless linux geliyor, onda hiç bir problem yok. Allah’tan o partitiona dokunmadım. Endless’i açıp biraz inceledim, Gnome 3 desktop kullanıyor. Video driver Pardus’taki gibi amdgpu. Bulduklarımı ekteki txt dosyada gönderiyorum.

Şu an Pardus kullanılmaz durumda. Bunları Endless’ten yazıyorum. Tercihim donanım hızlandırmadan taviz vermeksizin hafif bir DM (lightdm veya alternatifleri) ve DE (xfce veya lxqt) kullanmak. Bu olamıyorsa, o zaman çözüm (varsa) neredeyse oraya gitmek zorunda kalacağım. Yani ya ağır bir DE kullanacağım, veya donanım hızlandırmadan vaz geçeceğim.

(Not: AMD’nin firmware ve driver sıkıntılarının farkındayım. Intel’in piyasa zorbalıklarına karşı olduğum için bilhassa AMD laptop aradım buldum, umarım AMD aldığıma pişman olmam.)

Bu problem hakkında her türlü görüş ve yardım için şimdiden teşekkür ederim.

endless-notlar.txt (9.1 KB)

Xfce ve Lxqt masaüstü ortamları + lightdm, sddm, ve gdm3 kombinasyonlarının hiç biri problemi çözmedi. Ne zaman ki gnome kurdum, o zaman çözüldü. Gnome + gdm3 kullanıyorum şu an. Lightdm ve sddm’i gnome ile denemedim.

Demek ki bunun xorg konfigürasyonuyla veya Radeon R4 firmware veya driverıyla alakası yokmuş. DM ile de alakası yokmuş. Masaüstü ile alakası varmış.

1 Beğeni

Aynı sıkıntı bende de var xubuntu yükleyince sorun olmuyor ama pardusta bahsettiğiniz sorunlar var. Bakalım nasıl çözeceğiz.

Mustafa bey, sisteminiz hakkında bir bilgi vermemişsiniz ama eğer probleminiz benimkiyle aynı ise o zaman gnome masaüstü kurarak çözebilirsiniz. Gnome ile çözülmüyorsa, sizinki daha farklı bir problem demektir.

Kernel versiyonunu güncelledim. Sorun çözüldü.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.